وزرای کشور فرانسه و بریتانیا روز دوشنبه ۲۳ آبان برای افزایش گشتزنی نیروهای انتظامی در سواحل شمال غربی فرانسه و متوقف کردن حرکت مهاجران از مسیر کانال مانش به سوی سواحل بریتانیا توافق جدیدی امضا کردند.
سفر مهاجران از سواحل فرانسه به سمت بریتانیا که در یک سال اخیر افزایش چشمگیری داشته است در سالهای اخیر موجب بروز اختلاف بین دو کشور شده است.
دولت بریتانیا اعلام کرد که بر اساس این توافق جدید در ازای افزایش ۴۰ درصدی گشتزنی نیروی انتظامی فرانسه در سواحل شمال غربی آن کشور هر سال مبلغ ۷۲.۳ میلیون یورو به فرانسه پرداخت خواهد کرد. این مبلغ حدود ۱۰ میلیون یورو از توافق قبلی دو کشور در این زمینه بیشتر است.
بر اساس این توافق، فرانسه باید ۳۵۰ نیروی انتظامی بیشتر در سواحل کاله و دانکرک مستقر کند و پهپاد و تجهیزات تجسسی بیشتری برای ردگیری حرکت قایقها به سوی سواحل بریتانیا اختصاص دهد.
ریشی سوناک، نخست وزیر بریتانیا گفت بر اساس این توافق «برای اولین بار ماموران بریتانیایی با هدف افزایش هماهنگی و کارایی عملیات در واحدهای انتظامی فرانسه ادغام میشوند.» به گفته او، این توافق زمینهای برای افزایش همکاریهای دو کشور در زمینه مرزبانی است.
این توافق که توسط جرالد دارمانان، وزیر کشور فرانسه و سوئلا بریورمن، وزیر کشور بریتانیا در پاریس امضا شد در عین حال شامل همکاری برای مبارزه با جرایم در مسیر حرکت مهاجران و تبادل اطلاعات برای تعقیب و دستگیری باندهای قاچاق انسان میشود.
در اهداف این توافق جدید برای توقف قایقهای حامل مهاجران هیچ رقم مشخصی قید نشده است.
بریتانیا در مقایسه با سایر کشورهای اروپایی ازجمله آلمان، فرانسه و ایتالیا متقاضیان پناهندگی کمتری میپذیرد، ولی هزاران مهاجر و پناهجو ساکن سایر کشورهای اروپایی احتمالا به دلیل پیوستن به اعضای خانواده و یا به دلیل آشنایی به زبان انگلیسی هر سال از طریق کانال مانش به بریتانیا میروند.
در سالهای اخیر این رقم افزایش یافته و طبق آمارهای وزارت کشور بریتانیا فقط در سال جاری میلادی حدود ۴۰ هزار نفر با عبور از کانال مانش وارد این کشور شدهاند. این رقم در سال گذشته حدود ۲۸ هزار و در سال ۲۰۲۰ حدود هشت هزار و پانصد نفر بود.
فرانتکس، اداره مرزبانی و گارد ساحلی اتحادیه اروپا میگوید در ده ماه اول امسال بیش از ۶۲ هزار مهاجر در مسیر کانال مانش رصد شدهاند که در مقایسه با مدت مشابه در سال گذشته ۷۰ درصد بیشتر است. این رقم هم شامل مهاجرانی میشود که موفق به عبور شدهاند و هم آنهایی که در بین راه متوقف شدهاند.
تاکنون صدها نفر از مهاجران در این مسیر به دلیل واژگونی قایقهای پلاستیکی و کوچکی که با آن سفر میکنند جان خود را از دست دادهاند.
دولتهای بریتانیا و فرانسه از زمان شروع این مشکل در مورد نحوه کنترل مهاجران و مقابله با باندهای قاچاق انسان اختلاف داشتند.
توافق جدید بین پاریس و لندن در شرایطی امضا میشود که ریشی سوناک، نخست وزیر جدید بریتانیا وعده داده مناسبات این کشور با همسایگان اروپایی را بهبود دهد.
به رغم این که کنترل مهاجرت به بریتانیا یکی از وعدههای اصلی رهبران برگزیت بود و چهار نخست وزیر از حزب محافظهکار نيز از آن زمان تاکنون اين وعده را تکرار کردهاند، بعد از گذشت ۶ سال مهاجرت به دلایل گوناگون همچنان موضوع بحثبرانگیزی است.
منتقدان میگویند بهرغم اینکه بریتانیا در مقایسه با همه کشورهای اروپایی مهاجر و پناهجوی کمتری میپذیرد و از سوی دیگر با کمبود شدید نیروی کار متخصص و غیرمتخصص روبرو است، دولتهای محافظهکار برای جلب رای و تحریک افکار عمومی موضوع مهاجرت غیرقانونی را عمده میکنند.
در عین حال گزارشهای مستند رسانههای بریتانیا نشان میدهد که یکی از دلایل مهم بحرانی شدن موضوع ورود مهاجران غیرقانونی کندی و ناکارآمدی اداره مهاجرت بریتانیا در بررسی پروندهها و تصمیمگیری در مورد اقامت این افراد است.