شاپور بختیار در فاصله چندماه بعد از انقلاب اسلامی از ایران خارج شد و خیلی زود فعالیت همه جانبهای را علیه جمهوری اسلامی آغاز کرد. یکی از نخستین گامهای او نیز حمایت مالی از کودتای نوژه بود. منبع اصلی این حمایتها صدام حسین بود. استدلال بختیار برای کمک گرفتن از صدام چه بود؟ در قسمت نهم سری مطالب «بختیار» به این موضوع میپردازیم.
در روز دوشنبه هشتم اوت ۱۹۹۱ هفده مرداد ۱۳۷۰ یک روز گرم تابستانی اندکی از ظهر گذشته خبری مانند بمب در رسانههای بینالمللی پیچید. شاپور بختیار آخرین نخست وزیر نظام پادشاهی ایران در منزلش در سورن واقع در حومه غربی پاریس به همراه منشی جوانش سروش کتیبه کشته شدند.
قسمت هشتم سری مطالب بختیار به اتفاقات روز ۲۲ بهمن اختصاص دارد. چرا در این روز ارتش اعلام بیطرفی کرد؟ نقش بازیگرانی مانند قرهباغی، فردوست و ژنرال آمریکایی رابرت هویزر در این ماجرا چه بود؟ و در آخرین روز، در دفتر بختیار چه گذشت؟
در روز ۱۵ بهمن سال ۵۷ با حکم آیتالله خمینی، مهدی بازرگان به عنوان نخستوزیر یک دولت انقلابی تعیین شد و در حالی که هنوز شاپور بختیار نخستوزیر ایران بود، تبلیغات سیاسی دو طرف علیه یکدیگر آغاز شد. از این روز عملا ایران دو نخستوزیر داشت!
وقتی شاپور بختیار دید که با گسترش آزادیهای سیاسی و مدنی اعتراضها متوقف نمیشوند، ابتدا تصمیم گرفت که شخصا با آیتالله خمینی در پاریس دیدار کند. او نامهای به آیتالله خمینی نوشت و تدارکات لازم برای سفر به فرانسه را مهیا کرد تا آیتالله را نیز با خود همراه کند؛ یعنی در واقع همان ایدهای که از ابتدا کریم سنجابی و جبهه ملی به دنبالش بودند.
در بخشهای پیشین چگونگی نخستوزیر شدن شاپور بختیار و اخراج او از جبهه ملی را بررسی کردیم. از این قسمت٬ عملکرد او را در طی دوران ۳۷ روز نخستوزیری بررسی میکنیم.
قسمت چهارم سری مطالب «بختیار» به چگونگی و چرایی اخراج او از جبهه ملی اختصاص دارد که برخی معتقدند نتیجه «جاهطلبی» خود او بوده و در مقابل گروهی دیگر، این اتفاق را «خیانت» جبهه ملی میخوانند که به دنبال سهمگیری از حکومت بعدی بوده است.
در پاییز پرماجرای سال ۵۷ و همزمان با اوجگیری اعتراضهای خیابانی و اعتصابهای گسترده، کریم سنجابی که در غیاب غلامحسین صدیقی در جایگاه رهبری جبهه ملی قرار گرفته بود، با هر دو سوی دعوا ملاقات کرد؛ ملاقاتهایی که در نهایت بر سرنوشت شاپور بختیار، تاثیری کلیدی گذاشتند.
دومین قسمت از سری مطالب «بختیار» به مهمترین فعالیتهای شاپور بختیار در آخرین سالهای سلطنت محمد رضا شاه و سرانجام طرح پیشنهاد نخستوزیری شاه به او اختصاص دارد. این مطالب، مجموعهای نوشتاری است که بر پایه مستند رادیویی «بختیار» تهیه شده و به مرور در وب سایت رادیو فردا منتشر میشوند.
سری مطالب «بختیار»، مجموعهای نوشتاری است که بر پایه مستند رادیویی «بختیار» تهیه شده و به مرور در وب سایت رادیو فردا منتشر میشوند. این مجموعه به مناسبت بیست و پنجمین سالگرد ترور شاپور بختیار از رادیو فردا پخش شده است. این نخستین مطلب از این سری مطالب است.
به مناسبت بیست و پنجمین سالگرد قتل شاپور بختیار، آخرین نخست وزیر نظام پادشاهی ایران، و سروش کتیبه، منشی او؛ حمید فاطمی با یک مامور بلندپایهٔ ایرانی تبارِ پلیس فرانسه که مسئول تحقیق در باره این جنایت بود گفتگو کرده است.
بیشتر