آخرین تلاش ابراهیم حکیمی برای حل بحران آذربایجان، طرح شکایت از شوروی در سازمان ملل بود. او زیر فشار استعفا کرد و جایش را به مردی داد که برای چهارمین بار به نخستوزیری میرسید و مدعی بود که کلید بحران را در دست دارد، احمد قوام. قسمت ۲۴، شرح این بخش از ماجراست.
فرقه دموکرات در حالی که در نبود آزادیهای سیاسی، صدای هرگونه اعتراضی را بسته بود، در تماسهای محرمانه با حکومت شوروی، از این کشور درخواست کرد که برای جدایی از ایران و الحاق این بخش از خاک ایران به شوروی، به «حکومت ملی آذربایجان» کمک کند. قسمت بیست و سوم فرقه به این بخش کلیدی از تاریخچه فعالیت فرقه د
فرقه دموکرات در حالی که در نبود آزادیهای سیاسی، صدای هرگونه اعتراضی را بسته بود، در تماسهای محرمانه با حکومت شوروی، از این کشور درخواست کرد که برای جدایی از ایران و الحاق این بخش از خاک ایران به شوروی، به «حکومت ملی آذربایجان» کمک کند. قسمت بیست و سوم فرقه به این بخش کلیدی از تاریخچه فعالیت فرقه دموکرات اختصاص دارد.
«حکومت ملی آذربایجان» نزدیک به یکسال در آذربایجان حکفرما بود. در این مدت، تعیین زبان «آذربایجانی» به عنوان زبان رسمی و اصلاحات ارضی، دو بخش مهم عمکلرد این حکومت را تشکیل میداد. در قسمت بیست و دوم برنامه «فرقه»، در جریان بررسی عمکلرد حکومت فرقه، این دو بخش را بررسی میکنیم.
قاضی محمد ۱۱ ماه بر مهاباد و چند شهر اطرافش حکومت کرد. چرا این «جمهوری» به این مناطق محدود ماند؟ و عملکرد این تشکیلات در این مدت چگونه بود؟ رابطه «جمهوری کردستان» با تبریز چطور بود؟ قسمت بیست و یکم برنامه «فرقه» به پاسخ این سئوالات اختصاص دارد.
در بهمن ماه سال ۱۳۲۴، قاضی محمد در مهاباد اعلام جمهوری کرد، نه خودمختاری. چرا «جمهوری»؟ آیا این به معنای جداییطلبی قاضی محمد و حزب دموکرات کردستان بود؟ عملکرد این تشکیلات در این زمینه چگونه بود؟ قسمت بیستم برنامه «فرقه»، به این سئوالات اختصاص دارد.
حزب دموکرات کردستان، اگر چه همزمان با فرقه دموکرات آذربایجان تاسیس شد، اما این دو حزب که چونان دو برادر دو قلو در جریان اشغال ایران توسط شوروی به دنیا آمده بودند، با هم تفاوتهایی بنیادین و اصولی داشتند. قسمت نوزدهم برنامه «فرقه» بررسی تفاوتهای این دو حزب سیاسی است.
بیشتر