محمود واعظی، وزير ارتباطات و فناوری اطلاعات ايران، «آغاز آزمايشی طرح فيلترينگ هوشمند يکی از شبکههای اجتماعی اينترنتی» را تاييد کرده و گفت که «فاز اول فیلترینگ هوشمند روی شبکهای که بیشترین فشار روی آن بود با موفقیت اجرا شد.»
خبرگزاری دولتی جمهوری اسلامی (ايرنا)، جمعه پنجم دیماه به نقل از آقای واعظی گزارش داده که اين طرح با هدف «مسدود کردن محتوای مجرمانه و غير اخلاقی اين شبکهها» انجام میشود.
گزارشهای روزهای اخير از ايران، حاکی از فيلترينگ آنچه «صفحات غير اخلاقی» شبکه اجتماعی اينستاگرام عنوان شده، بوده است.
وزير ارتباطات و فناوری اطلاعات اکنون با تاييد اين مسئله، گفته است که «با اجرای فيلترينگ هوشمند سعی میکنيم محتوای غير اخلاقی و مجرمانه سايتهای اينترنتی را مسدود کنيم ولی امکان استفاده مردم از بخش عمده محتوای اين سايتها را باز بگذاريم.»
به نوشته خبرگزاری فارس، آقای واعظی در ادامه خاطرنشان کرد: «اجرای فیلترینگ هوشمند به معنای رفع فیلترینگ سایتها و شبکههای اجتماعی از قبل فیلتر شده مانند فیسبوک و یوتویوب نیست و این موارد مربوط به تصمیمگیری کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه است.»
به گفته محمود واعظی، دولت حسن روحانی معتقد است که «فقط ۱۰ تا ۱۵ درصد محتوای برخی شبکههای اجتماعی مجرمانه و غير اخلاقی است و ۸۵ تا ۹۰ درصد محتوای آنها مطالب سالم و مورد نياز و استفاده مردم است لذا با طراحی فيلترينگ هوشمند که اجرای آن از چندی پيش آغاز شده فقط محتوای مجرمانه و غير اخلاقی اين سايتها مسدود میشود.»
اينستاگرام يک شبکه اجتماعی اينترنتی محبوب با صدها ميليون کاربر در سراسر جهان است که از آن برای به اشتراک گذاشتن عکسهای خود استفاده میکنند.
اين شبکه اجتماعی در سال ۲۰۱۲ ميلادی توسط فيسبوک به مبلغ يک ميليارد دلار خريداری شد.
اينستاگرام تاکنون و بر خلاف فيسبوک، يوتيوب و توئیتر که به طور کامل در ايران مسدود هستند، فيلتر نبوده است.
خبرگزاری فارس هم به نقل از وزير ارتباطات و فناوری اطلاعات گزارش داده که «بيشترين فشار» برای فيلترينگ در ايران بر روی اينستاگرام بود.
رمضانعلی سبحانیفرد، عضو کارگروه تعيين مصاديق محتوای مجرمانه در اينترنت، سهشنبه ۲۰ آبان، با اشاره به فيلتر نشدن «اينستاگرام» از ارائه مهلت به وزارت ارتباطات برای «پالايش» اين شبکه اجتماعی خبر داده بود.
فيلترينگ هوشمند اينستاگرام توسط جمهوری اسلامی در رسانههای بينالمللی نيز بازتاب داشته و از جمله خبرگزاری رويترز در گزارشی نوشته که «کاربران زيرک» اينترنت در ايران، اغلب از فيلترهای حکومتی برای دسترسی به اينترنت عبور میکنند.
«احراز هویت کاربران، تنها شامل شبکه ملی اطلاعات»
خبرگزاری فارس همچنين به نقل از وزير ارتباطات و فناوری اطلاعات خبر داده که «احراز هويت کاربران اينترنت در ايران تنها شامل شبکه ملی اطلاعات» است.
به گفته آقای واعظی، در اين شبکه «سرويس دستگاههای دولتی به مردم ارائه میشود که برای جلوگيری از نياز به کارت ملی و ارائه مدارک شناسايی کاربران میتوانند از طريق احراز هويت از اين خدمات استفاده کنند.»
دولت ايران سالهاست طرحی برای جدا کردن اينترنت مورد استفاده کاربران داخل کشور از شبکه جهانی وب را در دستور کار خود قرار داده که میگويد با هدف افزايش امنيت سايبری، مقابله با حملههای اينترنتی و رونق کسب و کار آنلاين طراحی شدهاست.
اما منتقدان نگران آن هستند که علاوه بر کيفيت پايين اين شبکه، دولت ايران از تسلط خود بر کنترل هر چه بيشتر کاربران پرتعداد اينترنت در ايران استفاده کند.
محمود واعظی پیش از این، شناسایی هویت کاربران اینترنت را از «اولویتهای در دست اقدام» این وزارتخانه ذکر کرده و گفته بود که «در آینده» هیچ کاربر «بدون هویت اینترنت» در ایران وجود نخواهد داشت.
حسن روحانی، رئيس جمهوری ايران، پيش از اين خواستار اجرای «هرچه سريعتر» اين طرح شده بود.
معاون وزير ارتباطات و فناوری اطلاعات ايران میگويد که هدف اين وزارتخانه از طرح احراز هويت کاربران اينترنت ورود به حريم شخصی افراد «نيست»، بلکه دستهبندی افراد به گروههايی مانند اساتيد، دانشجويان و ساير اصناف با هدف «مديريت نيازهای هر گروه» است.