لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۰:۴۵

اردوغان می‌گوید آماده دیدار با بشار اسد است اما خروج نیروهای ترکیه از سوریه را رد کرد


رجب طیب اردوغان می‌گوید: متأسفانه اکنون (بشار) اسد می‌خواهد که ترکیه از شمال سوریه خارج شود، (اما) چنین چیزی رخ نخواهد داد
رجب طیب اردوغان می‌گوید: متأسفانه اکنون (بشار) اسد می‌خواهد که ترکیه از شمال سوریه خارج شود، (اما) چنین چیزی رخ نخواهد داد

رئیس‌جمهور ترکیه روز دوشنبه ۲۶ تیر گفت آماده دیدار با همتای سوری خود است اما اگر خروج نیروهای ترکیه از خاک سوریه پیش شرط گفت‌وگو باشد، آن را «غیر قابل قبول» می‌داند.

به گزارش خبرگزاری‌های رویترز و آناتولی، رجب طیب اردوغان در جمع خبرنگاران در استانبول در آستانه سفر به سه کشور حوزه خلیج فارس گفت ترکیه «هرگز در را به روی گفت‌وگو با دولت سوریه نبسته است».

او افزود که «مسئله اصلی طرز رویکرد آن‌ها در قبال ما است» و انتظار دارد که سوریه «رویکردی عادلانه در پیش بگیرد».

آقای اردوغان پیشنهاد کرد که برای این هدف یک نشست چهار جانبه میان ترکیه با سوریه، ایران و روسیه برگزار شود.

کمی پس از آغاز جنگ داخلی سوریه، ترکیه عملا متحد نظامی و سیاسی گروه‌هایی از مخالفان حکومت بشار اسد بوده که آخرین پایگاه‌های واقع در باریکه‌ای در شمال غرب سوریه را در دست دارند.

گروه‌های مسلح مورد حمایت ترکیه در سوریه نیروهای جهادی و تندرو هستند.

ارتش ترکیه در سال‌های گذشته با ورود به خاک سوریه هزاران تن از نظامیان خود را در بخش شمالی این کشور مستقر کرده است که این امر عملا مانع از آن شده که سوریه حاکمیت خود را در این مناطق بازپس گیرد.

آقای اردوغان گفت: «متأسفانه اکنون (بشار) اسد می‌خواهد که ترکیه از شمال سوریه خارج شود، (اما) چنین چیزی رخ نخواهد داد».

رئیس‌جمهور ترکیه تأکید کرد که کشورش با حضور نظامی خود در شمال سوریه «با تروریسم مبارزه می‌کند».

او اظهارداشت: «تا هنگامی که خاک کشور مورد تهدید مداوم تروریست‌ها در طول مرزها است، چگونه می‌توان عقب‌نشینی کرد؟»

آقای اردوغان اوایل سال جاری میلادی نیز احتمال دیدار با بشار اسد را به عنوان یک ابتکار جدید صلح عنوان کرد اما رئیس‌جمهور سوریه در واکنش به آن گفت که تا پایان «اشغال غیرقانونی» خاک کشورش، دیدار میان او و همتای ترکیه‌ای «بی‌ثمر» خواهد بود.

با این حال، وزیران دفاع و خارجه ترکیه و سوریه در ماه‌های گذشته با یکدیگر دیدار کرده‌اند.

ملاقات وزیران دفاع دو کشور در روز ۲۸ اسفند پارسال بالاترین سطح دیدار بین دو کشور همسایه از آغاز جنگ داخلی سوریه بود و سپس وزیران خارجه ترکیه و سوریه ۲۰ اردیبهشت‌ماه، کمی پیش از انتخابات ریاست‌جمهوری و پارلمانی ترکیه، در مسکو با هم دیدار کردند.

فیصل مقداد، وزیر خارجه سوریه، در نشست مسکو تأکید کرد که بدون پیشرفت در زمینه خروج ارتش ترکیه از سوریه «نتیجه واقعی حاصل نخواهد شد».

ایران و روسیه دو حامی عمده بقای حکومت بشار اسد که از سال‌های دور برای این هدف در سوریه حضور نظامی دارند، هنوز به پیشنهاد روز دوشنبه آقای اردوغان واکنش نشان نداده‌اند اما تهران و مسکو پیش‌تر برای احیای روابط آنکارا و دمشق ابراز آمادگی کرده‌ و روسیه از تهیه «نقشه راه» برای پیشبرد روابط طرفین سخن گفته بود.

دو دیدار ماه‌های گذشته میان وزیران دفاع و خارجه ترکیه و سوریه نیز با نظارت روسیه برگزار شد و وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز در ملاقات با همتایان خود در مسکو شرکت داشت.

رئیس‌جمهور ترکیه پیش از آغاز سفر به سه کشور عربستان سعودی، قطر و امارات متحده عربی، پیشنهاد دیدار با بشار اسد را تکرار کرد.

امیرنشین‌های خلیچ فارس به عنوان بخشی از کشورهای عضو اتحادیه عرب به‌تازگی پس از ۱۲ سال رابطه با بشار اسد و حکومت او را از سرگرفته و جایگاه سوریه در اتحادیه عرب را به دولت دمشق برگرداندند.

بهبود رابطه عربستان و امارات با سوریه پابه‌پای آشتی میان ایران با دولت سعودی و ارتقای رابطه تهران- ابوظبی حاصل شد.

اما آمریکا از بازگشت سوریه به آغوش کشورهای عربی و عادی شدن رابطه میان دولت‌های عربی و اسلامی متحد واشینگتن در غرب آسیا با دولت دمشق شدیدا انتقاد کرد.

بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز و رادیو فردا/ف.ر/ک.ر
XS
SM
MD
LG