لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۱:۲۲

سازمان حقوق بشر ایران: حکم اعدام متهمان حمله به شاهچراغ وجاهت قانونی ندارد


محمد رامز رشیدی (جلو) و سید نعیم هاشمی قتالی
محمد رامز رشیدی (جلو) و سید نعیم هاشمی قتالی

سازمان حقوق بشر ایران در واکنش به اظهارات رئیس کل دادگستری استان فارس مبنی بر «اجرای قریب‌الوقوع حکم اعدام دو متهم حمله به شاهچراغ»، تاکید کرد «احکام صادر شده برای این دو متهم وجاهت قانونی ندارد» و مبنای آن «اعترافات اجباری» است.

نیروهای امنیتی ایران دو نفر به نام‌های «محمد رامز رشیدی و نعیم هاشم قتالی» را که تبعه افغانستان هستند در ارتباط با حمله به شاهچراغ بازداشت کرده و قوه قضائیه جمهوری اسلامی نیز آنها را به اعدام محکوم کرده است.

محمود امیری‌مقدم، مدیر سازمان حقوق بشر ایران، شامگاه پنج‌شنبه پانزدهم تیر ماه، گفت: «این دو تبعه افغانستانی پس از یک محاکمه به شدت ناعادلانه بدون مدارکی که دال بر مجرمیت آن‌ها باشد، به اعدام محکوم شده‌اند.»

مدیر سازمان حقوق بشر ایران تاکید کرد که این دو تبعه افغانستان «قربانیان کم هزینه ماشین اعدام جمهوری‌اسلامی هستند که حکومت با اعدام‌شان سعی می‌کند بر مسئولیت خود در فاجعه تروریستی شاهچراغ سرپوش بگذارد و از سوی دیگر، هراس‌افکنی کند.»

کاظم موسوی، رئیس کل دادگستری استان فارس، روز پنج‌شنبه اعلام کرد که به دنبال «طی شدن مراحل قانونی»، حکم این دو تبعه افغانستان «به زودی اجرا خواهد شد».

محمد رامز رشیدی و نعیم هاشمی قتالی طی حکم دادگاه انقلاب شیراز در بیست و ششم بهمن ماه ۱۴۰۱ در ارتباط با حمله روز چهارم آبان سال ۱۴۰۱ به شاهچراغ، به «اعدام در ملاءعام» محکوم شده‌اند.

بر اساس اعلام نهادهای رسمی، حمله مسلحانه به حرم شاهچراغ که در بحبوحه اعتراض‌های سراسری اخیر ایران صورت گرفت، ۱۳ کشته و بیش از ۲۰ زخمی بر جای گذاشت.

دادگستری استان فارس پیش از این دو متهم پرونده را عضو «داعش» معرفی کرد و به آنها اتهام «محاربه، بغی، افساد فی‌الارض و عضویت در گروه تروریستی» منسوب کرده بود اما در اظهارات روز پنج‌شنبه پانزدهم تیر ماه، کاظم موسوی رئیس‌کل دادگستری استان فارس اثری از منسوب کردن این دو متهم پرونده به «داعش» دیده نمی‌شود.

خبر اعدام قریب‌الوقوع محمد رامز رشیدی و سید نعیم هاشمی قتالی در حالی اعلام شده است که برخی کارشناسان در شبکه‌های اجتماعی عضویت آنها در داعش و محاکمه عادلانه آنها را زیر سوال بردند.

پیش از این در روز سوم خرداد ماه نیز خبرگزاری میزان، وابسته به قوه قضاییه جمهوری اسلامی، خبر داده بود که دیوان عالی کشور، فرجام‌خواهی این دو متهم را رد و «دادنامه صادره را ابرام» کرده که به معنای تایید حکم اعدام صادر شده توسط دادگاه است.

در حالی که مقام‌های جمهوری اسلامی در ابتدا اعلام کرده‌ بودند که حمله و تیراندازی در شاهچراغ توسط یک نفر انجام شده و فرد مهاجم با شلیک یکی از نیروهای امنیتی کشته شده‌ است، به گفته رئیس دادگستری استان فارس، علاوه بر «محمد رامز رشیدی و سید نعیم هاشمی قتالی» که به اعدام محکوم شده‌اند برای سه نفر دیگر نیز در این پرونده حکم حبس صادر شده است.

به گفته کاظم موسوی، «متهم دیگر این پرونده محمد رحمانی به ۲۵ سال حبس، مصطفی جان‌امانی به ۱۵ سال و یک روز و حمیدالله کابلی به پنج سال حبس محکوم شده‌اند.»

«سازمان حقوق بشر ایران» در بیانیه شامگاه پنج‌شنبه پانزدهم تیر ماه خود بر وجود «ابهامات متعدد در پرونده حمله به شاهچراغ» تاکید کرد و افزود: صدا و سیمای جمهوری اسلامی روز هجدهم آذر ۱۴۰۱ گزارشی به نام «برای داعش» پخش کرد که در آن «اعترافات اجباری محمد رامز رشیدی همراه با سه شهروند تاجیک، یک ازبک و یک شهروند جمهوری آذربایجان» پخش شد اما «گزارش‌های محاکمه روز ۲۶ بهمن» متهمان این پرونده «نشان می‌دهند که محمد رامز رشیدی تنها متهم از آن مستند پخش شده بود و بقیه‌ پنج متهم همگی تبدیل به شهروندان افغانستان» شده‌اند.

این سازمان حقوق بشری همچنین تاکید کرد که هیچ پیشینه‌ای از این متهمان منتشر نشده و «محاکمه آنها در روندی غیر شفاف، بدون دسترسی به وکیل انتخابی و بر مبنای اعترافات اجباری» انجام شده است.

XS
SM
MD
LG