همزمان با هشتمین سالگرد بازداشت خانگی زهرا رهنورد، میرحسین موسوی و مهدی کروبی، رهبران اعتراضهای پس از انتخابات ریاست جمهوری ۸۸، وزارت خارجه آمریکا ادامه این بازداشت را محکوم کرد و آن را علاوه بر مغایرت با تعهدات بینالمللی ایران، مخالف قوانین جمهوری اسلامی خواند.
رابرت پالادینو، معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، در بیانیهای که روز پنجشنبه ۲۵ بهمن منتشر شد، تداوم بازداشت خانگی این سه تن را از جمله مغایر با کنوانسیونهای مرتبط با حقوق سیاسی و شهروندی خواند که حداقل آن برگزاری دادگاهی عادلانه است.
زهرا رهنورد، میرحسین موسوی و مهدی کروبی از ۲۵ بهمن ۸۹ بدون برگزاری دادگاه و بدون حکمی قضایی درباره آنها در بازداشت خانگی هستند.
شماری از مقامهای جمهوری اسلامی، از جمله علی مطهری، نایب رئیس مجلس، و علیاکبر ناطق نوری، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، بارها گفتهاند که که ادامه بازداشت خانگی موسوی، رهنورد و کروبی خواسته علی خامنهای است و پایان آن نیز تنها میتواند با دستور او صورت گیرد.
منتقدان حسن روحانی میگویند با این که یکی از شعارهای اصلی وی در دو کارزار انتخاباتیاش پایان دادن به حصر رهبران جنبش سبز بود، با این حال او ارادهای برای این کار از خود نشان نداد.
از جمله پنج ماه پیش غلامحسین کرباسچی، دبیرکل حزب کارگزاران، با انتقاد شدید از عملکرد دولت روحانی گفت: رفع حصر «اولویت حسن روحانی نبود» و او فقط به موضوع سیاست خارجی توجه کرد.
با این حال چندی پیش وبسایت سحام نیوز، نزدیک به مهدی کروبی، نوشت که حسن روحانی در نامهای به علی خامنهای، خواستار رفع حصر رهبران جنبش سبز شد، اما رهبر جمهوری اسلامی بار دیگر با این امر مخالفت کرده است.
در ماههای اخیر گزارشهایی درباره رفع برخی محدودیتها در بازداشت خانگی این سه تن منتشر شد اما بستگان آنها این گزارشها را رد کردند.
اظهارات حسامالدین آشنا، مشاور حسن روحانی، مبنی بر این که از حصر رهبران جنبش سبز «تنها یک پوسته باقی مانده» نیز با واکنش مقامهای قضایی روبه رو شد و دادستان تهران اعلام کرد برای گوینده این سخنان «کیفرخواست صادر و پرونده به دادگاه ارسال شده است».
«سال شرم برای حکومت ایران»
رابرت پالادینو، معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، در بیانیه خود همچنین یادآور شده است که علاوه بر موسوی، کروبی و رهنورد، صدها تن از مردم ایران نیز همچنان به دلایل سیاسی در زنداناند و گستردگی سرکوبهای داخلی در سال گذشته میلادی باعث شد که از آن به عنوان «سال شرم» برای حکومت ایران استفاده شود.
به نوشته این بیانیه، علاوه بر دستکم ۲۶ معترضی که در اعتراضها یا در زندان جان باختند، رژیم ایران در سال گذشته دستکم ۷ هزار از کسانی را که دست به اعتراض مسالمتآمیز زده بودند بازداشت و زندانی کرد و دامنه سرکوبهایش به کشاورزان، روزنامهنگاران، اقلیتهای قومی و مذهبی، معلمان، کامیونداران، فعالان محیط زیست، دانشجویان و زنان رسید.
معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا خواستار آزادی فوری میرحسین موسوی، مهدی کروبی و زهرا رهنورد، و همچنین صدها زندانی شده است که خودسرانه بازداشت و بدون برگزاری دادگاهی عادلانه محکوم شدند.