دلنوشتهای روایتگونه از زبان یک «دمپایی زندان» که فرخ حیدری، از زندایان سیاسی دهه شصت، آن را به خانوادههایی زندانیان سیاسی اعدامشده در تابستان ۶۷ تقدیم کرده است.
بررسی گفتههای تازه روحالله حسینیان (رئیس مرکز اسناد انقلاب اسلامی) درباره اعدامهای دسته جمعی سال ۱۳۶۷ و دفاع از کل اعدامهای دهه ۱۳۶۰، موضوع بحث برنامه این هفته دیدگاههاست در میزگردی با حضور احمد منتظری (قم)، عبدالکریم لاهیجی (پاریس)، مهدی اصلانی (فرانکفورت) و ایرج مصداقی (لوس آنجلس).
در کوهستانهای منطقه اورال روسیه گروه کوچکی از بودائیها به رهبری یکی از کهنه سربازان ارتش اتحاد شوروی در جنگ افغانستان ۲۱ سال را صرف بنای یک صومعه در ارتفاعات یک کوهستان دورافتاده کرده اند. اما این صومعه در زمین هایی واقع شده که شرکت متعلق به یکی از نیرومندترین الیگارشهای روس مدعی مالکیت آن است. پس از سالها تاخیر بالاخره تاریخ مشخصی برای تخلیه و برچیدن این صومعه تعیین شده است. ایموس چپلف خبرنگار رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی از این صومعه دیدن کرده و این گزارش را تهیه کرده است.
اعدام دسته جمعی زندانیان سیاسی در تابستان سال ۶۷ و مخالفت آیت الله منتظری با این اعدام ها با گذشت نزدیک به سه دهه همچنان خبرساز و تازه است.
روزهای پر دلهره و سختی بود. هر بار که صدای چرخیدن کلید در بلند میشد، همه نگاهها به طرف در بر میگشت. گویا همه خودمان را برای یک آزمون مقاومت در برابر مرگ تدریجی زیر شلاق و یا ایستادن بر روی عقایدمان آماده میکردیم...
بيست و پنجمين سالگرد کشتار زندانيان سياسی در سال ۶۷ و نزديکی آن با روزجهانی اعدام (۱۰ اکتبر) بهانه ای بود تا به همت جمعی از خانواده ها و بازماندگان مراسمی با شرکت نزديک به ۲۰۰ نفر از کشور ها و شهر های مختلف آلمان در کلن برگزار شود.
لندن پایتخت بریتانیا، روز شنبه ۲۱ سپتامبر، ۳۰ شهریور، میزبان مراسمی یا هدف یادبود کشتهشدگان سیاسی-عقیدتی سه دهه اخیر در ایران بود. مراسمی که به ابتکار انجمن دفاع از زندانیان سیاسی-عقیدتی ایران در بریتانیا برگزار شده بود.
اینک و با گذشت بیش از دو دهه از کشتار تابستان سال ۶۷، بیشتر از اینکه به دنبال مقصر و پروراندن کینههای تازه باشیم باید که به پرسشهایی پاسخ داد که به مراتب پیچیدهتر از نشانه رفتن انگشت اتهام به طرفین نزاع است...
۲۵ سال پس از اعدامهای گروهی تابستان ۶۷، بخشی از فصل «تو» در رمان «فریدون سه پسر داشت» که توسط عباس معروفی، نویسنده ایرانی ساکن آلمان، برای بازنشر در اختیار رادیو فردا قرار گرفته است.
۲۵ سال از فاجعه انسانی اعدامهای فلهای و فرا قضایی زندانیان سیاسی در سال ۱۳۶۷ میگذرد. در طول این سالها از زوایای مختلف این فاجعه هولناک مورد بررسی قرار گرفته است. اما هنوز ابعاد مهمی از آن نامکشوف مانده است.
طی دوسال قبل از پذیرش صلح، برای نابودی گروههای سیاسی دگراندیش برنامهریزی میشد و فهرست سیاه چهار هزار و ۸۰۰ نفرهای برای قتلعام تهیه شده بود. در آستانه صلح، بهترین موقعیت برای ضربه آخر و برقراری حکومت مطلقه ولایت فقیه کنونی فراهم شد تا ایران در آینده به چیزی مشابه شیخنشینها البته از نوع شیعی آن تبدیل شود.
با تمام وجود تلاش میکنم جلوی انفجار بغض تلنبار شدهام را بگیرم اما فشارش بیشتر از اینهاست. دستم را جلوی دهان و بخشی از صورتم به نحوی میگیرم که تا حد امکان طبیعی باشد و کسی متوجه وضعیتم نشود...
بیشتر