لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱۷ آبان ۱۴۰۳ تهران ۱۹:۴۴

مشاور جو بایدن: نتانیاهو برای مذاکره درباره حمله به رفح گروهی را به واشینگتن می‌فرستد


جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید

برای نخستین بار در پنج هفته اخیر که اختلافات میان رئیس‌جمهور آمریکا و نخست‌وزیر اسرائیل بر سر جنگ غزه علنی شده است، جو بایدن و بنیامین نتانیاهو با یکدیگر تلفنی گفت‌وگو کردند.

بر اساس بیانیه کاخ سفید، دو رهبر روز دوشنبه ۲۸ اسفند در خصوص «آخرین تحولات اسرائیل و غزه، شامل وضعیت رفح و کوشش‌ها برای گسترش کمک‌رسانی به غزه» گفت‌وگو کردند.

همچنین مشاور امنیت ملی کاخ سفید بعد از گفت‌وگوی تلفنی رهبران آمریکا و اسرائیل در نشستی خبری گفت در مکالمه تلفنی یادشده، آقای نتانیاهو با اعزام تیمی به واشینگتن برای گفت‌وگو در مورد رفح موافقت کرد.

تیم اسرائیلی اعزامی به پایتخت آمریکا شامل مقامات نظامی، اطلاعاتی و بلندپایگانی برای افزایش کمک بشردوستانه به غزه خواهد بود تا نگرانی دولت بایدن در مورد عملیات اسرائیل در رفح را برطرف کند.

موعد اعزام این تیم هنوز اعلام نشده است.

جیک سالیوان همچنین گفت رئیس‌جمهور بایدن تعهد آمریکا به «حق اسرائیل برای تعقیب حماس» را مورد تأکید قرار دارد اما درباره نبود «یک راهبرد منسجم و پایدار» برای شکست حماس از نخست‌وزیر اسرائیل پرسش کرد.

به گفته مشاور امنیت ملی کاخ سفید، اسرائیل طرحی برای تخلیه امن غیرنظامیان فلسطینی (در صورت آغاز عملیات زمینی ارتش اسرائیل در رفح) ارائه نکرده و آقای بایدن از این امر ابراز نگرانی کرده است.

آقای سالیوان افزود اسرائیل در عملیات خود علیه حماس «پیشرفت قابل توجهی» داشته، تعداد قابل توجهی از گردان‌های حماس را از بین برده و هزاران نیروی حماس از جمله فرماندهان ارشد این گروه را کشته‌ است.

جیک سالیوان تأیید کرد که مروان عیسی، مهره شماره سوم در کادر رهبری داخلی حماس، در عملیات هفته گذشته اسرائیل در غزه کشته شده است.

به گفته مشاور امنیت ملی کاخ سفید، بقیه رهبران ارشد حماس در «عمق شبکه تونل‌ها» پنهان شده‌ و اسرائیل برای دستیابی به آن‌ها تلاش می‌کند. او افزود «آمریکا می‌کوشد این امر را تضمین کند».

از سوی دیگر، بنیامین نتانیاهو پس از مکالمه ۴۵ دقیقه‌ای با رئیس‌جمهور آمریکا ویدیویی منتشر کرد که در آن گفت با آقای بایدن در مورد «تعهد اسرائیل به دستیابی به تمامی اهداف جنگ شامل از بین بردن حماس، آزادی همه گروگان‌ها و این‌ قول که غزه دیگر تهدیدی برای اسرائیل نباشد» گفت‌وگو کرده است.

آقای نتانیاهو افزود اسرائیل «کمک‌های بشردوستانه لازم را که به دستیابی به این اهداف کمک می‌کند»، در اختیار غزه قرار خواهد داد.

نخست‌وزیراسرائیل ساعاتی پیش از این گفت‌وگو، در دیدار با هیئت سران کمیته روابط عمومی اسرائیل و آمریکا (ایپک) در اظهاراتی که حاکی از ناخشنودی از سخنان اخیر مقامات ارشد آمریکایی بود، اظهار داشت در دوره اخیر عواملی «عامدانه» در واشینگتن او را به عنوان «یک رهبر جدا شده از مردم اسرائیل» معرفی می‌کنند.

آقای نتانیاهو افزود در واشینگتن مدعی هستند که من در میان گروه‌های افراطی حاشیه‎‌ای احاطه شده و ارتباطم با مردم دیگر قطع شده، و افراطی‌ها سیاست خود را به من تحمیل می‎‌کنند، اما این درست نیست و حتی می‌گویم که این یک دروغ عمدی است.

جو بایدن روز جمعه سخنرانی سناتور ارشد هم‌حزبی خود را که دو روز پیش از آن در مجلس سنا بیان شد، گفته‌هایی «خوب» که «نه تنها نگرانی‌های شخصی بلکه نگرانی بسیاری از آمریکایی‌ها را بیان کرده»، نامید.

سناتور چاک شومر، رهبر اکثریت دموکرات‌های مجلس سنا که خود یک سیاستمدار یهودی و حامی دیرینه اسرائیل است، گفته بود بنیامین نتانیاهو راه خود را گم کرده و وقت آن است که مردم اسرائیل رهبری تازه خود را برگزینند.

جو بایدن هفته گذشته عملیات نظامی ارتش اسرائیل در رفح در جنوبی‌ترین بخش غزه را «خط قرمز» نامیده و گفته بود نمی‌خواهد شاهد کشته شدن ۳۰ هزار فلسطینی دیگر باشد.

