لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۷:۵۹

کنگره به قطع حمایت آمریکا از جنگ یمن رای داد؛ احتمال وتو توسط ترامپ


نمایی از کنگره آمریکا (عکس از آرشیو)
نمایی از کنگره آمریکا (عکس از آرشیو)

مجلس نمایندگان آمریکا روز پنجشنبه ۱۵ فروردین به قطع حمایت نظامی این کشور از جنگ ائتلاف نظامی به رهبری عربستان سعودی در یمن رای داد. از این مصوبه به عنوان اقدامی از سوی هر دو حزب جمهوریخواه و دموکرات برای محدود کردن قدرت رییس جمهور در عرصه سیاست نظامی آمریکا یاد شده است.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، مجلس نمایندگان آمریکا با ۲۴۷ رای موافق و ۱۷۵ رای مخالف قطعنامه‌ای را تصویب کرد که رییس جمهور را موظف می کند «ظرف ۳۰ روز مشارکت نیروهای مسلح آمریکا در درگیری‌های نظامی در یمن و یا مواردی که بر آن کشور تاثیرخواهد گذاشت را متوقف کند.»

این قطعنامه تایید مصوبه ماه قبل مجلس سناست و اکنون در اختیار رییس جمهور قرار خواهد گرفت که به احتمال زیاد آنرا وتو خواهد کرد.

کاخ سفید این اقدام را «نادرست» توصیف کرده و می گوید، علاوه بر ضربه زدن به کنترل تنش در منطقه، عربستان سعودی را تضعیف خواهد کرد.

تصویب چنین قطعنامه‌ای در کنگره آمریکا بی‌سابقه است و از سال ۱۹۷۳ تاکنون اولین مورد از اقدام کنگره برای محدود کردن اختیارات رییس جمهور در عرصه نظامی است.

چندین عضو دمکرات کنگره در ماه‌های اخیر استدلال کرده اند که حمایت نظامی آمریکا از عربستان و متحدانش در جنگ یمن بدون تصویب کنگره برخلاف قانون اساسی است و تلاش کرده اند اعلام جنگ را که از جمله اختیارات قانونی کنگره است به این نهاد بازگردانند.

برنی سندرز یکی از تنظیم کنندگان اصلی متن این قطعنامه گفت:«امروز ما در مقابل جنگ و قحطی در یمن و برای بازگرداندن حق تصمیم گیری برای اعلام جنگ به کنگره موضع قاطعی گرفتیم.»

الیوت انگل، رییس کمیته سیاست خارجی مجلس نمایندگان نیز گفت:«رییس جمهور باید با این واقعیت روبرو شود که از این پس کنگره وظایف و مسئولیت‌های خود در عرصه سیاست خارجی را نادیده نخواهد گرفت.»

تصويب اين قطعنامه يکی از موارد نادر همراهی نمايندگان دو حزب بود و حداقل ۱۵ عضو جمهوری خواه با آن رای دادند.

منتقدان دولت آمريکا می گويند نيروهای عربستان سعودی در جنگ يمن از تسليحات آمريکايی برای کشتار غيرنظاميان استفاده کرده‌اند.

به گفته سازمان ملل متحد جنگ يمن در حال حاضر بزرگترين فاجعه بشری جهان است و حدود ۱۴ ميليون نفر از جمعيت کشور در معرض گرسنگی و قحطی هستند. سازمان بهداشت جهانی می گويد تاکنون بيش از ۱۰ هزار نفر در اين جنگ کشته شده اند ولی ساير نهادهای امداد معتقدند که آمار واقعی تلقات بسيار بيشتر است.

خبرگزاری فرانسه می گوید، آمريکا با ارسال اسلحه، مشارکت در سوختگيری جنگنده‌ها و در زمينه اطلاعات امنيتی به ائتلاف نظامی به رهبری عربستان سعودی کمک می کند.

تصويب اين قطعنامه يادآوری می کند که در نبود يک اعلام جنگ قانونی کنگره اختيار قانونی دارد تا از دخالت نيروهای مسلح آمريکا در هر جنگی جلوگيری کند.

درعين حال می تواند به دومين مورد وتوی دونالد ترامپ در دوران رياست جمهوری او بيانجامد. ماه گذشته او مصوبه کنگره در مخالفت با اعلام وضعيت اضطراری در مرزهای کشور برای تخصيص بودجه فدرال به ساختن ديوار در مرز با مکزيک را وتو کرد.

همکاری نادر دو حزب در تصويب قطعنامه مربوط به يمن درعين حال می تواند بخشی از اقدامات کنگره برای تشديد فشار به حکومت عربستان سعودی پس از قتل جمال خاشقجی در ماه اکتبر در کنسولگری آن کشور در استانبول تلقی شود.

بخش قابل توجهی از اعضای کنگره از سياست دونالد ترامپ در قبال عربستان سعودی ناخشنود هستند و معتقدند که به آن کشور امتيازات زيادی می دهد. برخی از قانونگذاران آمريکا بر اساس يافته‌های سازمان سيا سوء ظن دارند که قتل آقای خاشقجی با دستور مستقيم محمد بن سلمان وليعهد عربستان سعودی بوده است.

با اين همه مايکل مک کال، عضو ارشد جمهوری خواه در کميته سياست خارجی مجلس نمايندگان گفت اين قطعنامه در مورد بحران بشری در يمن و اجرای عدالت در قتل جمال خاشقجی هيچ کاری نکرده است.

با استفاده از خبرگزاری فرانسه، ش. ر
XS
SM
MD
LG