لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۲:۲۴

عفو بین‌الملل: اقدامات اسرائیل در غزه مصداق نسل‌کشی است


آوارگان فلسطینی در داخل باریکه غزه، دائم از منطقه‌ای به منطقه‌ٔ دیگر می‌گریزند
آوارگان فلسطینی در داخل باریکه غزه، دائم از منطقه‌ای به منطقه‌ٔ دیگر می‌گریزند

سازمان عفو بین‌الملل، روز پنج‌شنبه ۱۵ آذر گزارشی با این نتیجه‌گیری منتشر کرد که اسرائیل در حال انجام «نسل‌کشی» علیه فلسطینیان در نوار غزه است.

در این گزارش آمده است که اسرائیل به‌طرزی «گستاخانه و مستمر» و بدون روبه‌رو شدن با مجازات، «جهنم و ویرانی» در غزه به راه انداخته است.

این نخستین گزارش یک نهاد بارز حقوق بشری در خصوص جنگ ۱۴ ماه اخیر در غزه است.

عفو بین‌الملل این گزارش را زنگ خطر برای جامعه بین‌المللی نامیده و خواسته است بر اسرائیل برای «پاسخ‌گویی فوری» فشار وارد کنند.

این سازمان اعلام کرد که یافته‌هایش بر اساس «اظهارات غیرانسانی و نسل‌کشی مقامات دولتی و نظامی اسرائیل»، تصاویر ماهواره‌ای مستند از ویرانی‌ها، کار میدانی و گزارش‌های زمینی از غزه است.

هم‌زمان با انتشار این گزارش، اگنس کالامار، دبیرکل عفو بین‌الملل، در یک بیانیه گفت اسرائیل به طور پیوسته با فلسطینیان غزه به عنوان کسانی که «شایسته حقوق بشر و کرامت انسانی نیستند»، رفتار کرده و قصد خود برای «نابودی» آن‌ها را نشان داده است.

خانم کالامار گفت این نسل‌کشی باید همین حالا متوقف شود. او افزود کشورهایی که به اسرائیل تسلیحات می‌دهند، تعهدشان در جلوگیری از نسل‌کشی طبق کنوانسیون بین‌المللی را نقض کرده و خود را در معرض این خطر قرار می‌دهند که «هم‌دست» این وقایع بوده‌اند.

او افزود شکی نیست که اسرائیل از جنگ جاری در غزه اهداف نظامی دارد اما وجود اهداف نظامی «احتمال یک قصد نسل‌کشی را نفی نمی‌کند».

آگنس کالامار روز پنج‌شنبه با حمایت از حکم دیوان لاهه از این نهاد خواست بند «نسل‌کشی» را نیز به اتهامات علیه بنیامین نتانیاهو و یوآو گالانت اضافه کند.

گزارش ۳۰۰ صفحه‌ای عفو بین‌الملل به «حمله مستقیم عامدانه به زیرساخت‌های غیرنظامی در نقاطی که حماس یا اهداف نظامی دیگری وجود نداشته، استفاده از سلاح‌های انفجاری سنگین با تخریب گسترده در مناطق مسکونی پرجمعیت» و جابه‌جایی ۹۰ درصد از جمعیت ۲.۴ میلیون نفری غزه اشاره کرده است.

این گزارش افزوده که فلسطینیان در معرض «سوء تغذیه، گرسنگی و بیماری‌ها» هستند؛ «یک مرگ آهسته و حساب شده».

این نهاد به ۱۰۲ مورد اظهارنظر مقامات سیاسی و نظامی اسرائیلی استناد کرده و در طول یک سال تحقیق خود با ۲۱۲ شاهد، خانواده‌های کشته‌شدگان و مقامات مختلف فلسطینی گفت‌وگو کرده است.

عفو بین‌الملل اعلام کرده که گزارش مستقلی نیز در مورد عملکرد حماس در این جنگ منتشر خواهد کرد. گروه افراطی حماس از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا تروریستی شناخته شده است.

