یک مقام وزارت خارجه کره جنوبی اعلام کرده است که برای صادرات محمولههای بهداشتی و پزشکی به ایران، از دولت آمریکا مجوز گرفته است.
به گزارش خبرگزاری یونهاپ، بر اساس این مجوز، کره جنوبی میتواند بر اساس یک برنامه ویژه از ماه آینده میلادی صادرات این کالاها را به ایران آغاز کند.
وزارت خارجه کره جنوبی ۴ فروردین اعلام کرده بود که با ایالات متحده و سایر کشورهای ذیربط در مورد ازسرگیری صادرات بشردوستانه کره جنوبی به ایران از طریق تراکنشهای تجاری بر اساس تسویه حساب مبتنی بر وُن (واحد پولی کره جنوبی) در حال رایزنی است.
این وزارتخانه همچنین اعلام کرده است برای کمک به مقابله با کرونا در ایران، کره جنوبی به دنبال ایجاد سازوکار جدیدی برای دادوستد با ایران، مشابه با کانال مالی سوئیس، است.
دولت سوئيس روز ۷ بهمن سال گذشته اعلام کرد که سازوکار بشردوستانه برای صادرات مواد غذایی و دارو به ایران از روز هفتم بهمن فعال شده است.
در گزارش خبرگزاری یونهاپ به جزییات برنامه ویژه صادرات کرهجنوبی به ایران اشاره نشده ولی به نقل از یک مقام وزارت خارجه این کشور آمده است که بر اساس مجوز دولت آمریکا، کره جنوبی مجاز به انجام برخی معاملات با ایران است، حتی اگر این معاملات از مشمول تحریم بانک مرکزی ایرن از سوی آمریکا باشند.
این دیپلمات کرهای همچنین گفته است در این برنامه ویژه، شرکتهای کرهای تلاش میکنند با انجام مراقبتهای لازم، کمکهای انساندوستانه حتما به دست مردم ایران برسد.
مقامهای دولت آمریکا پیش از این اعلام کردهاند که کمکهای بشردوستانه به ایران مشمول تحریم نیست.
مقامهای دولت ایران اما میگویند درخواست آنها در زمینه رفع تحریمها عمومی است و مختص به رفع تحریم یا ارسال کمکهای بشردوستانه و تجهیزات پزشکی نیست.
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران که دولت آمریکا را متهم به «تروریسم اقتصادی» و «تروریسم درمانی» کرده، میگوید آمریکا باید تحریم ایران در زمینه فروش نفت را بردارد.
در واکنش به این اظهارات، مایک پومپئو روز جمعه، ۲۲ فروردین، اعلام کرد: «ما میخواستیم کمک فنی و هر چیزی را که برای حفظ جان ایرانیها لازم باشد ارائه دهیم. ما خوبیِ مردم ایران را میخواهیم، اما این دلیلی برای تحویل پول نقد به جمهوری اسلامی نیست.»
دولت آمریکا علاوه بر مخالفت با رفع تحریمها، مخالف پرداخت وام از طریق صندوق بینالمللی پول به ایران است.
وزارت خارجه آمریکا میگوید تضمینی وجود ندارد جمهوری اسلامی این مبالغ را به جای مبارزه با کرونا، صرف تقویت اقتصاد تضعیف شده خود یا کمک به گروههای شبهنظامی مورد حمایتش در منطقه نکند.
ایالات متحده همچنین میگوید تحریمهای نفتی ایران را لغو نمیکند و اگر ایران به پول نیاز دارد، میتواند از «میلیاردها دلار» موجودی صندوقهای وابسته به رهبر جمهوری اسلامی استفاده کند.
مورگان اورتگاس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز ۵ فروردین با تکرار دوباره موضع دولت آمریکا مبنی بر تحریم نبودن صادرات اقلام بشردوستانه به ایران اعلام کرد که شرکتهای ایرانی از ماه ژانویه بدون موانع تحریمی قادر به وارد کردن کیتهای تشخیص بیماری بودهاند.
روحالله لطیفی، دبیر اطلاعرسانی گمرک ایران نیز روز ۲۱ فروردین خبر داده بود که یک محموله دارو از مرز بازرگان وارد کشور شده است.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، این محموله دارویی مرتبط با کرونا به ارزش یک میلیون و ۴۸۱ هزار یورو از کشور بلغارستان خریداری شده است.