چین با انتقاد شدید از درخواستهای مکرر آمریکا از این کشور برای اعمال فشار بیشتر بر کره شمالی، از واشینگتن خواست تا به «فرضیه مسئولیت چین در قبال کره شمالی» خاتمه دهد و تاکید کرد همه طرفها باید به اندازه سهم خود به مسئولیتها عمل کنند.
این نخستین بار است که چین چنین واکنشی به مسئله مسئولیت در قبال کره شمالی نشان میدهد و از آن به عنوان «فرضیه» یاد میکند.
در دیدار روز شنبه دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا با شی جینپینگ همتای چینی، آقای ترامپ با لحن دوستانهتری سخن گفت اما نارضایتی خود را از اینکه پکن، با توجه به روابط اقتصادی و دیپلماتیک نزدیک خود با پیونگ یانگ، به اندازه کافی برای کنترل کره شمالی تلاش نمیکند، ابراز کرد.
این نارضایتی به ویژه از زمان آزمایش موشک بالیستیک بین قارهای کره شمالی افزایش یافته است، آزمایشی که برخی از کارشناسان معتقدند میتواند زمینه رسیدن موشکهای کره شمالی به آلاسکا و بخشی از ساحل غربی ایالات متحده را فراهم کند. چین و روسیه اما با این نظریه مخالفت کردهاند.
در پی درخواستهای مکرر آمریکا و ژاپن و دیگر کشورها از چین برای افزایش فشار بر کره شمالی، گنگ شوانگ سخنگوی وزارت امور خارجه چین روز سهشنبه ۲۰ تیرماه گفت: این پکن نیست که به تنشها در شبه جزیره کره دامن میزند و راه حل این بحران در دست پکن نیست.
وی بدون نام بردن از شخص یا کشوری افزود: «اخیرا برخی افراد در صحبت از مسئله هستهای شبه جزیره کره درباره مسئولیت چین در مهار کره شمالی، بزرگنمایی و اغراق میکنند.»
سخنگوی وزارت امور خارجه چین گفت: «من فکر میکنم این اقدام یا حاصل فقدان آگاهی و درک کامل از این مسئله است و یا انگیزههای پنهانی برای گذاردن مسئولیت برعهده کشور دیگری وجود دارد.»
گزینه نظامی در برابر آزمایش موشکی
نیکی هیلی، نماینده ایالات متحده در سازمان ملل در جلسه ۱۴ تیرماه شورای امنیت گفته بود که آمریکا آماده است اگر لازم شود از گزینه نظامی علیه کره شمالی استفاده کند؛ اما یک اقدام دیپلماتیک بینالمللی را در خصوص آزمایش موشک قارهپیما توسط پیونگیانگ ترجیح میدهد.
در پاسخ اما نمایندگی روسیه در سازمان ملل گفت: «هرگونه تلاش برای توجیه یک راهحل نظامی» در مورد کره شمالی، «غیرقابلقبول است».
سفیر چین در این سازمان نیز گفته «ابزار نظامی نباید به عنوان گزینه در نظر گرفته شوند».
در ادریبهشت سال گذشته وزیر خارجه کره شمالی، گفته بود اگر ایالات متحده «از رزمایشهای اتمی جنگی خود در شبهجزیره کره دست بردارد» پیونگیانگ نیز «آزمایشهای اتمی خود را متوقف میکند».
باراک اوباما، رئیسجمهوری وقت آمریکا، اما این گزینه را رد کرده و گفت: «یک قول ساده برای توقف آزمایشها، تا یک وقت دیگری که آنها دلشان بخواهد فعالیتهای شبیه این را دوباره به آزمایش بگذارند، برای ما جدی نیست.»
چین و روسیه اما فراتر از رزمایشها رفته و در عین حال خواستار توقف برپایی سامانه پدافندی «تاد» در کره جنوبی هستند، خواستهای که نه با موافقت دولت اوباما روبهرو شد و نه با موافقت دولت دونالد ترامپ.
نزدیک به ۹۰ درصد از تجارت خارجی کره شمالی با چین انجام میشود.
نیکی هیلی، سفیر آمریکا در سازمان ملل، هشدار داده است در صورتیکه این دادوستد برخلاف قطعنامههای شورای امنیت باشد، پکن با واکنش ایالات متحده روبهرو خواهد شد.