در حالی که نزدیک به دو ماه از انفجار مرگبار بندر بیروت میگذرد، میشل عون، رئیسجمهوری لبنان، هشدار داد در صورتی که تشکیل دولت جدید بیش از این به تعویق بیفتد، کشور مسیر «جهنم» را طی خواهد کرد.
آقای عون با اشاره به اختلافهای روزافزون میان جناحهای رقیب، اظهار داشت که در چنین شرایطی، دستیابی به توافق برای تشکیل دولت واحد، بیشتر به «معجزه» شبیه است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، رئیسجمهوری لبنان در اظهارات تلویزیونی روز دوشنبه ۳۱ شهریور خود، بر مشکلات عدیدهای تاکید کرد که پیش روی تلاشهای فرانسه برای خروج لبنان از بحران اقتصادی و مالی قرار دارد.
فرانسه در هفتههای اخیر کوشیده است تا سیاستمداران جناحهای مختلف در لبنان را به تشکیل دولت جدید و اجرایی کردن اصلاحات ضروری تشویق کند.
بحران در لبنان از زمانی شدت گرفت که انفجار مهیب بندر بیروت در روز ۱۴ مرداد، دستکم ۱۹۰ کشته برجای گذاشت و بخشی از کل پایتخت این کشور را ویران کرد. در پی وقوع این انفجار، نخستوزیر و اعضای دولت لبنان کنارهگیری کردند.
پیش از این فاجعه که طبق ارزیابی مقامات دولتی بین ۱۰ تا ۱۵ میلیارد دلار خسارت به جا گذاشته است، لبنان با بحران مالی شدید و تورمی افسار گسیخته روبهرو بود.
منتقدان این بحران عمیق را نتیجه چند دهه فساد و سوء مدیریت نخبگان سیاسی میدانند؛ کسانیکه تاکنون حاضر نشدهاند اصلاحات ضروری را اجرایی و یا از قدرت کنارهگیری کنند.
رئیسجمهوری فرانسه روز ۱۱ شهریور به سیاستمداران لبنان هشدار داد که تا ماه اکتبر فرصت دارند اصلاحات را آغاز کنند، در غیر این صورت کمک مالی متوقف خواهد شد و حتی ممکن است، تحریمهایی نیز اعمال شود.
امانوئل مکرون در دومین سفر خود به لبنان پس از انفجار اخیر، بر ضرورت اصلاحات مالی و پایان دادن به فساد و ناکارآمدی در لبنان تاکید کرد و گفت که «چک سفید امضا» به مقامهای لبنان نداده است. پیشتر وزیر خارجه فرانسه هشدار داده بود که این کشور در آستانه فروپاشی است.
میشل عون که از متحدان گروه حزبالله محسوب میشود، افزود که راه حلهای سازشکارانه او از سوی هیچیک از جناحهای درگیر پذیرفته نشده است.
رئیسجمهوری لبنان، گره اصلی کار را به اختلافات میان احزاب شیعه از یک سو و انتصاب مصطفی ادیب، نخستوزیر سنیمذهب، و نخستوزیران پیشین حامی او از سوی دیگر نسبت داده است.
او در پاسخ به خبرنگاری که پرسید در صورت عدم دستیابی به توافق، لبنان به کدام سو خواهد رفت، گفت: «معلوم است که به جهنم».
آقای عون که از اقلیت مسیحیان مارونی است در جواب خبرنگارانی که پرسیدند آیا اظهارات او به معنای این است که امیدی به تشکیل دولت جدید نیست، افزود: «خیر، شاید معجزهای اتفاق افتاد».
رئیسجمهوری لبنان در سخنرانی روز دوشنبه خود همچنین توضیح داد: «ما امروز با بحران تشکیل دولت مواجهیم که نباید اتفاق میافتاد، چون وقایعی که در انتظار لبنان است اجازه یک دقیقه اتلاف وقت هم نمیدهد».
او ضمن انتقاد صریح و مستقیم هم از احزاب شیعه و هم مصطفی ادیب، در مقام نخستوزیر منتخب و مامور تشکیل دولت جدید، اظهار داشت که نمیتوان مجلس را از روند تشکیل دولت حذف کرد، در شرایطیکه تنها یک حزب مجاز به تعیین وزرا نیست.
آقای عون گفت، «سختتر کردن مواضع» هیچگونه راه حلی پیش پای طرفین نمیگذارد و صرفا به عمیقتر شدن بحران لبنان دامن خواهد زد.
پیش از این، خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از حسن نصرالله، دبیرکل گروه حزبالله لبنان، گزارش داد این گروه در برپایی دولت جدید «همکاری» خواهد کرد.
حزبالله لبنان تحت انتقادهای گسترده و شدیدی در عرصه داخلی کشور قرار دارد. شهروندان معترض لبنانی در عین حال خواستار تحولات اساسی و بنیادین در سیاست آن کشور و پایان دادن به چرخه حضور چهرههای همیشگی و طبقه حاکم شدهاند.