لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۸:۱۱

هاکستین: جداکردن جبهه‌‌های لبنان و غزه کلیدِ توافق بود، ایران هم حمایت کرد


استقرار ایستگاه بازرسی ارتش لبنان در منطقه مرجعیون در جنوب این کشور، پس از آغاز آتش‌بس میان اسرائیل و گروه حزب‌الله
استقرار ایستگاه بازرسی ارتش لبنان در منطقه مرجعیون در جنوب این کشور، پس از آغاز آتش‌بس میان اسرائیل و گروه حزب‌الله

نماینده ویژه آمریکا که موجب دستیابی اسرائیل و حزب‌الله لبنان به قرار آتش‌بس پس از حدود ۱۴ ماه جنگ شده، با تأکید بر حمایت جمهوری اسلامی ایران از توافق و ابراز امیدواری به «پایدار» بودن آن، گفت جدا کردن جبهه‌های لبنان و غزه از یکدیگر کلید دستیابی به توافق بود.

هم‌زمان، دولت جو بایدن در آخرین هفته‌های کار خود در حال تنظیم معاملهٔ جدید فروش تسلیحات به اسرائیل در یک بسته ۶۸۰ میلیون دلاری است.

آموس هاکستین، نماینده دولت بایدن در مذاکرات اسرائیل و لبنان، روز چهارشنبه هفتم آذر، هم‌زمان با آغاز آتش‌بس میان ارتش اسرائیل و گروه حزب‌الله در لبنان در دیدار با نمایندگان جوامع یهودی آمریکا و همچنین در گفت‌وگو با شبکه‌های سی‌ان‌ان و ۱۲ تلویزیون اسرائیل جزئیاتی از کوشش‌های هفته‌های اخیر برای دستیابی به توافق را بیان کرد.

او گفت ایران از توافق حمایت کرد و جدا کردن جبهه لبنان از جبهه غزه، گروه افراطی حماس را نیز برای بازگشت به میز مذاکرات زیر فشار گذاشته است.

گروه افراطی حماس از سوی آمریکا و اروپا به عنوان یک گروه تروریستی معرفی می‌شود.

آقای هاکستین اظهار داشت: «همه اسرائیل را مقصر تصور می‌کنند اما همان‌گونه که رئیس‌جمهور بایدن گفت حماس که ماه‌ها از بازگشت به میز مذاکرات خودداری کرده، اکنون متوجه و بیدار شده که حزب‌الله نیز با اسرائیل معامله کرده و به جنگ خود با اسرائیل پایان داده است».

به گفته او، «اسرائیل دیگر درگیر دو جبهه نیست و ایران با حمایت از توافق آتش‌بس، عملاً موجب تشدید انزوای حماس در صحنه فلسطینی شده است».

آموس هاکستین گفت اسرائیل هرگز نگفته بود که می‌خواهد حزب‌الله را به طور کامل از بین ببرد و جنگی که در جریان بود، جنگ اسرائیل با لبنان نبود.

او افزود «توافق بدست آمده برای جلوگیری از تجدید خشونت و حفظ سازوکار نظارتی متمرکز است و اسرائیل هر تخلفی از سوی حزب‌الله مانند بازسازی کارخانه‌های ساخت اسلحه یا حفر تونل را با لبنان و کمیته نظارتی به اشتراک خواهد گذاشت». این دیپلمات آمریکایی گفت هر تخلف با اقدامات «قابل توجه» روبه‌رو خواهد شد.

بر اساس این توافق، ارتش اسرائیل به تدریج و در ۶۰ روز از لبنان بیرون خواهند رفت و هم‌زمان ارتش لبنان جایگزین ارتش اسرائیل در جنوب لبنان خواهد شد و به گفتهٔ هاکستین، حزب‌الله یا اعضای باقی‌ماندهٔ این گروه باید از این منطقه را ترک کند.

حزب‌الله یک گروه شبه‌نظامی و در عین حال یک حزب سیاسی است که بخش بزرگی از جنوب لبنان را تحت کنترل دارد.

ایالات متحده حزب‌الله را یک سازمان تروریستی می‌داند، اما اتحادیه اروپا شاخهٔ نظامی آن را در فهرست سیاه قرار داده و حزب سیاسی آن را تروریستی نمی‌داند. حزب سیاسی حزب‌الله در پارلمان لبنان هم نمایندگانی دارد.

حسن نصرالله، دبیر کل کشته شده حزب‌الله، تا آخرین سخنرانی خود تأکید می‌کرد که گروه او «هرگز» حاضر به جدا کردن جبهه لبنان از غزه نخواهد شد و تنها وقتی کارزار جنگی گروهش علیه اسرائیل پایان خواهد یافت که اسرائیل به جنگ غزه پایان داده و نیروهایش را از غزه بیرون برده باشد.

نصرالله همچنین تأکید کرده بود که هرگز حاضر به بیرون بردن نیروهای گروهش از پایین‌تر از خط رودخانه لیتانی نخواهد شد.

در قرار آتش‌بس بدست آمده که اجرای آن از بامداد هفتم آذر آغاز شده، حزب‌الله پایان عملیات خود علیه اسرائیل را به پایان جنگ غزه مشروط نکرده و لبنان نیز از سوی حزب‌الله متعهد به عاری کردن جنوب لبنان از تمامی شبه‌نظامیان و سلاح‌های آن‌ها شده است.

