لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۴ آبان ۱۴۰۳ تهران ۱۹:۴۴

نخستین عکس از یک سیاهچاله فضایی در تاریخ بشر منتشر شد


این سیاهچاله در کهکشان‌ ام ۸۷ قرار دارد که فاصله آن با کره زمین حدود ۵۳ میلیون سال نوری است.
این سیاهچاله در کهکشان‌ ام ۸۷ قرار دارد که فاصله آن با کره زمین حدود ۵۳ میلیون سال نوری است.

دانشمندان روز چهارشنبه ۲۱ فروردین نخستین عکس در تاریخ بشر را که از یک سیاهچاله فضایی گرفته شده است منتشر کردند. این تصویر، گرمای سوزان و حاشیه نیمه تاریک سیاهچاله را که در آن اشعه نور هم خم بر می‌دارند به خوبی نشان می‌دهد.

پژوهشگران با استفاده از داده‌های هشت تلسکوپ در نقاط مختلف جهان این تصویر را تکمیل کرده‌اند.

شپرد دولمن، یکی از پژوهشگران این طرح از دانشگاه هاروارد، گفت: «ما پدیده‌ای را دیده‌ایم که تاکنون تصور می‌شد دیدن آن غیرممکن است».

این سیاهچاله در کهکشان‌ ام ۸۷ قرار دارد که فاصله آن با کره زمین حدود ۵۳ میلیون سال نوری است. فاصله هر سال نوری ۹.۵ تریلیون کیلومتر است.

جرم این سیاهچاله حدود شش میلیارد برابر خورشید است.

برخلاف سیاهچاله‌های کوچک که محصول افول ستارگان هستند منشاء و نحوه شکل‌گیری سیاهچاله‌های عظیم هنوز کشف نشده است. غلطت این سیاهچاله‌ها که معمولا در مرکز کهکشان‌ها از جمله کهکشان راه شیری قرار دارند به حدی است که هیچ چیزی حتی نور از قدرت جاذبه آنها در امان نیست.

حدود سه سال پیش اخترشناسان با استفاده از یک سیستم بسیار پیچیده و بزرگ همان‌طور که آلبرت انیشتین پیش‌بینی کرده بود توانستند صدای ادغام دو سیاهچاله کوچکتر و خلق یک موج جاذبه را رصد کنند.

این عکس که حدود دو سال پیش پیش تهیه شده و در ژورنال اخترفیزیکی منتشر شده است تصویر رصد شده از همین رخداد است.

دانشمندانی که در این پژوهش دخیل نبوده‌اند می‌گویند این دستاورد علمی همچون کشف موج جاذبه (گرانشی) لایق دریافت جایزه نوبل است.

جسیکا دمپسی، از رصدخانه هاوایی و یکی دیگر از پژوهشگران این طرح، گفت با وجودی که بخش اعظم آنچه که در اطراف یک سیاهچاله وجود دارد نابود می‌شود و هرگز نمی‌توان آنها را دید این تصویر بی‌سابقه توده‌های گاز و غبار در فاصله دورتر از نیروی جاذبه سیاهچاله را ثبت کرده که میلیون‌ها سال بعد، از کره زمین قابل مشاهده بودند.

او افزود این تصویر که طی چهار روز و در بهترین شرایط جوی در سراسر کره زمین و مناسبت‌ترین موقعیت تمامی ستارگان ثبت شده فرضیه نسبت انیشتین را تایید می‌کند.

جسیکا دمپسی گفت: «این سیاهچاله به شکل دایره است ولی یک سوی آن نور بیشتری دارد چون این نور در حال رسیدن به کره زمین است».

گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس/ش.ر/ ک.ر
XS
SM
MD
LG