سازمان ملل در گزارشی از کاهش ۹۵ درصدی کاشت خشخاش در افغانستانِ تحت حاکمیت طالبان خبر داده است.
پیشتر، افغانستان ۸۰ درصد تریاک مصرفی جهان را تامین میکرد، اما بعد از کنترل طالبان بر این کشور در تابستان سال ۱۴۰۰، رهبر طالبان اعلام کرد با این ماده افیونی مبارزه خواهد کرد و بهار پارسال کشت خشخاش را ممنوع کرد.
خبرگزاری رویترز روز یکشنبه نوشت، طالبان در سال ۲۰۰۰ نیز برای کسب مشروعیت بینالمللی کشت خشخاش را ممنوع کرده بود، اما بعد از سقوط طالبان در پی حمله آمریکا در سال ۲۰۰۱، ولایتهای تحت نفوذ این گروه افراطی بیشترین سهم را در تولید خشخاش و تریاک داشتند.
گزارش دفتر مبارزه با مواد مخدر سازمان ملل نشان میدهد کشت خشخاش در افغانستان از ۲۳۳ هزار هکتار در سال گذشته به زیر ۱۱ هزار هکتار در سال جاری کاهش یافته و تولید خشخاش نیز با افتی ۹۵ درصدی به ۳۳۳ تن سقوط کرده است.
رویترز مینویسد کشاورزان افغانی به جای کشت خشخاش به کشت محصولات کشاورزی، خصوصا گندم روی آوردهاند، اما درآمد کشت محصولات کشاورزی بسیار پایینتر از خشخاش است.
سازمان ملل نیز در گزارش خود به این موضوع اشاره کرده و با تاکید بر برابری صادرات غیرقانونی مواد مخدر افغانستان با کل صادرات قانونی کشور در سالهای گذشته، گفته است اگرچه افت کاشت خشخاش بر قاچاق آن به بازارهای جهانی تاثیر مثبتی خواهد داشت، اما بر اقتصاد کشور و درآمد کشاورزان تاثیر منفی خواهد گذاشت.
حدود دو سوم جمعیت افغانستان متکی به کمکهای بینالمللی هستند.
غاده والی، مدیر اجرایی دفتر مبارزه با مواد مخدر سازمان ملل در همین زمینه گفته است در ماههای آینده نیاز مبرم برای سرمایهگذاری قوی در بهبود وضعیت مردم و کمک به کشاورزان برای رویگردانی آنها از کشت مواد مخدر وجود دارد.
خانم والی در ادامه تصریح کرد این یک فرصت واقعی برای دستیابی به نتایج بلندمدت مبارزه با بازار غیرقانونی تجارت تریاک و آسیبهایی است که در سطح محلی و جهانی ایجاد می کند.
او در ادامه تصریح کرد افغانستان پیشتر سهمی ۸۰ درصدی در تولید تریاک جهان داشت و افت کشت خشخاش میتواند منجر به کاهش مصرف تریاک در جهان شود، اما همچنین میتواند به رشد مصرف مواد مخدر دیگر، خصوصا فنتانیل یا مواد مخدر مصنوعی منجر شود.
سازمان ملل درآمد کشاورزان افغانی از کشت خشخاش در سالهای گذشته را حدود ۱ میلیارد و ۳۶۰ میلیون دلار ارزیابی کرده و گفته است این رقم در سال گذشته تنها ۱۱۰ میلیون دلار بود.