وزارت بهداشت وضعیت شیوع کرونا در تهران را قرمز اعلام کرده است. علاوه بر تهران، وضعیت شیوع کرونا در شهرهای کرج، شیراز، اصفهان، شهرکرد و زنجان نیز قرمز اعلام شده است.
در حال حاضر ۸۸ شهرستان ایران در وضعیت قرمز قرار دارند و از مجموع ۴۴۸ شهرستان، تنها ۲۳ شهرستان در وضعیت آبی قرار دارند.
قرمز شدن تهران در حالی است که در روزهای ابتدایی سال جدید، این ابرشهر در وضعیت زرد قرار داشت و طی چند روز به رنگ نارنجی درآمد و از امروز قرمز اعلام شد.
سیما سادات لاری، سخنگوی وزارت بهداشت روز یکشنبه، ۱۵ فروردین تعداد شهرستانهای قرمز را ۴۷ شهرستان اعلام کرده بود ولی گزارش جدید سامانه وزارت بهداشت نشان میدهد که در طول ساعات گذشته ۴۱ شهرستان دیگر در وضعیت قرمز قرار گرفتهاند که این موضوع نشاندهنده افزایش سرعت مجدد شیوع ویروس در ایران است.
ایرج حریرچی، معاون کل وزارت بهداشت، روز ۱۴ فروردین با اعلام خیز قطعی کرونا در کشور گفت که با توجه به افزایش بیماران سرپایی و بستری فعلا پیشبینی میکنیم تا حدود چهار هفته آینده روند رو به صعودی بهویژه در مرگومیر کرونا داشته باشیم.
سعید نمکی، وزیر بهداشت، نیز روز دوشنبه ۱۶ فروردین ضمن ابراز نگرانی از مواجه شدن با «یکی از سهمگینترین امواج کرونا» اذعان کرد که «میتوانستیم به این مرحله نرسیم».
وزیر بهداشت در این باره توضیح بیشتری نداد، اما در آستانه نوروز کارشناسان و برخی مقامات وزارت بهداشت درباره افزایش آمار کرونا در صورت انجام سفرهای نوروزی بارها هشدار داده بودند، با این حال دولت حسن روحانی محدودیتهای جدی برای کنترل ترددها به اجرا نگذاشت و مقامات دولت بیشتر به توصیه و هشدار بسنده کردند.
برخی مسئولان بهداشتی دلیل قرمز شدن دوباره شهرها را «سفرهای نوروزی و چرخیدن گونه جدید ویروس کرونا در کشور» عنوان کردهاند.
علیرضا رئیسی، سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا، فردای سیزدهبهدر اعلام کرد که «در تعطیلات نوروز بیش از ۱۵ هزار نفر که مبتلا به ویروس کرونا بوده و از بیماری خود آگاهی داشتند، سفر کردهاند».
سخنگوی وزارت بهداشت ایران هم گفت که گرچه گونه جدید ویروس گرونا هنوز در کشور «غالب» نشده، اما «در تمام کشور چرخیده» است.
این در حالی است که ایران در روند واکسیناسیون علیه کرونا در ردیف پایینترین کشورها قرار دارد و بهگفته محسن هاشمی رفسنجانی، رئیس شورای شهر تهران، واکسیناسیون در ایران تاکنون به یک درصد هم نرسیده و به گزارش بلومبرگ، ایران با نرخ کنونی سه هزار و ۸۰۶ دوز واکسن در روز باید بیشتر از ۱۰ سال منتظر بماند تا ۷۵ درصد از جمعیتش واکسینه شود.
البته وزیر بهداشت امروز بار دیگر با بیان اینکه «اجازه ندادیم کشورمان آزمایشگاه دیگران شود» بار دیگر وعده داد که «در بهار امسال صاحب واکسن ملی میشویم».
در حال حاضر و با احتساب محموله ۷۰۰ هزار دوزی آسترازنکا که روز گذشته اعلام شد از مسیر آمستردام هلند به مقصد تهران بارگیری و ارسال شده است، مجموع واکسنهای واردشده به ایران یک میلیون و ۶۸۵ هزار دوز است که با توجه به آزمایشی بودن ۱۰۰ هزار دوز واکسن کوبایی، تعداد واکسنهای قابل تزریق برای جمعیت هدف یک میلیون ۵۸۵ هزار دوز میشود.
بهگفته کیانوش جهانپور، سخنگوی سازمان غذا و داروی ایران، ۷۰۰ هزار دوز واکسن آسترازنکا بخشی از مجموع سفارش خرید ایران از سبد کواکس بالغ بر ۱۶ میلیون و ۸۰۰ هزار دوز واکسن کروناست.
هنوز شمار قابلتوجهی از کشورها در تأمین واکسن مورد نیاز دچار مشکلاند، اما در میان کشورهای منطقه، امارات و اسرائیل دو کشور پیشرو در واکسیناسیون هستند و گزارش شده است که چند ماه بیشتر تا ایمنی «کل جمعیت لازم» فاصله ندارند.