رئیس کمیته ایمنی آژانس دارویی اروپا روز چهارشنبه ۱۸ فروردین گفت که تا روز ۱۵ فروردین در مجموع ۱۶۹ مورد از لخته شدن خون مغز در ميان افرادی که واکسن «آسترازنکا» دریافت کردهاند شناسایی شده است.
به گفته سابین اشتراوس، تاکنون بیش از ۳۴ میلیون دوز واکسن «آسترازنکا» در کشورهای عضو اتحادیه اروپا تزریق شده است.
آژانس دارویی اروپا روز چهارشنبه اعلام کرد که احتمالا بین بروز لخته شدن خون و تزریق واکسن «آسترازنکا» ارتباط وجود دارد ولی با این همه تاکید کرد که فواید تزریق این واکسن بر خطرات احتمالی آن میچربد.
همزمان ستاد واکسیناسیون بریتانیا نیز اعلام کرد که به دلیل بروز عوارض جانبی بسیار محدود از جمله لخته شدن خون، تجویز واکسن «آسترازنکا» برای افراد زیر ۳۰ سال در صورت امکان متوقف میشود.
رئیس این ستاد گفت: «بر اساس شواهد و دادههای موجود توصیه کردهایم که در مورد افراد زیر سن ۳۰ سال که بیماریهای پیش زمینهای ندارند به جای واکسن آسترازنکا در صورت امکان واکسنهای دیگر تزریق شود».
از اواسط اسفند و همزمان با شناسایی اولین موارد از لخته شدن خون در میان افرادی که واکسن «آسترازنکا» تزریق کردهاند برخی از کشورهای اتحادیه اروپا تجویز این واکسن را مدتی متوقف کرده و یا تزریق آن به برخی از گروههای سنی را ممنوع کردند.
پرتغال که ریاست دورهای اتحادیه اروپا را برعهده دارد روز ۱۷ فروردین در نامهای خطاب به وزیران بهداشت کشورهای عضو اتحادیه اعلام کرد که یافتههای جدید در مورد واکسن «آسترازنکا» پیامدهای عاجلی دارد.
در این نامه که نسخهای از آن در اختیار خبرگزاری رویترز قرار گرفته، با اشاره به نتایج جدیدترین پژوهش آژانس دارویی اروپا از وزیران بهداشت خواسته شده است که روز چهارشنبه در یک جلسه اضطراری مجازی شرکت کنند.
اظهار نظر جدید آژانس دارویی اروپا ضربه دیگری به واکسن «آسترازنکا» خواهد بود که تاکنون با قیمت تولید که فقط چند دلار است فروخته شده و ارزانترین واکسن کروناست.
«آسترازنکا» پس از تزریق گسترده در بریتانیا و کشورهای اروپایی قرار است در کشورهای در حال توسعه و فقیر نیز عمومیترین واکسن باشد.
کارشناسان بهداشت عمومی معتقدند که حتی اگر ارتباط بين موارد لخته شدن خون با واکسن «آسترازنکا» اثبات شود هنوز هم ریسک ناشی از تزریق آن در برابر خطر ویروس کرونا بسیار ناچیز است.
به گفته آنها، بسیاری از داروهای پر مصرف دیگر از جمله قرصهای کنترل بارداری نیز در برخی از افراد عوارض مشابهی ایجاد میکنند.
آژانس دارویی اروپا و سازمان بهداشت جهانی تاکنون بارها تاکید کردهاند که فواید واکسن بر ریسک احتمالی ناشی از تزریق آن میچربد.
امر کوک، مدیر آژانس دارویی اروپا، روز چهارشنبه گفت: «خطر مرگ بر اثر ابتلا به ویروس کرونا بسیار بیشتر از مرگ بر اثر عوارض جانبی واکسن است».
شرکت «آسترازنکا» اعلام کرده که نتایج پژوهش این شرکت نشان میدهد که احتمال لخته شدن خون بر اثر تزریق این واکسن از درصد معمولی بروز این عارضه بیشتر نیست.