سخنگوی دولت مسعود پزشکیان از لزوم «بازتعریف دهکها» برای «شناسایی افراد با توانایی مالی بالا» جهت حذف یارانههای نقدی آنها خبر داد.
فاطمه مهاجرانی روز شنبه ۱۵ دی در یادداشت منتشر شده در روزنامه دولتی «ایران» گفته است شاخصهای اقتصادی و اجتماعی تغییر کرده و با شاخصهای یک دهه گذشته نمیتوان میزان توانایی مالی افراد جامعه را سنجید.
انتظار دولت از بازتعریف شاخصها و حذف افراد بیشتر از لیست یارانهبگیرها در حالی است که طی یک دهه گذشته نه تنها وضعیت معیشت و توان مالی مردم بهتر نشده، بلکه حتی آمارهای رسمی نیز از سقوط بخش بیشتری از مردم به دامان فقر خبر میدهد.
خانم مهاجرانی میگوید منابع دولت محدود است و سازوکار پرداخت یارانه نقدی با هدف حمایت از جامعه پایهگذاری شده است: «براساس این دو واقعیت، لازم است تا حد امکان بیشترین حمایت از آسیب پذیرترین بخش جامعه صورت بگیرد. این نگاه با رویکرد ارائه یارانه برابر به همه جامعه متفاوت است».
سخنگوی دولت بدون اشاره به فقر روزافزون کشور و سقوط دستکم یک سوم جامعه به دامن فقر مطلق گفته است که «هیچ دولتی نمیتواند مدعی شود میتواند فقر را به طور کامل از بین ببرد».
این در حالی است که حسن نوروزی، سرپرست سازمان هدفمندسازی یارانهها، روز ۱۰ دیماه گفته بود یارانههای دهک ۸ تا ۱۰ جامعه حذف خواهد شد.
سقوط چشمگیر منابع یارانههای نقدی در بودجه سال آینده نشان میدهد احتمالا بخش گستردهتری از دهکها از لیست یارانهبگیرها حذف خواهد شد.
دولت در بودجه سال آینده خورشیدی ۳۱۵ هزار میلیارد تومان (همت) یارانه نقدی در نظر گرفته است که کمتر از نصف امسال است.
پیشتر سخنگوی هدفمندسازی یارانهها از کسری ۷۵ هزار میلیارد تومانی بودجه یارانهها در نیمه ابتدایی امسال خبر داده بود و خبرگزاری تسنیم نیز گزارش داده بود که دولت در پنج ماه ابتدایی سال، بیش از ۸۰ هزار میلیارد تومان در قالب تنخواه گردان برای پرداخت یارانه نقدی استقراض کرده است.
پارسال نیز بودجه یارانه دولت حدود ۷۴۰ هزار میلیارد تومان بود، اما تنها ۴۹۱ همت از محل منابع در نظر گرفته شده در قانون بودجه پرداخت شد.
از طرفی، دولت پارسال ۱۲۵ همت از تعهدات یارانهای بودجه، از جمله بخشی از یارانه سلامت، را کلا پرداخت نکرد و تقریبا به همین میزان نیز بودجه یارانهها را از طریق استقراض تامین مالی کرد.