لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱۷ آبان ۱۴۰۳ تهران ۱۸:۱۹

درگیری‌های مرگبار میان دانشجویان و پلیس در بنگلادش بر سر سیستم سهمیه‌بندی استخدام


همزمان با درگیری‌های مرگبار سراسری میان دانشجویان و پلیس ضد شورش در سراسر بنگلادش، پلیس این کشور از حمله به چندین ساختمان دولتی و به آتش‌کشیدن آنها از سوی معترضان خبر داد.

گزارش‌های غیردولتی نیز حاکی از کشته‌شدن دست‌کم ۲۵ نفر در درگیری‌های خشونت‌آمیز اخیر این کشور است.

بیانیه پلیس روز جمعه، ۲۹ تیر و در شرایطی صادر شده که اینترنت در سراسر این کشور قطع شده است.

در این بیانیه آمده که معترضان کانال تلویزیونی دولتی بی‌تی‌وی، آژانس ملی مدیریت بلایای طبیعی به همراه ساختمان‌های دیگر متعلق به پلیس و دیگر سازمان‌های دولتی را به «آتش کشیده‌اند، تخریب کرده‌اند و فعالیت‌های مخربی انجام داده‌اند».

آسوشیتدپرس نیز بر اساس تماس‌های تلفنی دو خبرنگار که به هویت آنها اشاره‌ای نشده، نوشته که معترضان به دفتر مرکزی تلویزیون دولتی بنگلادش حمله کرده، یکی از دروازه‌های اصلی را شکستند و وسایل نقلیه و محل استقبال از میهمانان را به آتش کشیدند.

دانشجویان معترض، مخالف سیستم سهمیه‌بندی استخدام‌های دولتی به نفع بستگان کهنه‌سربازانی هستند که در جنگ استقلال بنگلادش شرکت کردند
دانشجویان معترض، مخالف سیستم سهمیه‌بندی استخدام‌های دولتی به نفع بستگان کهنه‌سربازانی هستند که در جنگ استقلال بنگلادش شرکت کردند

پلیس و حامیان دولت روز پنجشنبه، ۲۸ تیر با فعالان دانشجویی که تلاش می‌کردند حمل‌ونقل در سراسر بنگلادش را به عنوان بخشی از تظاهرات چند روزه خود بر سر تخصیص مشاغل دولتی تعطیل کنند، درگیر شدند.

معترضان خواستار پایان دادن به سیستم سهمیه‌بندی هستند که تا ۳۰ درصد مشاغل دولتی را برای بستگان کهنه‌سربازانی که در جنگ استقلال بنگلادش در سال ۱۹۷۱ شرکت کردند، ذخیره می‌کند.

خبرگزاری فرانسه به نقل از منابع محلی از کشته شدن ۱۹ نفر در این خشونت‌ها در روز پنج‌شنبه خبر داده است.

روزنامه پیشرو «پروتوم الو»، مستقر در داکا، که شبکه‌ای قوی از خبرنگاران در سراسر کشور را در اختیار دارد، اعلام کرده که تا اواخر شب پنجشنبه، گزارش‌هایی مبنی بر کشته شدن ۱۹ نفر در داکا و دیگر مناطق دریافت کرده است.

روزنامه پیشرو انگلیسی زبان دیلی استار در این کشور نیز روز پنجشنبه گزارشی از کشته‌شدن همین تعداد منتشر کرد.

تلویزیون بنگلادش نیز اعلام کرده که ۱۰۴ پلیس و ۳۰ روزنامه‌نگار نیز جزو مجروحان این درگیری‌ها هستند. شمار دقیق مجروحان این خشونت‌ها هنوز اعلام نشده است.

تلفات جدید روز پنجشنبه از روز دوشنبه که خشونت‌ها در دانشگاه معتبر داکا در پایتخت آغاز شد، مجموع کشته‌ها را به ۲۵ نفر می‌رساند.

با این حال مقامات رسمی بنگلادش هنوز آمار کشته‌شدگان را تأیید نکرده‌اند.

خشونت‌ پلیس بنگلادش، معترضان را در مقابل گروه‌های دانشجویی طرفدار دولت و پلیس قرار داد و به زودی به شهرهای دیگر گسترش یافت. شش نفر در روز سه‌شنبه کشته و صدها نفر دیگر زخمی شدند.

پس از بروز اولین خشونت‌های منتهی به مرگ در روز سه‌شنبه این هفته، دولت از دانشگاه‌های سراسر کشور خواسته بود به امید سرکوب ناآرامی‌های دانشجویی تعطیل شوند.

معترضان شامگاه چهارشنبه در واکنش به خشونت‌های دولتی اعلام کردند که در روز پنجشنبه «تعطیلی کامل» حمل و نقل در سراسر کشور را به غیر از خدمات اضطراری اعمال خواهند کرد. حزب اپوزیسیون ملی‌گرای بنگلادش نیز خبر داد که به این تلاش‌ها خواهد پیوست.

آنها در روز پنج‌شنبه شماری از بزرگراه‌های مهم در کشور را هم مسدود کردند.

پلیس اعلام کرده که معترضان چندین ساختمان دولتی و مقر پلیس را به آتش کشیده‌اند
پلیس اعلام کرده که معترضان چندین ساختمان دولتی و مقر پلیس را به آتش کشیده‌اند

در جریان درگیری‌های روز پنجشنبه، پلیس صدها معترض را پس از بستن یک جاده و سر دادن شعار تعقیب کرد. در مناطق دیگر نیز پلیس برای متفرق کردن معترضان که در اقدامی واکنشی، به آنها سنگ پرتاب می‌کردند، از گاز اشک‌آور و باتوم استفاده کرد.

دانشجویان استدلال می‌کنند که این سیستم استخدام سهمیه‌ای، تبعیض‌آمیز بوده و باید جایگزین سیستمی مبتنی بر شایستگی شود. آنها معتقدند سیستم استخدام‌های فعلی به نفع حامیان نخست‌وزیر شیخ حسینه است که حزب عوامی لیگ او جنبش استقلال را رهبری می‌کرد.

این در حالی است که حزب حسینه احزاب مخالف را به دامن زدن به خشونت متهم کرده است.

اعتراضات در بنگلادش در شرایطی ادامه دارد که یک دادگاه این کشور سیستم سهمیه‌بندی را قانونی اعلام کرده است.

دولت حسینه پیش از این به دنبال اعتراضات گسترده دانشجویان در سال ۲۰۱۸، سهمیه‌های شغلی را متوقف کرده بود. اما ماه گذشته، دادگاه عالی بنگلادش این تصمیم را باطل کرد و پس از ارسال دادخواستی از سوی بستگان برخی از کهنه‌سربازان ۱۹۷۱، این سهمیه‌ها را بازگرداند.

سپس دیوان عالی حکم دادگاه عالی را به حالت تعلیق درآورد و گفت که تا هفتم ماه اوت در این زمینه تصمیم خواهد گرفت.

در حالی که فرصت‌های شغلی در بخش خصوصی بنگلادش گسترش یافته است، بسیاری از مردم مشاغل دولتی را ترجیح می‌دهند، چرا که مشاغل دولتی، نه تنها ثبات بیشتر، بلکه درآمد بهتری نیز دارند.

با استفاده از گزارش‌های خبرگزاری‌های فرانسه و آسوشیتدپرس؛ ب.ب/م.ا.
XS
SM
MD
LG