مرکز پژوهشهای مجلس میگوید در سال ۱۴۰۱ حدود ۳۰ درصد از جمعیت ایران زیر خط فقر بوده و کالری مصرفی نیمی از ایرانیان کمتر از حد استاندارد است.
این گزارش میافزاید نیمی از جمعیت کشور کمتر از استاندارد ۲۱۰۰ کالری در روز تغذیه داشته و همه دهکها از میزان کالری خود نسبت به سال۱۴۰۰ کم کردهاند. این کاهش کالری در دهکهای متوسط شدیدتر بوده است.
گزارش مرکز پژوهشها خط فقر خانوار سهنفره در تهران را برای سال گذشته ۱۵.۳ میلیون تومان و برای کل کشور ۸.۲ میلیون تومان حساب کرده که بسیار پایینتر از برآورد کارشناسان است.
بسیاری از کارشناسان و برخی نمایندگان مجلس مانند محمد باقری بنایی، عضو کمیسیون اقتصادی و محسن پیرهادی، نایب رئیس کمیسیون تلفیق برنامه هفتم توسعه، خط فقر پارسال در تهران را ۳۰ میلیون تومان برآورد کردهاند و خط فقر در شهرستانها نیز معمولا ۲۰ درصد کمتر از تهران است.
مرکز پژوهشهای مجلس تورم و چشمانداز اقتصادی «نامطلوب» را عامل کاهش مصرف کالری ایرانیها عنوان کرده و میگوید خانوارها به دلیل تورم بالای مواد غذایی و افزایش سایر هزینهها نظیر مسکن، سعی کردهاند که مصرف غذایی خود را کاهش دهند: «خانوارها همچنین به دلیل چشمانداز نامطلوب اقتصاد، سعی کردهاند که از میزان کالای خوراکی خود بکاهند تا بتوانند کالاهای بادوام بیشتری خریداری کنند.»
هادی موسوی نیک، مدیرکل سابق مطالعات رفاه اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تیرماه پارسال هشدار داده بود که ۵۷ درصد از جمعیت ایران سوء تغذیه دارند و ۲۱۰۰ کالری مورد نیاز در روز را دریافت نمیکنند.
نهادهای رسمی جمهوری اسلامی هنوز وضعیت مصرف کالری ایرانیها در سال گذشته را منتشر نکرده، اما برآورد سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد (فائو) نشان میدهد مصرف انواع گوشت در ایران طی سال ۲۰۲۳ دوباره روند نزولی داشته و سرانه مصرف گوشت ایرانیها، یک سوم کمتر از متوسط جهانی است.
برای نمونه شهروندان ترکیه در سال گذشته ۵۰ درصد بیشتر از ایرانیها مصرف گوشت داشتهاند. برخی کشورها مانند چین، اتحادیه اروپا، برزیل و آمریکا حدود ۲.۵ تا چهار برابر ایرانیها مصرف گوشت داشتهاند.
میانگین سرانه مصرف روزانه کالری ایرانیها در سال ۱۳۹۰ حدود ۲۷۰۰ کالری بود، اما در سال ۱۴۰۱ به زیر ۲۲۰۰ کالری رسیده است.