وزارت دفاع اسرائیل ساخت و ساز فلسطینیان در بخشهایی از مناطق تحت اختیار حکومت خودگردانی را ممنوع کرده است.
وبسایت اسرائیلی وای.نت روز جمعه دوم اسفند گزارش داد که این ممنوعیتِ «غیرمعمول»، شامل بخشهایی از مناطق موسوم به «ب» در سرزمینهای فلسطینی شده است.
بر اساس این گزارش، وزارت دفاع اسرائیل در نامه به مشاور حقوقی دولت در مورد دلایل این دستور، از جمله نوشته است که فلسطینیان به ساخت و ساز در این مناطق نیاز واقعی ندارند و کنترل آنها بر این نواحی، ممکن است مانعی در برابر تامین نیازهای امنیتی آتی اسرائیل باشد.
بر اساس توافق اسلو میان اسرائیل و فلسطینیان از سال ۱۹۹۳، اختیارات اداری مناطق «ب» در اراضی کرانه باختری در دست تشکیلات فلسطینی است ولی اسرائیل اختیارات امنیتی و کنترل نظامی آن را دارد.
دستور جدید وزارت دفاع ساخت و ساز در بخشهایی از نواحی «ب» را که نزدیک به اراضی «ج» (یا «سی») است، ممنوع کرده است.
اختیارات اداری و نظامی اراضی «ج» کاملا در دست اسرائیل است، زیرا یهودینشینها روبهروی آن ساخته شده است؛ اسرائیل معتقد است که طرح آمریکایی معامله قرن که به تازگی رونمایی شد، به این کشور امکان میدهد که تمامی مناطق «ج» را نیز به خاک خود منضم کند.
به نوشته وای.نت، اسرائیل در گذشته در مواردی ساخت و ساز فلسطینیان هم در مناطق «ب» و هم در مناطق «الف» در کرانه باختری را، که اختیارات اداری و امنیتی آن با فلسطینیان است، به دلایل «امنیتی» ویران کرده بود.
فلسطینیان که پروندههایی علیه اقدامات اسرائیل در قبال اراضی فلسطینی را در دیوان کیفری بینالمللی لاهه به جریان انداختهاند، گامهای تازه دولت اسرائیل را با طرح آمریکایی معامله قرن ربط داده و آن را به شدت محکوم کردهاند.
جنبش اسرائیلی «صلح اکنون» نیز که ساخت و سازهای یهودینشینها در اراضی فلسطینی را رصد میکند، تصمیم جدید نفتالی بنت، وزیر دفاع اسرائیل، را نکوهش کرد.
خگیت عوفران، یکی از سخنگویان «صلح اکنون» گفت، اسرائیل «نه تنها میخواهد همه مناطق "ج" بلکه تمامی کرانه باختری را به خاکش منضم کند و نفتالی بنت واقعیتی را میسازد که تنها یک کشور وجود داشته باشد که در آن فلسطینیان فاقد حقوق باشند».
اما ساکنین یهودینشینهای همجوار مناطق فلسطینی که ساخت و ساز فلسطینیان در آن ممنوع شده، از نفتالی بنت، وزیر دفاع کردهاند.
دولت بنیامین نتانیاهو این هفته از تصویب طرحهای ساخت و ساز هزاران خانه برای اسرائیلیها در مناطق گیوعات هاماتوس، هار خوما با هدف افزودن دهها هزار شهروند اسرائیلی به این مناطق خبر داد.
برنامههای جدید ساخت و ساز اسرائیلی در آستانه انتخابات پارلمانی ۱۲ اسفند در این کشور اعلام شد. حزب حاکم لیکود و حزب راست جدید به رهبری نفتالی بنت در بیان حمایت از این ساخت و سازها با یکدیگر رقابت دارند.
آقای نتانیاهو پنجشنبه اول اسفند با حضور در هارخوما گفت، او در اولین دولتش در سال ۱۹۹۷ ساخت و ساز در این منطقه را آغاز کرد و دولتهای بعدی او، «همه موانع» را برطرف، و حاکمیت اسرائیل بر این مناطق را تثبیت کرد.
فلسطینیان تاکید دارند که هارخوما و گیوعات هاماتوس چسبیده به بیتاللحم در کرانه باختری، بخشی از خاک کشور فلسطین است.
نخست وزیر اسرائیل همچنین پنجشنبه به روزنامه جروزالم پست گفت که یک رییس جمهور دمکرات در آمریکا «نمیتواند معامله قرن را متوقف کند».
بنیامین نتانیاهو ابراز «اطمینان» کرد که حتی در صورت پیروزی نامزد دمکراتها در انتخابات ۹ ماه دیگر آمریکا، طرح تهیه شده از سوی دولت دونالد ترامپ «اجرا خواهد شد» و تغییر اهداف برای هر دولت بعدی عقبنشینی از این طرح «بسیار سخت» خواهد بود.
برخی از نامزدهای دمکرات از سیاستهای دولت کنونی اسرائیل در قبال فلسطینیان، ساخت و سازها در کرانه باختری و معامله قرن انتقاد کردهاند.
بنی گانتس و یایئر لاپید سران حزب اوپوزیسیون آبی- سفید در روزهای اخیر گفتهاند که به خاطر نزدیکی زیاد دولت بنیامین نتانیاهو با جمهوریخواهان و دونالد ترامپ، پیروزی نامزد دمکراتها در انتخابات آمریکا، اسرائیل را با دردسر بزرگ روبهرو خواهد کرد و باید از هماکنون روابط با دموکراتها را ترمیم کرد.
اما به نوشته جروزالم پست، آقای نتانیاهو «بدون بیان نگرانی از نامزدهای دموکرات» گفت که وی هم با جمهوریخواهان و هم با دمکراتها «به خوبی کار میکند».