رئیس سازمان انرژی اتمی ایران روز سهشنبه ۲۰ شهریور ابراز امیدواری کرد که توافق هستهای تهران و قدرتهای جهانی علیرغم خروج آمریکا از آن، همچنان پابرجا بماند.
علی اکبر صالحی در گفتوگو با خبرگزاری آسوشیتدپرس همچنین هشدار داد که ایران آماده ساخت سانتریفوژهای پیشرفته و غنیسازی اورانیوم در سطوح بالاتر است.
وی در این مصاحبه تاکید میکند که اگر کشورهای اروپایی نتوانند از برجام در برابر دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، محافظت کنند، آن وقت ایران «با احتیاط و خرد» تصمیمگیری میکند که آیا در توافق باقی بماند یا نه.
خروج ایالات متحده از توافق هستهای تاثیری بسیار منفی بر اقتصاد ایران گذاشته، به طوری که ریال ایران از آن زمان تاکنون تا ۱۴۰ درصد ارزش خود را از دست داده است.
این در حالی است که دور دوم تحریمهای آمریکا از سیزدهم آبان ماه شروع میشود که صادرات نفت ایران را نشانه میرود و از این رو شدیدتر از تحریمهای کنونی خواهد بود.
صالحی نیز تاثیر تحریمها بر اقتصاد ایران را تایید میکند. وی اظهار داشت: «بله، ما مشکلات خودمان را داریم. بله، تحریمها باعث بروز برخی مشکلات برای ما شده است. اما اگر ملتی بخواهد از استقلال سیاسی خود بهره ببرد، باید بهای آن را بپردازد».
وی افزود: «اگر ایران امروز تصمیم بگیرد که به گذشته بازگردد، زمانی که نوکر ایالات متحده بود، آن وقت شرایط متفاوت خواهد بود».
مقامات جمهوی اسلامی، حکومت پادشاهی پهلوی را وابسته به واشینگتن میدانند و میگویند که با برافتادن نظام سلطنتی پهلوی، استقلال به کشور بازگشته است.
حدود چهل سال پس از انقلاب ایران، رهبر جمهوری اسلامی همچنان ایالات متحده را دشمن بزرگ مینامد. آیتالله علی خامنهای پیشنهاد دونالد ترامپ برای مذاکره دوباره بر سر توافق هستهای را رد کرده و خاطرنشان ساخته که مذاکره با واشینگتن ممنوع است.
صالحی در گفتوگوی خود با آسوشیتدپرس به تصمیم ایران برای ساخت تاسیسات جدید در پایگاه هستهای نطنر اشاره کرد. این تاسیسات جدید ایران را قادر میسازد که نسل جدیدی از سانتریفوژها را بسازد که وسعت غنیسازی اورانیوم در آنها پنج تا ده برابر سانتریفیوژهای نسل اول است.
کارشناسان غربی میگویند که این سانتریفوژها نسبت به نمونههای اولیه، سه تا پنج برابر بیشتر اورانیوم را غنیسازی میکند. آسوشیتدپرس مینویسد که اگرچه ساخت تاسیسات جدید ناقض توافق هستهای نیست اما تولید گسترده سانتریفوژهای پیشرفته به معنای تخطی از آن است، اگر چه صالحی میگوید که ایران در این زمینه برنامه فوری ندارد.
علی اکبر صالحی اظهار داشت: «این به مفهوم آن نیست که ما الان داریم این سانتریفوژها را تولید میکنیم. بلکه صرفا آماده این کار هستیم. و اگر ایران در نهایت تصمیم بگیرد که شمار زیادی از این سانتریفوژها را تولید کند، ما آمادگی انجام آن را داریم».
وی افزود که یکی از اقدامات ایران میتواند غنیسازی اورانیوم بیست درصدی باشد تا نیازهای خود را برآورده کند. رئیس سازمان انرژی اتمی همچنین گفت که ایران میتواند ذخایر اورانیوم غنیشده خود را افزایش دهد.
خروج احتمالی ایران از برجام منوط به تایید آیتالله خامنهای خواهد بود. در این حال آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارشهای خود اطمینان داده که ایران تاکنون به توافق هستهای پایبند بوده است.