واکنش‌ها در اسرائیل

به گزارش هاآرتص، عفو بین‌الملل اسرائیل که یک نهاد مستقل حقوق بشری است، گزارش عفو بین‌الملل را رد کرد و در یک بیانیه گفت عفو بین‌الملل در بریتانیا اتهام «بی‌اساس» به اسرائیل وارد کرده و از یک «روایت عمومی» حمایت کرده است.

روزنامه هاآرتص، منتقد دولت بنیامین نتانیاهو، نوشت اطلاعاتی در اختیار دارد که نشان می‌دهد در میان مدیران عفو بین‌الملل «اختلافات زیادی» وجود دارد ولی گزارش منتشره از سوی آن «یک نتیجهٔ از قبل تعیین شده» را روایت کرده است.

روزنامه یدیعوت آحرونوت نیز اختلاف میان عفو بین‌الملل با شاخه عفو بین‌الملل اسرائیل را «شدید» توصیف کرد.

گروه افراطی حماس ۱۵ مهر پارسال با حمله غافلگیرانه به خاک اسرائیل با کشتن بیش از یک هزار و ۲۰۰ اسرائیلی، ربودن ۲۵۱ اسرائیلی به غزه، شلیک هزاران راکت به اسرائیل و وارد کردن هزاران نیروی حماس به خاک اسرائیل برای تسلط بر مناطق مختلف این کشور، موجب آغاز جنگ ارتش اسرائیل در غزه شد.

گروه افراطی حماس توسط آمریکا و اتحادیهٔ اروپا به عنوان یک گروه تروریستی شناخته می‌شود.

اسرائیل با سه هدف از بین بردن توانایی‌های نظامی حماس، رفع خطر این گروه برای امنیت مردم اسرائیل و یافتن شهروندان ربوده شده خود جنگ را در ۴۲۵ روز گذشته ادامه داده است. بنیامین نتانیاهو در آغاز این هفته با مخالفت دوباره با پایان دادن به جنگ گفت توان نظامی حماس تا حد زیادی از بین رفته اما توان حکومتی آن هنوز باید ضربه ببیند.

اسرائیل اتهام «نسل‌کشی» را بارها رد و تأکید کرده که قصدی برای از بین بردن نسل فلسطینیان ندارد و «تنها کشوری در جهان است که همزمان با جنگ علیه دشمن خود، روزانه صدها کامیون محموله غذایی برای مردم آن می‌فرستد».

ارتش اسرائیل خود را یک نیروی «اخلاق‌مدار» توصیف و تأکید کرده که «بیشترین تلاش را برای جلوگیری از وارد شدن آسیب به غیرنظامیان انجام داده و از جمله پیام‌های هشدار به غیرنظامیان در مناطقی که قرار بوده مورد بمباران هوایی قرار گیرد، منتشر کرده و فرصت خروج به آن‌ها داده است».

اسرائیل تأکید دارد که گروه افراطی حماس در یک رویکرد «دیرینه و عامدانه»، از غیرنظامیان به عنوان سپر گوشتی سو استفاده می‌کند، فعالیت‌های مسلحانه خود را از درون اماکن جمعیتی انجام می‌‍دهد و مدارس و مساجد و اماکن عمومی را به انبار تسلیحات و راکت تبدیل کرده بود.

شمار تلفات در غزه در ۱۴ ماه جنگ، بر اساس داده‌های وزارت بهداشت وابسته به حماس، از ۴۲ هزار نفر فراتر رفته است. این نهاد یا حماس به شمار کشته‌های شبه‌نظامیان اشاره نکرده‌اند اما اسرائیل تأکید دارد که دست‌کم نیمی از کشته‌ها نیروهای حماس بوده و تقریباً اعضای هر ۲۴ تیپ حماس کشته شده‌اند.

دو هفته پیش از گزارش عفو بین‌الملل در خصوص نحوه جنگ اسرائیل در غزه، دیوان بین‌المللی کیفری لاهه علیه نخست‌وزیر و وزیر دفاع وقت اسرائیل قرار بازداشت صادر کرد، که اسرائیل به آن اعتراض کرده اما کریم خان، دادستان دیوان لاهه، از قضات دیوان خواسته است اعتراض اسرائیل را رد کنند.

XS
SM
MD
LG