در حالی که مقامهای فلسطینی هشدار دادهاند در صورت بسته شدن دفتر نمایندگی ساف در واشینگتن، تمامی تماسهای خود را با آمریکا معلق میکنند، نخستوزیر اسرائیل به خاطر این موضوع از دولت آمریکا «قدردانی کرد».
خبرگزاری آسوشیتدپرس، جمعه ۲۶ آبان گزارش داده بود که وزارت خارجه آمریکا مجوز فعالیت دفتر نمایندگی سازمان آزادیبخش فلسطین، ساف، در واشینگتن را بر اساس یک مصوبه کنگره تمدید نکرده است.
تا پیش از این مجوز فعالیت این دفتر هر شش ماه یکبار صادر شده بود.
آسوشیتدپرس در این زمینه نوشته بود که دولت دونالد ترامپ به فلسطینیها هشدار داده است اگر به طور جدی وارد مذاکرات صلح با اسرائیل نشوند و به تعقیب قضایی مقامهای اسرائیل در دیوان کیفری لاهه ادامه دهند، دفتر ساف در پایتخت آمریکا بسته خواهد شد.
اما مقامهای ارشد فلسطینی، از جمله ریاض المالکی وزیر امور خارجه، نبیل ابو ردینه سخنگوی ریاست تشکیلات خودگردان، صائب عریقات مذاکرهکننده ارشد ساف و حسام ظلمت رئیس دفتر ساف در واشینگتن، فشار آمریکا را رد کردند.
در این زمینه حسام ظلمت رئیس دفتر ساف در واشینگتن تأیید کرد که در روزهای اخیر به او گفته شده این دفتر مجوز فعالیت ندارد.
آقای عریقات شنبه ۲۷ آبان در پیامی ویدیویی از رامالله که در شبکههای اجتماعی منتشر شد، تصمیم دولت آمریکا را «بسیار تأسفآور و غیر قابل قبول» خواند و گفت که اگر دفتر ساف بسته شود، فلسطینیان همه مراودات خود را با دولت ترامپ معلق میکنند.
به گفته آقای عریقات، اگر تهدید آمریکا عملی شود، روند گفتوگوهای سیاسی فلسطینیان و اسرائیل از اساس متزلزل خواهد شد.
این مقام ارشد ساف تصمیم دولت آمریکا را تحت تأثیر فشارهای بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل ارزیابی کرد.
ساف از سال ۱۹۹۴، یک سال بعد از توافق اسلو با دولت وقت اسرائیل در زمان دولت بیل کلینتون، در واشینگتن دفتر داشت اما در زمان دولت باراک اوباما با ارتقای جایگاه آن و برافراشته شدن پرچم فلسطین بر فراز این ساختمان اهمیت یافت.
در نبود سفارت رسمی برای کشور فلسطین در آمریکا، بسیاری از فلسطینیان، دفتر ساف در واشنیگتن را به منزله «سفارت» تلقی میکردند.
از سوی دیگر، به گزارش وبسایت اسرائیلی وای.نت، دفتر بنیامین نتانیاهو شامگاه شنبه در بیانیهای نوشت که از تصمیم آمریکا در بستن دفتر ساف در واشینگتن «قدردانی میکند» و «در انتظار ادامه همکاری با دولت آمریکا برای پیشبرد صلح و امنیت منطقه است».
از سوی دیگر، به گزارش گاردین، دفتر نخستوزیری اسرائیل تصمیم آمریکا به بستن دفتر ساف را موضوعی مربوط به قوانین آمریکا توصیف کرده است.
در این میان، رسانههای اسرائیل جزئیاتی از طرح صلح دولت دونالد ترامپ برای ارائه به رهبران اسرائیل و فلسطین را منتشر کردهاند.
شبکه ۱۲ تلویزیون اسرائیل شامگاه شنبه در گزارشی گفت که در طرح آمریکا از مرزهای سال ۱۹۶۷ سخنی مطرح نشده است؛ یهودینشینها در کرانه باختری تخلیه نخواهند شد؛ درخواست فلسطینیان برای «حق بازگشت» در نظر گرفته نشده و به فلسطینیان پیشنهاد میشود که در برابر گرفتن کمکهای کلان مالی برای «شکوفایی اقتصادی» از برخی خواستهها عدول کنند.
گزارش این شبکه همچنین مدعی است که دولت آمریکا در طرح خود به بیتالمقدس شرقی به عنوان پایتخت کشور مستقل فلسطین اشاره نکرده و پیشنهاد کاملاً تازهای را برای تبادل اراضی در نظر گرفته است.
بنیامین نتانیاهو در نشست دولت خود در روز یکشنبه ۲۸ آبان در واکنش تلویحی به گزارش شبکه اسرائیلی گفت که مسائل امنیتی برای اسرائیل نخستین و مهمترین ملاک او در پذیرش هر پیشنهاد صلح است.
محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان، هنوز به آنچه که طرح دولت ترامپ برای «صلح تاریخی» میان اسرائیل و فلسطینیان توصیف شده، واکنش نشان نداده است.
رسانههای اسرائیل و عربی پیشتر نوشته بودند، در سفر ناگهانی دو هفته پیش محمود عباس به عربستان، ملک سلمان پادشاه و امیر محمد بن سلمان ولیعهد سعودی به او گفتهاند که اگر طرح صلح دونالد ترامپ را قبول نکند، باید از مقام خود کنارهگیری کند.
آسوشیتدپرس نیز جمعه نوشته بود که دولت ترامپ به آقای عباس هشدار داده که باید به طور جدی وارد مسیر گفتوگوهای سیاسی برای رسیدن به صلح با اسرائیل شود.