وزیر نفت ایران با ذکر اینکه «برای همکاری با آمریکاییها محدودیتی نداریم» تأکید کرد که ایران برای همکاری با شرکتهای نفتی خارجی هیچ محدودیتی برای هیچ کشوری از جمله آمریکا قائل نیست.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت ایران، شنبه شب با حضور در یک برنامه تلویزیونی اعلام کرد که برای هیچ کشور و شرکتی محدودیتهایی نداریم و آمریکاییها از سوی دولتشان در زمینه همکاری اقتصادی منع شدند.
وی گفت که ایجاد رقابت به سود ملت ما خواهد بود و منعی برای حضور شرکتهای آمریکایی نداریم.
بر اساس قوانین آمریکا، شرکتهای این کشور از سال ۱۹۹۵ اجازه مشارکت در پروژههای نفت و گاز ایران را ندارند.
اظهارات زنگنه در حالی بیان میشود که در چند ماه گذشته، بهویژه پس از توافق جامع هستهای، برخی شرکتهای بزرگ غربی از جمله توتال فرانسه، انی ایتالیا، بریتیش پترولیوم، شرکت هلندی-بریتانیایی رویال داچ شل و غیره اظهار امیدواری کردهاند که تحریمهای غرب علیه ایران برچیده شود تا موضوع ورود دوباره به پروژههای ایران را بررسی کنند.
ایران میگوید که در ۵ سال آینده میادین نفت و گاز کشور نیاز به ۱۸۵ میلیارد دلار سرمایهگذاری دارد.
زنگنه دربارهٔ حضور شرکتهای بزرگ دنیا در عرصه نفت ایران تأکید کرد که مدیران شرکتهای بزرگ خارجی برای همکاری با ایران در زمینه نفت صحبت میکنند و ما نیز در مقابل به این کشورها اعلام میکنیم شرایط فرق کرده و باید سرمایهگذاری کنید.
وزیر نفت تأکید کرد که اصل حضور شرکتهای درجه یک در ایران برای تقویت فناوری ملی است و پول، مراحل بعد است.
«توان» افزایش نیم میلیون بشکهای تولید نفت در یک هفته
زنگنه در بخش دیگری از سخنان خود اعلام کرد که «میتوانیم ظرفیت تولید نفت را در کمتر از یک هفته ۵۰۰ هزار بشکه افزایش دهیم». وی گفت که «این رقم در یک ماه بعد، به بیش از یک میلیون بشکه افزایش خواهد یافت».
وزیر نفت تصریح کرد که تولید ایران، قبل تحریمها حدود ۳٫۹ میلیون بشکه بودهاست و بعد تحریمها بیش از یک میلیون بشکه از میزان تولید ما در نفت خام کم شد.
ایران از سال ۲۰۰۷ تاکنون قادر به راهاندازی هیچ میدان نفتی جدید مهمی نبودهاست، در حالی که بنا به ارزیابی اداره اطلاعات انرژی آمریکا، اکثر میادین نفتی فعال ایران در نیمه دوم عمر خود قرار دارند و سالانه ۸ تا ۱۳ درصد از بازدهی آنها کم میشود.
ایران هم اکنون روزانه کمی بیش از ۲٫۸ میلیون بشکه تولید نفت خام دارد.
زنگنه میگوید که «با فرایند پیشبینی شده، اواخر آبان یا آذر شاهد رفع همه تحریمها هستیم. بخشی از تحریمهای تأثیرگذار در صنعت نفت، در زمینههای فروش، کمیت فروش، حمل و نقل و بیمهها و جابهجایی و تصرف ما بر پول بودهاست».
وزیر نفت همچنین دربارهٔ ذخیره منابع نفتی ایران روی دریا و افزایش صادرات در اسرع وقت توضیح داد: «ذخیره نفت خام نداریم اما میعانات گازی داریم. میتوان دریچه تولید نفت خام را بست اما درباره میعانات گازی این شرایط وجود ندارد.»
بر اساس برآوردهای نهادهای بینالمللی ایران هم اکنون ۳۵ تا ۴۵ میلیون بشکه نفت ذخیره روی آب دارد. آمارهای گمرکی نیز حاکی است که صادرات میعانات گازی ایران (نوعی نفت خام فوق سبک که از میادین گازی تولید میشود) طی چهار ماه گذشته تا ۴۰ درصد کاهش یافتهاست.
