چین اول اسفند اعلام کرد واردات زغالسنگ از کره شمالی را متوقف کردهاست؛ به نظر میرسد این اقدام پکن، مهمترین حامی سیاسی پیونگیانگ، در راستای فشار برای توقف برنامههای اتمی و آزمایشهای موشکی کره شمالی صورت میگیرد.
صادرات زغالسنگ کره شمالی به چین، از منابع مهم درآمدی کره شمالی بهشمار میرود. همزمان اما وزیر خارجه چین ابراز امیدواری کردهاست که مذاکرات ششجانبه با کره شمالی از سر گرفته شود.
منع واردت زغالسنگ قرار است تا پایان سال جاری میلادی ادامه پیدا کند. برآورد نهادهای کره جنوبی نشان میدهد که این منبع انرژی ۴۰ درصد کل صادرات کره شمالی به چین را تشکیل میدهد.
البته این بار نخست نیست که پکن دست به چنین اقدامی میزند؛ برای نمونه در آوریل سال گذشته میلادی نیز واردات را قطع کرد، هرچند برای «نیازهای خانگی» استثنا قائل شد. موضوعی که خود به انتقادهایی در مورد نحوه نظارت و نتیجهبخشی قطع صادرات انجامید.
کره شمالی در ۲۴ بهمنماه دست به آزمایش یک موشک میانبرد بالستیک زد که به گفته پیونگیانگ، «موفقیتآمیز» بود.
این آزمایش بر نگرانی متحدان ایالات متحده در شرق آسیا افزود و با واکنش شدید واشینگتن نیز روبهرو شد.
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، چه در جریان رقابتهای انتخاباتی، چه پس از پیروزی در انتخابات، از رویکرد چین در قبال موضوع کره شمالی انتقاد کردهاست.
وانگ ئی، وزیر خارجه چین، روز شنبه ابراز امیدواری کرد که مذاکرات ششجانبه در مورد پیونگیانگ و برنامههای نظامی و اتمیاش از سر گرفته شوند.
این مذاکرات از حدود هشت سال پیش به این سو متوقف ماندهاست. آمریکا، ژاپن، چین، کره جنوبی، روسیه و کره شمالی اعضای آنچه موسوم به «مذاکرات ششجانبه» است را تشکیل میدهند.
رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا روز جمعه از همتای چینی خود خواسته بود تا «از همه ابزارها» برای مقابله با اقدامات پیونگیانگ استفاده کند.