محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، روز چهارشنبه اعلام کرد که تهران شش ماه پیش به آمریکا اعلام کرد که آماده انجام مبادله زندانیان بین دو کشور است اما هنوز پاسخی دریافت نکرده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، محمدجواد ظریف که به نیویورک رفته است، با اشاره به شماری زندانی ایرانی در آمریکا افزود: «اعتقاد داریم که اتهامهای آنها «جعلی» است و ایالات متحده هم عقیده مشابهی را در مورد زندانیان آن کشور در ایران دارد، اما بگذارید در این مورد بحث نکنیم».
وزیر امور خارجه ایران افزود: «بیایید آنها را مبادله کنیم. من آماده انجام این کار هستم و اختیار این کار را هم دارم».
اظهارات آقای ظریف در حالی است که مقامهای دولتی جمهوری اسلامی پیش از این بارها در پاسخ به امکان مداخله دولت در پرونده اتباع خارجی زندانی در ایران و نیز زندانیان سیاسی و عقیدتی، از مستقل بودن قوه قضائیه سخن گفته بودند.
در عین حال وزیر خارجه ایران نگفته است که «اختیار برای تبادل زندانیان» با آمریکا را از چه شخص یا نهادی دریافت کرده است.
اما خبرگزاری دولتی ایرنا در گزارشی از از نیویورک به نقل از محمدجواد ظریف نوشت: «در آمریکا و در اروپا، ایرانیانی هستند که در زندانند چون آمریکا به آنها اتهام نقض تحریمها را زده است. اتهام آنها ارسال تجهیزات هواپیمای مسافربری و نه جت بوده است. ما مترجم داریم که در استرالیا در زندان است که در زندان بچهدار شده است».
وزیر امور خارجه ایران همچنین گفت: «ما در مورد نازنین زاغری صحبت میکنیم که البته از شرایط او ناراحتم و به عنوان وزیر امور خارجه هر چه از دستم برآمده است، برای کمک انجام دادهام اما هیچ کسی از زنی که در استرالیا در زندان است، نمیگوید».
خانم زاغری از فروردین ۱۳۹۵ تاکنون به اتهام تلاش برای سرنگونی جمهوری اسلامی در ایران زندانی است. وی به پنج سال زندان محکوم شده است و مقامات جمهوری اسلامی درخواستهای مکرر بریتانیا برای آزادی وی را نادیده گرفتهاند.
به نوشته ایرنا، او گفت: «من این پیشنهاد را علناً میدهم، بیایید زندانیها را تبادل کنیم».
محمدجواد ظریف همچنین درباره فعالان محیط زیست زندانی گفت: «این شغل من نیست، قوه قضائیه ما مستقل است و آنها اتهامهایی زده اند که من با آنها موافقتی نکردهام اما این جایگاه من نیست، من به اندازه کافی کار دارم که جلوی جنگ را بگیرم و فشار اقتصادی را از روی مردمم بردارم».
مراد طاهباز، هومن جوکار، سپیده کاشانی، نیلوفر بیانی، سام رجبی، طاهر قدیریان، امیرحسین خالقی و عبدالرضا کوهپایه در بهمن سال ۹۶ به دست مأموران سازمان اطلاعات سپاه پاسداران دستگیر شدند، و از آن زمان تاکنون، آنها در «بازداشت موقت» سازمان اطلاعات سپاه پاسداران بودهاند.
کاووس سید امامی دیگر فرد بازداشت شده در این پرونده بود، دو هفته پس از بازداشت در زندان درگذشت.
چهار تن از هشت نفر بازداشت شده با اتهام سنگین افساد فیالارض و بقیه بازداشتشدگان با اتهام جاسوسی مواجهند و بهرغم اعلام صریح وزارت اطلاعات مبنی بر اینکه جاسوس نیستند، قوه قضائیه همچنان اتهام جاسوسی را به آنها وارد میداند.