لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۰۵:۴۵

ظریف: ترامپ تمایل داشت بعد از دیدار با روحانی تحریم‌ها را رفع کند


محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران

محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، که به نیویورک سفر کرده پیش از ترک این شهر در گفت‌وگویی با خبرنگاران گفت که رئیس جمهور آمریکا از احتمال رفع تحریم‌ها علیه ایران در صورت انجام دیدار بین رؤسای جمهور دو کشور سخن گفته است.

او در این باره گفت که «ما شرط‌مان این بود که نه برای دیدار بین روحانی و ترامپ، بلکه دیدار بین سران ۱+۵ و روحانی، باید با رفع تحریم‌ها انجام شود و آقای ترامپ هم نگفت بعد از دیدار، رفع تحریم‌ها انجام می‌شود، بلکه مایل بود بیشتر دیدار انجام شود و می‌گفت این امکان هم هست که بعد از دیدار، تحریم‌ها هم رفع شود.»

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، که از توافق هسته‌ای با ایران خارج شده خواستار بازگشتن ایران به میز مذاکره برای دست‌یابی به توافقی جدید است.

دولت او با افزایش تحریم‌ها می‌کوشد مقام‌های ایرانی را وادار به مذاکره کند، اما مقامات جمهوری اسلامی رفع تمامی تحریم‌ها را پیش‌شرط مذاکره قرار داده‌اند.

اما دونالد ترامپ خود روز پنجم مهرماه تاکید کرد که درخواست ایران برای لغو تحریم‌ها پیش از ملاقات دو طرف را رد کرده است.

آقای ترامپ در توئیتی نوشت ایران از من خواسته بود که برای انجام دیدار، تحریم‌های علیه آنها را لغو کنم. من هم البته گفتم: نه.

ساعاتی پیش از این توئیت حسن روحانی، رئیس جمهور ایران گفته بود دولت آمریکا برای مذاکره دوجانبه وعده داده بود که کل تحریم‌ها علیه تهران را لغو خواهد کرد، اما شکل چنین دیداری قابل قبول نبود.

حسن روحانی پیش از این در مورد شرایط ناشی از تحریم‌های آمریکا علیه جمهوری اسلامی گفته بود که اگر بداند «ملاقات او با فردی» می‌تواند نتیجه‌ای داشته باشد دریغ نخواهد کرد.

او اما یک روز بعد چنین اظهار نظر کرد که هر کس «بخواهد با او عکس بگیرد»، باید ابتدا «از تمام تحریم‌های ظالمانه دست بردارد».

در ۲۶ شهریور ماه در آستانه آغاز نشست مجمع عمومی سازمان ملل، رهبر جمهوری اسلامی و تصمیم‌گیرنده در مورد انجام دیدار بین مقام‌های دولت ایران و مقام‌های آمریکایی، برای چندمین بار تاکید کرد که بین مقام‌های ایران و آمریکا «در هیچ سطحی» مذاکره نخواهد شد، «نه در نیویورک و نه غیر آن».

علی خامنه‌ای البته مذاکره با دولت دونالد ترامپ را تنها در قالب گروه ۱+۵ و در صورت بازگشت آمریکا به برجام میسر دانسته بود: «چنان چه آمریکا... به معاهده هسته‌ای که آن را نقض کرده است بازگشت، آن‌وقت در جمع کشورهای عضو معاهده که شرکت و با ایران صحبت می‌کنند، آمریکا هم می‌تواند شرکت کند».

سران کشورهای مختلف، ازجمله ایران و آمریکا در روزهای اخیر برای سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل به نیویورک سفر کردند.

بریتانیا، فرانسه، آلمان و ژاپن از رئیسان ‌جمهوری ایالات متحده و ایران خواسته بودند در حالی‌که هر دو برای شرکت در مجمع عمومی ملل متحد در نیویورک به‌سر می‌برند، روند دیپلماسی را احیا کرده و با هم دیدار کنند.

همزمان با این درخواست‌ها، عِمران خان، نخست‌وزیر پاکستان، نیز گفت که دونالد ترامپ، از او «خواسته است که بین ایران و ایالات متحده میانجی‌گری» کند.

اما مقام‌های ایران بدون دیدار با دونالد ترامپ نیویورک را ترک کردند.

ظریف: با چند عضو کنگره تلفنی صحبت کردم

به گزارش خبرگزاری فارس، محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، پیش از ترک نیویورک در پاسخ به پرسش‌های خبرنگاران در مورد دیدار او با برخی از اعضای کنگره آمریکا گفت: «این بار من سفرم را بسیار کوتاه کردم، الان فضای آمریکا فضای استیضاح است و همه در این فضا هستند اما با چند نفر تلفنی صحبت کردم، به من تلفن زدند چون نتوانستیم وقتش را هماهنگ کنیم با توجه به حضور کوتاه من در نیویورک که آنها بتوانند به نیویورک بیایند و دیدار داشته باشیم.»

او در پاسخ به این پرسش که «آیا خواسته‌ای از اعضای کنگره دارید؟» بیان کرد: «ما خواسته‌ای از اعضای کنگره نداریم، در امور داخلی آمریکا دخالت نمی‌کنیم، دیدارهایی که تاکنون داشتم به درخواست طرف مقابل بوده و از این دیدارها برای ارائه تصویر واقعی استفاده کردیم نه برای درخواستی.»

منابع: آسوشیتدپرس و فارس / ت و پ.پ
XS
SM
MD
LG