مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در گفتوگوی تلفنی با حسین امیر عبداللهیان، وزیر خارجه جدید ایران بر اهمیت ازسرگیری فوری مذاکرات هستهای ایران و قدرتهای جهانی تاکید کرد.
به گزارش وبسایت سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا، جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز جمعه ۵ شهریور در مکالمهای تلفنی با امیر عبداللهیان درباره روابط جمهوری اسلامی و اتحادیه اروپا در دولت جدید به ریاست ابراهیم رئیسی، راههای پیشرفت در مذاکرات هستهای، آخرین تحولات افغانستان و منطقه گفتوگو کرد.
این گزارش میافزاید آقای بورل بعنوان هماهنگکننده ارشد نشست کمیسیون مشترک برجام بر «اهمیت بسیار ازسرگیری فوری مذاکرات هستهای در وین» تاکید کرده و گفته است باید گفتوگوها به مسیر خود بازگردد.
آخرین دیدار نشست کمیسیون مشترک برجام روز ۳۰ خرداد ماه انجام شد و از آن زمان ایران تاریخی برای مذاکرات آتی اعلام نکرده و اصولا معلوم نیست با چه پیششرطهایی بخواهد به مذاکرات برگردد.
پیش از این خبرگزاری رویترز از قول چند منبع ایرانی گزارش داده بود که دولت جدید ایران احتمالا خواستار ادامه فعالیت سانتریفیوژهای پیشرفته و غنیسازی ۶۰ درصدی اورانیوم باشد.
آقای بورل در گفتوگو با وزیر خارجه ایران نسبت به اقدامات اخیر هستهای و مسیر کلی برنامه اتمی ایران ابراز نگرانی کرد و خواستار همکاری نزدیک جمهوری اسلامی با آژانس بینالمللی انرژی اتمی شد.
دولت ایران اسفند پارسال، بر اساس مصوبه مجلس شورای اسلامی، دسترسی بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تاسیسات هستهای خود را محدود و اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف کرد.
پس از آن تهران و آژانس به توافقی دست یافتند که اجازه میداد دوربینهای نظارتی آژانس در تاسیسات هستهای به مدت سه ماه فعالیت کند ولی دسترسی به اطلاعات ذخیره شده تنها در صورتی ممکن شود که تحریمهای آمریکا علیه ایران لغو شده باشد.
این توافق سه ماهه با نظر شورای عالی امنیت ملی ایران، به مدت یک ماه دیگر تمدید شد ولی این مهلت روز سوم تیر به پایان رسید و ایران از تمدید دوباره آن خودداری کرد.
آقای بورل در ادامه این مکالمه همچنین بر رویکرد واقعبینانه و انعطاف طرفهای مذاکرهکننده برجام برای رسیدن به توافقی که منافع همه طرفها را در پی داشته باشد، تاکید کرد.
وی در بخش دیگری از گفتوگوی خود با امیر عبداللهیان به موضوع تسخیر افغانستان توسط طالبان اشاره کرد و گفت، وضعیت این کشور نیازمند اقدامات فوری، خصوصا از طرف کشورهای منطقه برای بازگشت امنیت به داخل و خارج از افغانستان است.
وبسایت وزارت خارجه ایران نیز در رابطه با گفتوگوی تلفنی بورل و امیر عبداللهیان از قول وزیر خارجه ایران بر تعهد تهران به گفتوگو و تعامل سازنده در چارچوب «دیپلماسی متوازن» تاکید کرده و گفته است، برای ایران مذاکرهای که نتایج ملموس و عملی داشته باشد و همراه با تامین حقوق و منافع مردم باشد، قابل قبول است.
امیر عبداللهیان قانون مصوب مجلس در خصوص مسائل هستهای را برای دولت ایران «لازم الاجرا» دانست و گفت در هر مذاکرهای باید اقدام واقعی طرفهای مقابل برجامی به تعهداتشان محرز شود.
وزیر امور خارجه ایران همچنین راه حل افغانستان را تشکیل دولت فراگیر که بازتاب دهنده ترکیب قومی و جمعیتی اینکشور باشد، دانست.