هاکستین همچنین به شبکه ۱۲ تلویزیون اسرائیل گفت «دستاوردهای قابل توجه» اسرائیل در میدان جنگ، زمینه قطع ارتباط میان حزب‌الله در لبنان با غزه و دستیابی به توافق را فراهم کرد.

به گفته او، درخواست برخی از سیاستمداران اسرائیلی مانند نفتالی بنت که خواهان «لِه کردن» حزب‌الله هستند، «خیالی» است و این اتفاق «هرگز نخواهد افتاد».

آقای هاکستین گفت بر خلاف قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت که خود او از سال ۲۰۰۶ منتقد آن بود، توافق جدید سازوکار لازم را برای نظارت و هدایت و همچنین حمایت از ارتش لبنان فراهم کرده است.

او همچنین اظهار داشت که تیم دونالد ترامپ را در جریان جزئیات توافق قرار داده و در مسیر کوشش‌هایش با این تیم همکاری کرد. آقای هاکستین گفت اهمیت بسیار داشت که تیم آقای ترامپ حامی توافق باشد و چند هفته دیگر که به قدرت می‌رسد، آن را اجرا کند.

«بند محرمانه بر سر ایران»

شبکه ۱۲ تلویزیون اسرائیل اعلام کرده که توافق فیمابین اسرائیل و آمریکا بر سر آتش‌بس در لبنان دارای «یک بند محرمانه» نیز هست که بر اساس آن، آمریکا با اسرائیل در امور مرتبط با ایران «همکاری» خواهد کرد.

بنیامین نتانیاهو سه‌شنبه شب در توضیح دلایلی که او کابینهٔ کشورش را به پذیرش قرار آتش‌بس متقاعد کرد، گفت اکنون تمرکز اسرائیل بر ایران برای جلوگیری از دستیابی تهران به سلاح هسته‌ای خواهد بود.

هم‌زمان، یک مقام آمریکایی روز چهارشنبه به خبرگزاری رویترز گفت دولت بایدن در حال پیشبرد بسته فروش تسلیحات ۶۸۰ میلیون دلاری به اسرائیل است. پیشتر فایننشال تایمز چنین معامله‌ای را گزارش داده بود.

بسته جدید در ادامه معامله ۲۰ میلیارد دلاری تصویب شده در تابستان امسال در زمینه فروش جنگنده‌ها و تسلیحات نظامی جدید به اسرائیل مطرح شده است.

بنیامین نتانیاهو سه‌شنبه شب لزوم دستیابی به ساز و برگ تسلیحاتی تازه را یکی از سه دلیل پذیرش قرار آتش‌بس نامید و گفت آشکارا می‌گویم و بر کسی هم پوشیده نبوده که تأخیرهای زیاد در تحویل سلاح و مهمات وجود داشته اما به‌زودی این مشکلات برطرف خواهد شد. به گفته شبکه اسرائیلی کان، اظهارات او یک طعنه به محدودیت ارائه برخی تسلیحات آمریکایی در طول جنگ از سوی دولت بایدن بود.

سنای آمریکا در روزهای گذشته در یک حمایت دو حزبی، سه طرح سناتور دموکرات برنی سندرز برای جلوگیری از فروش تسلیحات به اسرائیل را رد کرد.

با این حال سخنگوی وزارت خارجه آمریکا چهارشنبه از تایید یا رد معامله جدید تسلیحاتی با اسرائیل خودداری کرد. متیو میلر گفت «حمایت آمریکا از امنیت اسرائیل، در برابر همه تهدیدات ناشی از ایران، تزلزل‌ناپذیر است».

«چهار هزار تلفات انسانیِ حزب‌الله و ۱۰۰ هزار خانۀ ویران»

خبرگزاری رویترز یک روز پس از آغاز آتش‌بس نوشت حزب‌الله هنوز در حال شمارش تلفات انسانی خود است و راهی طولانی و پرهزینه برای سر برآوردن از ضربات وارده ناشی از جنگ در برابر خود دارد.

سه منبع آگاه از عملیات حزب‌الله در لبنان به رویترز گفتند شمار نیروهای کشته‌شدۀ این گروه ممکن است چند هزار نفر باشد که اکثر آن‌ها در دو ماه آخر که حمله اسرائیل علیه این گروه تشدید شد، کشته شدند.

یک منبع دیگر نزدیک به حزب‌الله گفت این گروه ممکن است تا چهار هزار نفر از نیروهایش را از دست داده باشد. این آمار،۱۰ برابر بیشتر از کشته‌های این گروه متحد تهران در جنگ ۳۴ روزه ۱۸ سال پیش است. مقامات لبنانی بدون تفکیک تلفات از میان شبه نظامیان با مردم عادی تا حال به مرگ حدود ۳ هزار و ۸۰۰ نفر در ۱۴ ماه گذشته اشاره کرده‌اند.

رویترز به نقل از منابع لبنانی شمار خانه‌های ویران شده در ضاحیه و جنوب لبنان را دست‌کم ۱۰۰ هزار خانه برآورد کرد.

در اسرائیل حدود ۲ هزار و ۹۰۰ خانه در شمال این کشور آسیب دید، تلفات غیرنظامی ۴۲ تن و کشته‌های نظامی ۷۳ تن بود.

XS
SM
MD
LG