یک روز پس از سفر وزیر دفاع فرانسه به لبنان و بازدید او از پایگاه نظامی دِیر کیفا در جنوب این کشور، یک فرمانده فرانسوی نیروهای حافظ صلح سازمان ملل متحد (یونیفیل) از وخامت وضعیت امنیتی این نیروها ابراز نگرانی کرد.
درگیریها در مرز لبنان و اسرائیل عمدتا به مناطق مرزی محدود میشود، اما اسرائیل در روزهای اخیر حملاتی را در عمق ۲۰ کیلومتری خاک لبنان انجام داده و حملاتی نیز از سوی گروههای مسلح علیه این نیروهای سازمان ملل رخ داده است.
کاپیتان پل، نظامی فرانسوی و از نیروهای حافظ صلح سازمان ملل در جنوب لبنان، با ابراز نگرانی از وضعیت این نیروها از زمان آغاز جنگ اسرائیل و گروه افراطی حماس در غزه، به خبرگزاری فرانسه گفت: «ما در مرکز تیراندازیها هستیم.»
گروه حماس که توسط آمریکا و اتحادیه اروپا در فهرست گروههای تروریستی قرار گرفته علاوه بر حمایت جمهوری اسلامی، از حمایت حزبالله لبنان نیز برخوردار است.
افسر فرانسوی که در مقابل یکی از خودروهای گشتی سازمان ملل در فاصلهای ده کیلومتری با مرز اسرائیل مصاحبه میکرد، ادامه داد: «ما از یک منطقه نسبتاً آرام به یک منطقه ناآرام رسیدهایم که در آن همه چیز بسیار وابسته به کوچکترین اظهارات سیاسی است.»
در منطقه کوهستانی که نیروهای سازمان ملل مستقر هستند، تبادل آتش بین اسرائیل و گروه شبهنظامی حزبالله لبنان که مدعی حمایت از حماس است، از زمان آغاز جنگ غزه در میانه مهرماه، تقریباً به طور روزانه ادامه داشته است.
به گفته افسر فرانسوی نیروهای موسوم به «کلاه آبی»، سربازان فرانسوی که در چارچوب این نیرو در منطقه حضور دارند، از زمان آغاز جنگ غزه، گشتزنی روزانه خود را تقریبا «دوبرابر» کردهاند.
نیروهای فرانسوی که از سال ۱۹۷۸ در لبنان حضور دارند، ۷۰۰ نفر از حدود ده هزار نیروی اصلی یونیفل را تشکیل میدهند.
سباستین لوکورنو، وزیر دفاع فرانسه، روز دوشنبه در این پایگاه با این ۷۰۰ سرباز دیدار کرد و پیش از مراسم ناهاری که به مناسبت روز اول سال نو میلادی تدارک دیده شده بود، هشدار داد که ماموریت این نیروها «به طور بالقوه بسیار خطرناک» است.
او زیر یک چادر بزرگ نظامی به سربازان گفت: «این منطقه در هفتهها و روزهای آینده پر از ابهام خواهد بود».
یونیفیل از سال ۱۹۷۸ برای حفظ صلح در امتداد مرز لبنان و اسرائیل، در جنوب لبنان مستقر است.
حضور این نیروها، پس از قطعنامه سازمان ملل متحد که به جنگ اسرائیل و حزبالله در سال ۲۰۰۶ پایان داد، افزایش یافته است.
از زمان آغاز جنگ اسرائیل با گروه افراطی حماس که از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا یک گروه تروریستی شناخته میشود، پاریس همچون واشینگتن تلاش کرده که از هرگونه تشدید تنشهای نظامی در مرز لبنان و اسرائیل جلوگیری کند.
آقای لوکورنو و کاترین کولونا، وزیر خارجه فرانسه، چندین بار در ماههای اخیر به لبنان سفر کردهاند و خانم کولونا حتی در یکی از تماسهایش با حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه ایران در این زمینه به او هشدار داده بود.
در این مدت، چندین حادثه نگرانکننده فعالیت یونیفل را تحت تأثیر قرار داده است.
روز پنجشنبه گذشته، هیئت سازمان ملل متحد پس از «حمله به یکی از گشتیهای خود» حامل سربازان اندونزیایی در منطقه طیبه که در جریان آن یک صلحبان مجروح شد، خواستار آغاز تحقیقات در این زمینه شد.
یک حمله دیگر به یک خودروی گشتی حامل سربازان فرانسوی از سوی «گروهی از مردان جوان» در کفرکلا نیز گزارش شده است.
پیش از آغاز جنگ غزه نیز نیروهای سازمان ملل مورد حمله افراد مسلح قرار میگرفتند.
در آذر ۱۴۰۱، در حمله افراد مسلح، یک سرباز ایرلندی این نیرو کشته شده و سه تن دیگر نیز زخمی شدهاند.
گروه حزبالله لبنان که تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران قرار دارد پیشتر با تمدید ماموریت یونیفیل مخالفت کرده است.