لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۶ آبان ۱۴۰۳ تهران ۰۶:۰۰

حسن روحانی می‌گوید «مردم برای پیدا کردن کالای اساسی صف نبستند»؛ آیا ادعای او درست است؟


حسن روحانی

حسن روحانی

رئیس جمهوری اسلامی ایران

‌«زندگی مردم سخت شد ولی صف نبستند و برای پیدا کردن کالای اساسی از این خیابان به آن خیابان نرفتند؛ هر جا می‌رفتند، کالا بود»

نادرست

حسن روحانی، رییس جمهوری اسلامی در جلسه روز ۱۷ دی ماه هیئت دولت با تاکید بر اینکه «دولت در یک شرایط غیرعادی در جنگ توانست کشور را به‌گونه‌ای اداره کند که فعالیت‌های تولیدی و توسعه‌ای ادامه یابد»، گفت که «زندگی مردم سخت شد ... اما در عین حال مردم صف نبستند و برای پیدا کردن کالای اساسی از این خیابان به آن خیابان نرفتند و هر جا می‌رفتند، کالا بود».

آیا این ادعای حسن روحانی درست است و مردم برای دستیابی به کالاهای اساسی «صف نبستند»؟ آیا مردم با مشکل کمبود کالاها بویژه مواد غذایی مواجه نشدند؟

برخلاف ادعای حسن روحانی و طی ماه‌های اخیر گزارش‌های متعددی – حتی در خبرگزاری‌های رسمی جمهوری اسلامی- درباره کمبود کالاهای اساسی منتشر شده به طوری که مردم از اصفهان تا زاهدان و از تهران تا میناب، شیراز و ارومیه برای تهیه اقلام متفاوتی همچون برنج، روغن نباتی، مرغ و حتی نان ساعت‌های طولانی صف کشیدند و گاه دست خالی بازگشتند؛ صف‌هایی مرگبار که به شیوع گسترده‌تر ویروس کرونا نیز دامن زد.

کمبود کالاها و تجمع و سرگردانی مردم برای تأمین نیازهای زندگی، حتی بعد از ادعای روحانی نیز همچنان ادامه دارد. مجموعه این گزارش‌ها، به روشنی، «نادرستی» ادعای رییس جمهوری اسلامی را نشان می‌دهد.

تنها به عنوان نمونه، خبرگزاری صدا و سیما روز ۴ آذرماه با انتشار عکسی از ازدحام و صف طولانی مردم برای خرید مرغ در میدان بهمن تهران خبر داد. خبرگزاری ایسنا هم روز ۱۲ آذرماه در گزارشی از اصفهان با عنوان «مرغ بگیریم یا کرونا؟» نوشت که مردم بدون رعایت فاصله اجتماعی برای خرید مرغ در صف ایستاده‌اند. یکی از همین شهروندان، در پاسخ به اینکه «چرا با وجود خطر ابتلا به کرونا در صف مرغ ایستاده‌اید» گفت: «می‌خواهم یک روز زودتر بمیرم».

همزمان وبسایت‌های محلی در میناب استان هرمزگان نوشتند که به دلیل نایاب شدن روغن نباتی در این استان، مردم برای خرید آن ساعت‌ها در صف‌های طولانی به انتظار ایستاده‌اند. خبرگزاری ایلنا نیز روز ۲۸ آذرماه در گزارشی، «صف شهروندان شیرازی برای خرید روغن نباتی» را «بازی کرونا برای تهیه مایحتاج زندگی» توصیف کرد.

در اواخر مهرماه گزارش‌های متفاوتی درباره گرانی آرد و کمبود شدید نان در استان‌های سیستان و بلوچستان و آذربایجان غربی و شرقی منتشر شد که مردم را به صف‌های طولانی برای خرید نان کشاند. کمبود نان بویژه در ارومیه به حدی رسید که حدود ۹۰ نانوایی ناچار در دو نوبت، نان پخت کردند. همزمان مقام‌های مسوول در خراسان شمالی هم از «طولانی‌تر شدن» صف نانوایی‌ها در این استان خبر دادند. به گفته آنها، «بالا رفتن قیمت مواد غذایی همچون گوشت، برنج، حبوبات و … سبب شده تا قوت غالب مردم استان نان شود». در همین حال، از استان کرمانشاه هم خبر رسید که مردم با کمبود تخم مرغ مواجه هستند.

حتی بعد از این سخنان روحانی نیز خبرگزاری‌ها همچنان از کمبود کالاها و حضور ناگزیر مردم در صف‌های طولانی خبر می‌دهند؛ از جمله خبرگزاری مهر، روز ۲۲ دی‌ماه یعنی پنج روز بعد از ادعای روحانی، با اشاره به کمبود برنج و روغن در استان بوشهر نوشت که «هنوز هم بسیاری از فروشگاه‌ها خالی از کالاهای اساسی هستند».

از این رو، ادعای رئیس جمهوری اسلامی، مبنی بر اینکه «مردم برای پیدا کردن کالاهای اساسی صف نبستند و از این خیابان به آن خیابان نرفتند» نادرست است. مردم در شهرهای مختلف و علیرغم آگاهی از خطر ابتلا به کرونا برای تامین ابتدایی‌ترین کالاها، ناچار صف بسته‌اند؛ پیش و حتی پس از «ادعای نادرست» رییس جمهوری اسلامی.

XS
SM
MD
LG