وزارت خزانهداری آمریکا روز پنجشنبه اول اسفند، به فاصله یک روز مانده به انتخابات مجلس شورای اسلامی، چندین عضو شورای نگهبان را تحریم کرد.
طبق اطلاعیه این وزارتخانه، آیتالله احمد جنتی، دبیر شورای نگهبان، در راس تحریمها قرار دارد، و در کنار او نیز نام آیت الله محمد یزدی عضو فقهای شورای نگهبان دیده میشود.
عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورا، سیامک رهپیک و محمد حسن صادقی مقدم هم از اعضای حقوقدان شورای نگهبان در لیست این تحریمهای جدید هستند.
برایان هوک، مسئول سیاستهای وزارت خارجه آمریکا در امور ایران، در گفتوگویی با رادیو فردا با اشاره به نقش احمد جنتی و دیگر اعضای شورای نگهبان در ممانعت از ورود منتقدان حکومت ایران به انتخابات در این کشور، گفت: «اگر جمهوری اسلامی واقعا جمهوری است نباید از صدا و نظرات مردم خود بترسد.»
به گفته وی، «احمد جنتی اگرچه در خارج از ایران فرد مشهوری نیست و بسیار هم گمنام است، اما برای مردم ایران بسیار شناخته شده و در چهل سال گذشته تکلیف صلاحیت نامزدهایهای انتخابات را تعیین کرده است».
این مقام وزارت خارجه آمریکا افزود: «ما همچنان به برملا کردن چهره آنهایی که دوست دارند زیر سایه رژیم پنهان شوند، برای جهانیان ادامه خواهیم داد و اجازه نمیدهیم که جمهوری اسلامی همچنان با نمایش محمدجواد ظریف به عنوان تنها چهرهاش، به کار خود ادامه دهد.»
در انتخابات پیشرو بر اساس گزارشهای رسمی، ۱۴ هزار نفر برای تصاحب ۲۹۰ کرسی مجلس ثبتنام کرده بودند که تنها صلاحیت شش هزار و ۸۵۰ نفر از سوی شورای نگهبان تایید شده است.
برخی گزارشها حاکی است که شمار ثبتنام کنندهها ۱۶ هزار و ۱۴۵ نفر بوده که به معنی رد صلاحیت ۵۶ درصد از آنهاست.
بسیاری از چهرههای اصلاحطلب و حتی سنتیها از جمله یک سوم نمایندگان فعلی مجلس از طرف شورای نگهبان رد صلاحیت شدهاند. قرار است انتخابات روز جمعه دوم اسفند برگزار شود.
استیون منوچین وزیر خزانهداری آمریکا روز پنجشنبه با انتشار بیانیهای گفت: «ایالات متحده انحصارگرایی حکومت اسلامی در انتخابات به نفع جناح بدخواه را تحمل نخواهد کرد و تحریمهای جدید، مقامات ارشد شورای نگهبان که مردم را از داشتن حق انتخابات آزاد محروم کرده، مورد هدف قرار داده است.»
وی سپس تاکید داشت که آمریکا از روح دموکراسیخواهانه مردم ایران حمایت خواهد کرد.
برایان هوک نیز در ادامه گفتوگوی خود با رادیو فردا تاکید داشته که تحریمها علیه احمد جنتی و دیگر اعضای شورای نگهبان به هیچوجه سمبولیک نیست و برای آنها مشکلاتی را به همراه خواهد داشت، از جمله بلوکه شدن اموال و پولهایشان و اعمال محدودیت در صدور ویزا و سفرهای خارجی.
این مقام آمریکایی افزود که تحریم اعضای شورای نگهبان باعث میشود تا آنها در معرض دید همه جهان قرار گیرند.
آقای هوک همچنین در سخنانی که از بخش فارسی شبکه تلویزیونی صدای آمریکا پخش شد، با اشاره به انتخابات مجلس در ایران گفت: «فردا رژیم ایران اصطلاحا انتخابات برگزار خواهد کرد، اما مردم ایران انتخابات واقعی را طی ۴۰ سال گذشته هرگز تجربه نکردهاند. در واقع نتایج انتخابات بصورت پنهانی از قبل توسط رژیم ایران تعیین شده است.»
در انتخابات پیش روی ایران ۵۷ میلیون ایرانی حائز شرایط رای دادن هستند، اما گزارشها حاکی است که مشارکت مردم در انتخابات گسترده نخواهد بود. از جمله احمد نادری رئیس موسسه مطالعات اجتماعی دانشگاه تهران روز ۲۶ بهمن اعلام کرد که بر اساس نتایج یک نظرسنجی، ۲۴ درصد مردم تهران در انتخابات شرکت خواهند کرد.
شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان پیش از این از رد صلاحیت ۹۰ درصد نامزدهای خود در انتخابات مجلس خبر داده و گفته بود برای انتخابات مجلس یازدهم در حوزه انتخابیه تهران فهرست نمیدهد.
با این حال، مقامات ارشد دولتی، شورای نگهبان، سپاه پاسداران، علی خامنهای رهبر ایران و مقامات قضایی طی روزهای گذشته بارها مردم را به «حضور گسترده» در انتخابات فرا خواندهاند.
با استفاده از اطلاعیه وزارت خزانهداری آمریکا و گزارشهای رادیو فردا؛ ف.ق/س.ن