مقامهای ایران علت وقوع آتشسوزی در نیروگاه زرگان اهواز را «اتصالی یکی از ترانسها» اعلام کرده و از مهار کامل آن خبر دادهاند؛ همزمان گزارشی از نشت کلر در مجتمع پتروشیمی کارون گزارش شده و آتشسوزی در پتروشیمی تندگویان نیز تکذیب شده است.
آتشسوزی در زرگان
خبر آتشسوزی در نیروگاه زرگان که در جاده اهواز – مسجدسلیمان واقع شده است بعدازظهر شنبه ۱۴ تیر منتشر شد و ابتدا رئیس سازمان آتشنشانی اهواز علت آن را انفجار یکی از ترانسها ذکر کرد اما ساعتی بعد یک مقام صنعت برق هرگونه انفجار را تکذیب کرد.
ابراهیم قنبری، رئیس آتشنشانی اهواز، به رسانهها گفته بود: ساعت سه و نیم عصر شنبه يكي از ترانسهاى این نیروگاه «به دلیل افزايش دما دچار انفجار و آتشسوزی شد» اما با حضور پنج دستگاه خودرو آتشنشانی به همراه ۱۶ آتشنشان، این حریق بدون تلفات مهار شد.
با این حال ساعتی بعد مصطفی رجبی مشهدی، سخنگوی صنعت برق، علت آتشسوزی را «اتصالی یکی از ترانسفورماتورهای نیروگاه» ذکر کرد و به خبرگزاری تسنیم گفت: «هیچگونه انفجاری در نیروگاه زرگان اهواز گزارش نشده» است.
همچنین به گفته این مقام صنعت برق ایران، در حال حاضر واحد بخار این نیروگاه در حال بهرهبرداری است اما واحد گازی آن فعلا از مدار خارج شده است.
سخنگوی صنعت برق مدت اطفای آتشسوزی را «حدود ۲۰ دقیقه» و رئیس آتشنشانی اهواز مدت آن را دو ساعت ذکر کردهاند.
نشت کلر در مجتمع کارون
روز شنبه همچنین خبرگزاری ایرنا از «نشت گاز کلر» در مجتمع پتروشیمی کارون و مصدوم شدن ۷۰ تن بر اثر استنشاق این گاز گزارش داد.
امید شهیدینیا، مدیر شرایط اضطراری منطقه ویژه اقتصادی ماهشهر، گفته است این حادثه بعدازظهر شنبه پس از آن روی داد که هنگام «عملیات تخلیه کلر از مخزن ایزوتانک، اتصالات فلکسیبل جوینت این مخزن دچار پارگی شد».
به گفته وی، هفتاد تن از کارکنان پتروشیمی کارون در معرض استنشاق گاز کلر قرار گرفتند و «بیشتر آنها پس از رسیدگی پزشکی مرخص شدند» و «تعداد اندکی» به بیمارستان ماهشهر منتقل شدند.
این مسئول محلی همچنین گفت که «علت حادثه در دست بررسی است».
مجتمع پتروشیمی کارون در منطقه ویژه اقتصادی ماهشهر، در استان خوزستان، واقع شده است.
مجتمع تندگویان
روز شنبه مقامهای مجتمع پتروشیمی تندگویان، در اهواز، خبر وقوع انفجار و آتشسوزی در این مجتمع را تکذیب کردند.
شرکت پتروشیمی تندگویان هرگونه انفجار و آتشسوزی در این مجتمع را تکذیب کرده و گفته است: «هیچ گونه حادثهای در پتروشیمی شهید تندگویان به وقوع نپیوسته و در حال حاضر تمامی واحدهای شرکت در مدار تولید قرار دارند».
روشن نیست که چنین خبری چه زمانی و در کدام رسانه منتشر شده بود اما روابط عمومی این مجتمع خواسته است «در راستای حفظ منافع ملی و جلوگیری از انتشار اخبار کذب و شایعه که خواسته دشمنان کشور است» رسانهها صحت و سقم خبرهای مربوط را از این روابط عمومی پیگیری کنند.
در دو ماه اخیر سلسلهای از آتشسوزیها و انفجارها در جنگلها، مناطق شهری و مراکز صنعتی ایران روی داده است که از جمله تازهترین موارد آن میتوان به انفجار در تأسیسات هستهای نطنز، انفجار در شرق تهران که مقامهای جمهوری اسلامی محل وقوع آن را «پارچین» و تحلیگران محل آن را «خجیر» ذکر میکنند، انفجار و آتشسوزی در یک مرکز درمانی در تهران و آتشسوزی در نیروگاه زرگان اهواز اشاره کرد.
شورای عالی امنیت ملی دستکم در یک مورد، انفجار در نطنز، گفته است علت وقوع مشخص شده اما آن را اعلام نمیکند.
گمانههایی درباره «خرابکاری» نیز در رسانههای بینالمللی منتشر شده است.