ایالات متحده روز چهارشنبه ۶ بهمن به درخواستهای امنیتی روسیه پاسخی کتبی داد در شرایطی که روسیه رزمایش نظامی تازهای را در مجاورت مرز اوکراین آغاز کرده است.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده، گفت این سند که جان سالیوان، سفیر آمریکا در مسکو، شخصا آن را تحویل مقامات روسیه داده است، به نگرانیهای روسیه میپردازد و در عین حال دغدغههای واشینگتن و متحدان آن را نیز بازتاب میدهد.
وی عنوان کرد که این پاسخها یک گام دیپلماتیک جدی و رو به جلوست و ارزیابی اصولی و عملگرایانهای از دغدغههای مسکو دارد.
آقای بلینکن اظهار داشت: «کنار هم قرار گرفتن همه این موارد در یک متن... امکان خوبی برای دقت در طرح نظرات تا حد ممکن است. روسیه نیز با مواضع و دیدگاههای ما به خوبی آشنا خواهد شد. این سند هماکنون در اختیار آنهاست. به قولی توپ در زمین آنهاست.»
واشینگتن به صراحت اعلام کرده که خواستههای روسیه از ناتو مبنی بر عقبنشینی نیروها و خروج تسلیحات آن از اروپای شرقی و ممانعت از عضویت اوکراین در این پیمان نظامی، شانسی برای اجابت ندارد، اما آماده مذاکره درباره دیگر موضوعات از جمله کنترل تسلیحاتی و اعتمادسازی است.
واکنش ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، به پاسخهای ایالات متحده و این دستور کار محدود برای بحران اوکراین تعیینکننده است، آن هم در شرایطی که روسیه حدود یکصد هزار نیروی نظامی در نزدیکی مرز اوکراین مستقر کرده است.
با این حال ساعاتی قبل از اظهارات آقای بلینکن، همتای روسی او تهدید کرده بود که گر آمریکا و متحدانش شروط امنیتی آن کشور در مورد اوکراین و ناتو را نپذیرند «اقدامات تلافیجویانه» انجام خواهد داد.
سرگئی لاورف روز چهارشنبه در جلسه دومای روسیه گفت که پس از دریافت پاسخ کتبی دولت آمریکا به مطالبات و شروط روسیه، او و سایر مقامات ارشد کشور در این زمینه با ولادیمیر پوتین مشورت خواهند کرد.
آقای لاوروف افزود: «اگر غرب به اقدامات تعرضی و خصمانه خود ادامه دهد روسیه اقدامات تلافیجویانه ضروری را انجام خواهد داد. روسیه تا ابد صبر نخواهد کرد و حاضر نیست تصمیمگیری در مورد این شروط به مذاکرات بیپایان بدل شود.»
مقامات ایالات متحده میگویند که حمله روسیه به اوکراین امری «قریبالوقوع» است و نسبت به تبعات سنگین اقتصادی آن به مسکو هشدار دادهاند. کرملین اما میگوید که قصد حمله به کشور همسایه خود را ندارد.