اما بنیامین نتانیاهو در روزهای اخیر پیاپی تکرار کرده که ورود ارتش اسرائیل به رفح برای «از بین بردن آخرین‌ گردان‌های جنایتکار حماس» . «تضمین پیروزی» اسرائیل درر جنگ الزامی است.

کابینه جنگ اسرائیل چند روز پس از سخنان جو بایدن، برنامه عملیات ارتش اسرائیل در رفح را تصویب کرد. تاریخی برای این عملیات اعلام نشده اما مقامات اسرائیل گفته‌اند پیش از آن صدها هزار فلسطینی را که در رفح اسکان یافته‌‌اند، دوباره به مناطق دیگر باریکه غزه منتقل خواهند کرد.

اسرائیل بر ادامه عملیات نظامی با وجود اعزام هیئت ارشدی از این کشور به مذاکرات با گروه افراطی حماس با میانجی‌گری قطر، مصر و آمریکا، اصرار دارد.

هیئت اعزامی اسرائیل به ریاست داوید برنئا، رئیس موساد، دوشنبه راهی دوحه می‌شود.

کابینه اسرائیل به این هیئت «اختیارات گسترده‌» داده تا در صورت نیاز، تصمیمات لازم را در خصوص معامله اتخاذ کند.

به گزارش شبکه کان اسرائیل، مذاکرات دوحه پیچیده و طولانی خواهد بود زیرا هر تصمیمی از سوی حماس نیازمند تأیید سران پنهان شده این گروه در باریکه غزه است و دریافت پاسخ در خصوص هر بخش از جزییات مذاکرات به چند روز رد و بدل کردن پیام از دوحه تا شبکه تونل‌های زیرزمینی در جنوب غزه نیاز دارد.

یک مقام ارشد سیاسی اسرائیل نیز به هاآرتص گفت دور تازه مذاکرات در دوحه «دست‌کم دو هفته به طول خواهدت انجامید.»

بتسال‌ئل اسموتریچ، وزیر دارایی و رهبر یکی از احزاب مهم در ائتلاف دولت اسرائیل، با معامله جدید با حماس پیشاپیش مخالفت کرده است.

اما به گزارش رسانه‌های اسرائیل، اکثریت وزیران این کشور از معامله با حماس که دستکم به آزادی شمار دیگری از ۱۳۴ گروگان باقی‌مانده در دست حماس منجر شود، حمایت می‌کنند.

بیانیه اسرائیل در خصوص کشتن فائق مبحوح

در آستانه مذاکرات تازه در دوحه، عملیات نظامی ارتش اسرائیل علیه فعالان حماس در غزه ادامه یافته است.

ارتش اسرائیل و شباک، سازمان امنیت داخلی این کشور اعلام کردند نیروهای‌شان در عملیاتی در بامداد دوشنبه در بیمارستان شفا در شهر غزه فائق مبحوح را از پای درآوردند.

این بیانیه فائق مبحوح را «مسئول هماهنگی نهادهای حماس در نوار غزه» توصیف کرد.

بیانیه ارتش و شباک افزود مبحوح در داخل بیمارستان شفا مخفی شده، مسلح بود و از آن‌جا «فعالیت‌های تروریستی حماس» را هماهنگی می‌کرد.

برخلاف بسیاری از سران شاخه نظامی حماس که معمولا در سایه هستند، مبحوح در روزهای گذشته در نشست‌هایی با نمایندگان سازمان ملل و نهادهای بین‌المللی اعزامی به غزه شرکت کرده و در خصوص مدیریت کمک‌های بشردوستانه ارسالی به این باریکه گفت‌وگو کرده بود.

به نوشته هاآرتص، گروه افراطی حماس مشکوک است که جلسات برگزار شده نهادهای جهانی در غزه با مشارکت فائق مبحوح منجر به درز اطلاعات در مورد محل او شد.

حماس اعلام کرد «ترور» مبحوح منجر به تشدید هرج و مرج پیرامون کمک‌های بشردوستانه به غزه خواهد شد و با هدف جلوگیری از حماس برای نظارت بر توزیع کمک‌ها انجام شده است.

جنگ ارتش اسرائیل با حماس، در پی یورش غافلگیرکننده هزاران تن از اعضای حماس به خاک اسرائیل در روز ۱۵ مهر، روز دوشنبه یکصد و شصت و چهارمین روز خود را سپری کرد.

در این میان، فیلیپ لازارینی، رئیس انروا، آژانس اصلی امدادرسانی سازمان ملل برای فلسطینیان، دوشنبه در دیدار با سامح شکری، وزیر خارجه مصر، گفت «قحطی» موجود در غزه «ساخته انسان» و در حال گسترش است.

جوزپ بورل، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا با صراحت بیشتری اسرائیل را در گرسنگی غیرنظامیان در غزه دخیل دانست.

آقای بورل در آغاز یک کنفرانس در بروکسل در ارتباط با کمک‌های بشردوستانه به فلسطینیان گفت «غزه دیگر در آستانه قحطی نیست، قحطی به شدیدترین درجه خود رسیده است.»

به گفته او، از گرسنگی به عنوان «یک سلاح» استفاده شده و «اسرائیل آن را تشویق می‌کند.»

اسرائیل آقای بورل را یک سیاستمدار چپ و مخالف اسرائیل مورد انتقاد شدید قرار داده و تأکید دارد که هیچ محدودیتی برای انتقال کمک‌های بشردوستانه به غزه تعیین نکرده است.

با استفاده از: بیانیه کاخ سفید و دفتر نخست‌وزیری اسرائیل، هاآرتص، یدیعوت آحرونوت؛ ف.ر/ع.م
XS
SM
MD
LG