همزمان با صدمین سالگرد تأسیس نیروی هوایی ارتش ایران، آیین بزرگداشت این نیرو و خلبانان و کادر آن، از سوی گروهی از ایرانیان در ایالت کالیفرنیای آمریکا برگزار شد.
در این مراسم که روز جمعه ۱۲ خرداد در تالار کتابخانه «ریچارد نیکسون» در شهر یوربا لیندا برگزار شد، شماری از خلبانان ارشد این نیرو در زمان حکومت محمدرضا پهلوی که در دوران کهنسالی خود هستند، و خانوادههای آنها شرکت کردند.
شاهزاده رضا پهلوی، ولیعهد پیشین ایران نیز با حضور در این آیین بزرگداشت، نیروی هوایی شاهنشاهی ایران را «یکی از بهترین و پیشروترین نیروهای هوایی در جهان در برهههای تاریخی در دفاع از ایران» نامید.
نیروی هوایی شاهنشاهی ایران با فرمان رضاشاه هنگامی که صدراعظم و وزیر دفاع در دوران پادشاهی احمدشاه، آخرین پادشاه سلسله قاجار بود برپا شد.
این نیرو در سال ۱۳۰۳ خورشیدی رسماً آغاز به کار کرد و در دوران حکومت محمدرضاشاه پهلوی گسترش یافت که این امر از طریق خریداری جنگندههای پیشرفته از آمریکا و آموزش دیدن صدها خلبان ایرانی در پایگاههای آمریکایی میسر شد.
شاهزاده پهلوی که سه سال از دوران نوجوانیاش را در خلبانی در نیروی هوایی ایران گذرانده، در این مراسم گفت: «نیروی هوایی در اوج جنگ سرد عامل بازدارنده مؤثر در دفاع از ایران و همزمان عامل برقراری صلح و ثبات در مناقشات منطقهای و فرامنطقهای بود.»
در اوایل دوره پس از انقلاب، شمار زیادی از خلبانان نیروی هوایی اعدام شدند که رضا پهلوی از شماری از آنان ازجمله نادر جهانبانی، منوچهر خسروداد، آیت محققی و سعید مهدیون یاد کرد.
در روزهای منتهی به پیروزی انقلاب ۵۷ همافران و درجهداران پیرو روحالله خمینی نقش مهمی در اخراج و بازداشت و حتی اعدام فرماندهان و افسران ردهبالای این نیرو و درنتیجه تضعیف توان رزمی نیروی هوایی شاهنشاهی و کاهش شدید شمار هواپیماها و بالگردهای عملیاتی آن داشتند.
پس از انقلاب ۵۷، روز نیروی هوایی از ۱۱ خرداد به ۱۹ بهمن تغییر یافت و از آن با عنوان روز «بیعت همافران با روحالله خمینی» یاد میشود.
روز جمعه، در مراسم یادشده، شارونا نظریان، معاون ایرانیتبار شهردار بورلیهیلز و زهره میزراحی، وکیل ایرانیتبار و از بنیانگذاران اقدام مدنی ایرانی- آمریکایی «پاکان» نیز سخنرانی کردند.