اداره تغییرات اقلیمی اروپا در گزارشی که روز دوشنبه ۲۰ دی منتشر شد اعلام کرد که سال ۲۰۲۱ پنجمین سال گرم ثبت شده کره زمین بود و در این سال انتشار گازهای دیاکسید کربن و متان که از عوامل اصلی گرمایش زمین هستند، به یک رکورد جدید رسید.
این نهاد افزود که هفت سال گذشته با تفاوت فاحشی گرمترین سالها از زمان ثبت درجه حرارت کره زمین در سال ۱۸۵۰ بودهاند و متوسط دمای زمین در سال ۲۰۲۱ بین یک تا ۱.۱ درجه سانتی گراد از متوسط دمای زمین در فاصله سالهای ۱۸۵۰ تا ۱۹۰۰ گرمتر بوده است.
براساس این گزارش، گرمترین سالهایی که تاکنون ثبت شدهاند ۲۰۱۶ و ۲۰۲۰ بوده است.
براساس معاهده اقلیمی پاریس که در سال ۲۰۱۵ تصویب شد همه کشورهای امضاءکننده موظف هستند میزان گرمایش زمین در مقایسه با دوران ماقبل صنعتی را در حد ۱.۵ درجه سانتیگراد مهار کنند. به این منظور میزان انتشار گازهای آلاینده تا سال ۲۰۳۰ باید به نصف برسد ولی شواهد نشان میدهد که از سال ۲۰۱۵ تاکنون انتشار این گازها در سطح جهان افزایش یافته است.
ادامه گرمایش زمین عامل اصلی تشدید پدیدههای جوی شدید از جمله سیل در چین، آسیای جنوبی و اروپا و آتشسوزیهای طبیعی گسترده در آمریکا و اروپای مرکزی است.
کارلو بونتمپو، مدیر اداره تغییرات اقلیمی اروپا، گفت: «این پدیدههای جوی به وضوح یادآوری میکنند که روشهای تولید و مصرف در تمامی جوامع باید متحول شوند و برای کاهش انتشار دیاکسید کربن و حرکت به سوی منابع انرژیهای تجدیدپذیر باید گامهای جدی برداریم».
حجم انتشار دیاکسید کربن و متان که از عوامل اصلی گرمایش زمین هستند در حال افزایش است و سال ۲۰۲۱ رکورد جدیدی برجای گذاشتهاند. کارشناسان اداره تغییرات اقلیمی اروپا میگویند حجم دیاکسید کربن در مقایسه با سال ۲۰۲۰ با حدود نیم درصد افزایش به ۴۱۴ واحد در میلیون رسیده است.
این نهاد در گزارش خود میافزاید حجم متان نیز که یکی از خطرناکترین گازها برای جو زمین است به دلایلی که هنوز دقیقا مشخص نشدهاند طی دو سال گذشته در حد چشمگیری افزایش یافته است. منابع اصلی انتشار گاز متان تاسیسات مربوط به تولید و نگهداری نفتوگاز، کشاورزی و برخی از منابع طبیعی مثل مردابها هستند.
آمارهای دو سال اخیر نشان میدهد که حجم انتشار دیاکسید کربن پس از یک کاهش موقت در اولین ماههای همهگیری ویروس در سال ۲۰۲۱ حدود ۴.۹ درصد افزایش یافته است.
اداره تغییرات اقلیمی اروپا میگوید تابستان گذشته گرمترین سال ثبت شده در تاریخ اروپا بود که پس از گرمای ماه مارس و سرمای غیرمعمول در ماه آوریل به کشت میوه و باغداری در برخی از کشورها از جمله فرانسه و مجارستان لطمه شدیدی زد.
در ماههای ژوئیه و اوت یک موج هوای گرم باعث آتشسوزیهای طبیعی گسترده در کشورهایی نظیر ترکیه و یونان شد. آمارهای اولیه نشان میدهد که سیسیلی در جنوب ایتالیا با ۴۸.۸ درصد سانتیگراد گرمترین درجه حرارت در اروپا را ثبت کرده است.
در ماه ژوئیه براثر جاری شدن سیلاب شدید در غرب اروپا از جمله آلمان بیش از ۲۰۰ نفر جان باختند. پژوهشهای کارشناسان ثابت کرده که تغییرات اقلیمی احتمال وقوع این سیلاب را حداقل ۲۰ درصد افزایش داده است.
در ماه دسامبر نیز حداقل ۳۰۰ نفر بر اثر سیلاب شدید در ایالت هنان در چین جان باختند.
در کالیفرنیا نیز بر اثر وزش باد گرم که دمای آن بیسابقه بود آتشسوزی طبیعی وسیعی روی داد که از نظر وسعت و ابعاد خسارت دومین مورد ثبت شده در این ایالت است.