آمار سالانه سازمان بینالمللی تولیدکنندگان وسایل نقلیه موتوری، مستقر در پاریس، از رشد ۱۱.۶ درصدی تولید خودرو در ایران طی سال ۲۰۲۳ خبر میدهد، اما هنوز ۳۰ درصد از ظرفیت تولید خودرو ایران بلااستفاده مانده است.
بر اساس این گزارش که در سایت این نهاد بینالمللی منتشر شده، کل تولید خودرو در ایران طی سال گذشته میلادی حدود یک میلیون و ۱۸۸ هزار دستگاه بوده است.
وزارت صنعت، معدن و تجارت ایران برای سال ۱۴۰۲ تولید یک میلیون و ۶۰۰ هزار خودرو را هدفگذاری کرده بود.
تولید خودرو ایران در سال ۱۳۹۰ و قبل از تحریمهای بینالمللی یک میلیون ۶۵۰ هزار دستگاه بود، اما بعد از اعمال تحریمهای هستهای این رقم به شدت سقوط کرد.
تولید خودرو ایران بعد از توافق برجام دوباره اوج گرفت و در سال ۱۳۹۶ از یک میلیون و ۵۰۰ هزار دستگاه فراتر رفت؛ اما با خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریمها علیه جمهوری اسلامی، دوباره این رقم فروکش کرد و از سال ۲۰۱۹ هر سال مقداری به سطح تولید خودرو اضافه شده است.
تحریمها تنها به صنعت خودروسازی ایران لطمه نزده، بلکه تولید روسیه نیز تحت تأثیر تحریمهای غرب بهخاطر تهاجم این کشور به اوکراین از نزدیک ۱.۶ میلیون دستگاه در سال ۲۰۲۱ به حدود ۷۳۰ هزار دستگاه در سال گذشته سقوط کرده است.
ترکیه فعلاً بزرگترین تولیدکنندهٔ خودرو منطقه است و پارسال یک میلیون و ۴۶۸ هزار دستگاه انواع خودرو تولید کرده که نسبت به سال ۲۰۲۲ رشد ۹ درصدی نشان میدهد.
این کشور از اکتبر ۲۰۲۲ تمرکز خود را بر رشد تولید خودروهای برقی گذاشته است.
گزارش سالانه سازمان بینالمللی تولیدکنندگان وسایل نقلیه موتوری نشان میدهد پارسال در مجموع بیش از ۹۳ میلیون دستگاه انواع خودرو در جهان تولید شده که تقریباً یکسومِ آنها چینی است.
آمریکا با ۱۰.۶ میلیون، ژاپن با نزدیک به ۹ میلیون، هند با ۵.۳ میلیون، همچنین مکزیک، آلمان و کره جنوبی هرکدام با تولید بیش از چهار میلیون دستگاه، بزرگترین تولیدکنندگان خودرو جهان هستند.
این گزارش اشارهای به جزئیات نوع خودروها از لحاظ سوخت نکرده، اما آمارهای مجمع جهانی خودروسازان، مستقر در آمریکا، نشان میدهد فروش خودروهای برقی جدید در سال ۲۰۲۳ جهش ۳۷ درصدی داشته و نزدیک به ۱۵ درصد از کل بازار خودرو را شامل شده است.
انتظار میرود تا سال ۲۰۳۰ دو سومِ خودروهای جدید فروختهشده در بازار برقی باشند.