پولهای بلوکه شده
وزیر نفت درباره پولهای بلوکه شده ایران از بابت فروش نفت در خارج گفت که «پولهای بلوکه شده چند دسته هستند. بخشی از این حسابها مربوط به بانک مرکزی است که از فروش نفت حاصل شدهاست و در ژاپن و کره جنوبی و مقداری در هند از این حسابها داریم.»
زنگنه اضافه کرد: «بخش دیگری از این حسابها به حسابهای بانک مرکزی واریز نشدهاست. مانند حساب شش میلیارد دلار در حسابهای یورویی در هند است و با رفع تحریم به خزانه واریز میشود.»
وی تأکید کرد که بخشی از پولها، مربوط به شرکت نفت است که نزدیک به دو و نیم میلیارد دلار میشود و بقیه آمارهای مورد نظر را نیز بانک مرکزی میداند.
با مطرح کردن «بابک زنجانی دوم» میخواهند «قبح کار را پایین بیاورند»
به گزارش خبرگزاری ایرنا، وزیر نفت ایران همچنین دربارهٔ انتشار اخباری پیرامون «ظهور بابک زنجانی دوم با بدهی دو برابر وی» گفت که ۵ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلاری که بحثش مطرح بود و برخی با بیان حرفهای بی ربط، این ماجرا را به مثابه بابک زنجانی دوم دانستند کاملاً بی اساس بود و در این دو هفته اخیر برخی به دنبال بابک زنجانی سازی بودند تا قبح کار را پایین آورند.
زنگنه یادآور شد: این پول در حساب یک شرکت اماراتی است و مشخص و مبرهن است که این پول متعلق به ما است و با رفع تحریمها این پول به تصرف بانک مرکزی درمیآید. در هند نیز پولهای ما در حساب یک شرکت پالایشگاهی است و حساب یاد شده نیز در نزد شرکتی پالایشگاهی در امارات است.
وی گفت که «پیش از حضور من در وزارت نفت به این شرکت میعانات فروخته شده و از ابتدای سال ۹۳ این مسئله رفع و پول خود را وصول کردیم».
بپزن نامدار زنگنه عنوان کرد که برخی پولها متعلق به بانک مرکزی است اما پولهای بلوک شده در هند که حدود شش میلیارد دلار میشود متعلق به دولت است.
به گفته زنگنه «در کشورهای اروپایی مانند ایتالیا، یونان، انگلستان پول داریم و مجموع این ارقام نزدیک به دو و نیم میلیارد دلار میشود. برخی شرکتها مانند شل آمادگی دارند که با رفع تحریمها، پولهای بلوک شده را برگردانند و ممکن است برخی با تأخیر این کار را انجام دهند.»
شرکت شل هفته گذشته اعلام کرد که آمادهاست ۲ میلیارد بدهی نفتی ایران را بعد از لغو تحریمها واریز کند.
ماجرای «گم شدن» دکل نفتی
زنگنه دربارهٔ اخبار منتشر شده دربارهٔ «گم شدن یک دکل نفتی» در دوران محمود احمدینژاد گفت که دکلی به مبلغ ۸۸ میلیون دلار توسط شرکت تأسیسات دریایی خریداری میشود که این شرکت متعلق به صندوق بازنشستگی نفت و تعاونی بازنشستگان ناجا است و بخشی از سهم این شرکت نیز متعلق به پرسنل است.
وزیر نفت یادآور شد که ۲۰ روز از عمر این دکل میگذشتهاست و چند روز قبل از خرید این دکل، شرکتی آرژانتینی همین دکل را ۶۶ میلیون دلار خریداری میکند و به این شرکت (تأسیسات دریایی) با مبلغ ۸۸ میلیون دلار فروخته میشود.
به گفته وزیر نفت ایران، «همان روز طبق اسناد، مدیریت شرکت تأسیسات دریایی، سند تحویل دکل را امضاء میکند اما دکلی تحویل گرفته نمیشود. ۲۰ درصد اول پیشپرداخت داده میشود و پس از مدتی شرکت صاحب دکل قرارداد را فسخ میکند زیرا هزینه از سوی شرکت طرف قرارداد با شرکت تأسیسات دریایی، پرداخت نمیشود اما هزینه ۸۸ میلیون دلار همچنان پرداخت میشود و این پول به حسابهایی ریخته میشود و کل هزینه دکل به شرکت طرف قرارداد با شرکت تأسیسات دریایی پرداخت میشود».
وی اضافه کرد که مالک اصلی دکل نیز به دلیل عدم دریافت اصل هزینه، دکل خود را میبرد و به عبارتی کل مبلغ دکل پرداخت شده اما دکلی تحویل داده نمیشود.