لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۲۲:۳۱

بریتانیا، فرانسه و آلمان: تعلیق تحریم‌های ایران بعد از ۲۰ سپتامبر ادامه می‌یابد


بریتانیا، آلمان و فرانسه روز جمعه ۲۸ شهریور در نامه‌ای به شورای امنیت گفته‌اند که تعلیق تحریم‌ها علیه ایران در چارچوب توافق هسته‌ای با ایران موسوم به برجام ، بعد از تاریخ ۲۰ سپتامبر ادامه خواهد یافت.

خبرگزاری رویترز می گوید نسخه‌ای از نامه این سه کشور اروپایی حاضر در برجام را رویت کرده است.

بریتانیا، آلمان و فرانسه تاکید کرده‌اند، هرگونه تصمیم یا اقدام در راستای بازگرداندن تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران، فاقد «اثر قانونی»است.

آمریکا در اردیبهشت سال ۱۳۹۷ از برجام خارج شد و تمامی تحریم‌های تعلیق شده خود را علیه ایران بازگرداند. اما سه کشور اروپایی به همراه روسیه و چین همچنان به توافق هسته‌ای با ایران پایبند مانده‌اند.

نمایندگان بریتانیا، فرانسه و آلمان در سازمان ملل در ادامه این نامه گفته‌اند: ما تلاشی بی وقفه برای حفظ توافق هسته‌ای داشته‌ایم و همچنان به آن پایبند هستیم.

این سه کشور اروپایی تاکید کرده‌اند که همچنان به «اجرای کامل» قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت که سال ۱۳۹۴ در پیوند با توافق هسته‌ای ایران و شش قدرت جهانی تصویب شد، پایبند هستند.

مایک پومپئو، وزیر امور خارجه آمریکا ششم شهریور اعلام کرد که ایالات متحده فرایند۳۰ روزه‌ بازگرداندن کامل تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران را کلید زد و این تحریم‌ها از نیمه شب ۲۰ سپتامبر (یکشنبه) به وقت گرینویچ به طور خودکار باز می‌گردند.

۱۳ عضو از ۱۵ عضو دائمی و غیر دائمی شورای امنیت سازمان ملل، می‌گویند اقدام آمریکا قانونی نیست، چرا که این کشور از توافق هسته‌ای با ایران خارج شده است.

سفیر نیجر، رئیس دوره ای جدید شورای امنیت هم ۱۱ شهریور گفته بود، در موضع ما نسبت به درخواست آمریکا برای بازگرداندن تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران، تغییری ایجاد نشده است.

سفیر نیجر هرگونه اقدام ریاست شورای امنیت برای به جریان انداختن پیش نویس قطعنامه‌ای ذیل «مکانیسم ماشه» برای بازگرداندن تحریم‌های بین المللی علیه ایران را رد کرد.

سخنگوی وزارت امور خارجه ایران هم در واکنش به اظهارات مایک پومپئو گفته بود، آمریکا «چون عضو برجام نیست، هیچ جایگاه قانونی» برای متوسل شدن به قطعنامه ۲۲۳۱ سازمان ملل ندارد.

مکانیسم ماشه سازوکاری پیش‌بینی شده در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت است که به طرف‌های برجام اجازه می‌دهد در تخطی ایران از تعهداتش، بازگشت خودکار همه تحریم‌های بین‌المللی را که تعلیق آنها موضوع این قطعنامه است، درخواست کنند.

کشورهای عضو توافق هسته‌ای می‌گویند آمریکا از برجام خارج شده و نمی‌تواند از این مکانیسم استفاده کند، ولی وزیر خارجه آمریکا می‌گوید از آنجا که این کشور در قطعنامه ۲۲۳۱ مشارکت داشته، همچنان می‌تواند برای فعال‌سازی این سازوکار درخواست دهد.

منابع؛ رویترز و رادیو فردا

XS
SM
MD
LG