همزمان با روز جهانی ایدز، معاون وزیر بهداشت ایران از احتمال ابتلای «۸۵ هزار نفر» در ایران به ویروس ایدز خبر داد.
وی با اشاره به ثبت «۲۸ هزار و ۶۳۳ مورد» ابتلا به این ویروس گفت که ابتلا به ایدز در بین معتادان تزریقی «از حد بحران» گذشته و در بین «زنان دارای رفتارهای پرخطر جنسی» نیز در «مرحله بحران» است.
به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، علیاکبر سیاری، روز دوشنبه ۱۰ آذر، در همایشی به مناسبت روز جهانی ایدز، گفت: «در حالیکه روند ابتلا به ایدز در جهان رو به کاهش است، اما این آمار در منطقه مدیترانه شرقی و ایران رو به افزایش است.»
وی اضافه کرد: «هرگاه خط شیوع ایدز در جامعهای به یک درصد برسد در آن صورت اپیدمی گسترده ایدز اتفاق افتادهاست، اما اکنون ۱۵ صدم افراد ۱۵ تا ۶۰ سال کشور به ایدز مبتلا هستند و اپیدمی نداریم.»
به گفته آقای سیاری «سطح شیوع ایدز» در «برخی گروهها» زیاد است، بطور مثال میزان شیوع ایدز بین معتادان ترریقی ۱۵ درصد و بین «زنان دارای رفتارهای پرخطر جنسی» چهار و نیم درصد است.
وی تصریح کرد: «اگر پنج درصد جامعه مبتلا به ایدز باشند به آن معنا است که این بیماری به حد بحران رسیده، بنابر این در زمینه ایدز بین معتادان تزریقی از حد بحران گذشتهایم و بین زنان در مرحله بحران هستیم.»
همزمان با بیست و ششمین سالِ نامگذاری یکم دسامبر (دهم آذر) به عنوان روز جهانی ایدز روزنامه آمریکایی «یواسای تودی» نوشت که برآورد میشود، در جهان ۳۴ میلیون نفر مبتلا به ویروس اچآیوی هستند و ۳۵ میلیون نفر بر اثر این بیماری جان باختهاند.
وزارت بهداشت ایران، آمار مبتلایان به ایدز در ایران در سال ۹۲ را ۲۷ هزار و ۸۸۸ نفر اعلام کرده اما در کنار آمار رسمی وزارت بهداشت تاکنون تخمینهای متفاوتی نیز از مبتلایان به بیماری ایدز در ایران منتشر شدهاست.
مینو محرز، رئیس مرکز تحقیقات ایدز ۶ مهر گفته بود که تخمین زده میشود ۱۰۰ هزار نفر در ایران به بیماری ایدز مبتلا باشند.
مسعود مردانی، عضو کمیته کشوری ایدز، نیز ۱۴ شهریور با اشاره به پیشبینی سازمان بهداشت جهانی درباره ابتلای ۸۰ تا ۹۰ هزار نفر در ایران به ایدز، گفته بود که حدود ۷۰ هزار نفر از آنها یا از ابتلای خود به این بیماری خبر ندارند یا آن را پنهان میکنند.
معاون وزیر بهداشت همچنین گفت که ۴۵٫۵ درصد از موارد انتقال ایدز درسال ۹۲ از طریق اعتیاد تزریقی، ۳۶ درصد از طریق روابط جنسی، و ۲٫۹ درصد از طریق انتقال مادر به کودک بودهاست.
به گفته آقای سیاری ۱۵ تا ۲۰ درصد معتادان تزریقی هشت نوبت از «یک سرنگ آلوده» استفاده میکنند و سالانه «۱۲ شریک همراه» دارند.
وی از تدوین برنامه استراتژیک چهارم ایدز به کمک ۵۲ نفر از محققان و آژانس بینالمللی ایدز خبر داد و درعین حال گفت که کنترل زنجیره انتقال این ویروس در ایران به علت «محدودیتهای فرهنگی» سخت است.
معاون وزیر بهداشت تصریح کرد: «برای زنان پرخطر و شرکای آنان باید لوازم پیشگیری ایمن فراهم شود؛ مسئلهای که در جامعه ما تبلیغ آن با مشکل مواجه است، اما غیرممکن نیست.»
عباس صداقت، رئیس اداره ایدز وزارت بهداشت، روز دوشنبه ۱ آبان، با هشدار نسبت به تغییر الگوی انتقال ایدز از راه «ارتباط جنسی محافظت نشده»، اعلام کرده بود که کماکان «تزریق میان معتادان» عامل اول انتقال ایدز در ایران است.
معاون وزیر بهداشت همچنین گفت: «اغلب مبتلایان به ایدز از جامعه فقیر، بیکار و گرفتار هستند، بنابراین باید روی حمایتهای اجتماعی از آنان کار کنیم.»
به گفته آقای سیاری هزینه ماهانه هر بیمار مبتلا به ایدز در ایران دو میلیون تومان است، اما اگر بیماری مقاوم شود، هزینهها پنج تا ۱۰ برابر افزایش مییابد.