گزارش جدید مرکز آمار ترکیه نشان میدهد که ایرانیان در چهار ماه ابتدایی سال ۲۰۱۹ کلا ۱۲۷۸ منزل در این کشور خریداری کردهاند که نسبت به دوره مشابه در سال گذشته ۲.۵ برابر شده است.
شهروندان ایران بعد از عراق، دومین جایگاه را در میان خارجیهایی دارند که در ترکیه منزل مسکونی میخرند.
خرید خانه توسط ایرانیها از زمان خروج آمریکا از برجام در اردیبهشت سال ۹۷ اوج گرفت.
پارسال ۳۶۵۲ مسکن در ترکیه توسط شهروندان ایرانی به ارزش نیم میلیارد دلار خریداری شد که نسبت به سال ۲۰۱۷ بیش از ۴.۶ برابر شده بود.
البته این آمار تنها مربوط به خرید مسکن است، نه همه انواع املاک مانند زمین و بنگاههای تجاری از قبیل کارگاه، فروشگاه و غیره. گزارش فروش انواع املاک در گزارش مرکز آمار قید نشده است.
خرید خانه توسط ایرانیها در ترکیه از ابتدای سال ۲۰۱۷ تا آوریل ۲۰۱۹:
حدود ۱۳ هزار و ۳۳۸ مسکن در ترکیه طی چهار ماه ابتدایی سال فروخته شده است، بدین ترتیب سهم ایرانیها از این رقم تقریبا ده درصد است.
بعد از ایران بیشترین مشتریان خارجی مسکن در ترکیه، شهروندان عربستان، روسیه، افغانستان، کویت، اردن، یمن و آلمان هستند.
فروش خانه در ترکیه به خارجیها در چهار ماه ابتدایی سال نسبت به دور مشابه پارسال و ۲۰۱۷ به ترتیب نزدیک به ۸۰ درصد و ۱۲۴ درصد رشد داشته است.
تقریبا ۴۵ درصد کل منازل فروخته شده به خارجیها در شهر استانبول، قلب اقتصادی ترکیه که سهمی ۳۰ درصدی در تولید ناخالص داخلی کشور دارد، واقع شده است. منطقه توریستی آنتالیا و پایتخت ترکیه، آنکارا در ردیف بعدی هستند.
اما برخلاف اوجگیری خرید خانه، ورود گردشگران ایرانی به ترکیه کاهش یافته است.
بر اساس آمارهای وزارت گردشگری ترکیه در سه ماهه ابتدایی سال ۲۰۱۹ حدود ۴۴۷ هزار و ۱۰۳ توریست ایرانی راهی ترکیه شدهاند که این رقم نسبت به دور مشابه پارسال نزدیک ۴۰ درصد افت داشته است.
کل گردشگرانی که در سه ماهه امسال وارد ترکیه شدهاند به دو میلیون و ۲۳۲ هزار نفر بالغ شده است که نسبت به دوره مشابه پارسال و سال ۲۰۱۷ به ترتیب بیش از ۴ درصد و ۴۰ درصد افزایش را نشان میدهد.
همچنین تجارت ایران و ترکیه در سه ماهه ابتدایی به شدت کاهش یافته است.
صادرات ترکیه به ایران نزدیک ۲۴ درصد افت کرده و به ۵۸۰ میلیون دلار رسیده، در حالی که واردات این کشور از ایران با افتی بالای ۱۶ درصدی به یک میلیارد و ۵۷۴ میلیون دلار رسیده است.
بخش اعظم صادرات ایران به ترکیه شامل نفت است، اما این کشور از اول ماه مه، با پایان یافتن معافیت آمریکا به مشتریان نفتی ایران، کلا خرید نفت از ایران را قطع کرد.
بدین ترتیب، انتظار میرود تجارت دو کشور در ماههای آینده با آهنگ بیشتری کاهش یابد.
ترکیه در سه ماهه ابتدایی سال بیش از ۴۲ میلیارد دلار صادرات داشته که حدود سه درصد افزایش یافته، اما واردات کشور با کاهشی ۲۱ درصدی به ۴۹ میلیارد دلار رسیده است.