کمیته حفاظت از روزنامهنگاران (سیپیجی) در گزارش تازهای خبر میدهد که در سال ۲۰۱۷، دست کم ۴۲ روزنامهنگار در جریان کار خبرنگاری کشته شدهاند که این دومین کاهش متوالی آمار سالانه روزنامهنگاران کشتهشده از اوایل دهه جاری است.
کمیته حفاظت از روزنامهنگاران که مرکز آن در نیویورک است، با اشاعه «مطبوعات آزاد برای رشد جوامع مدنی»، در عین حال از حقوق روزنامهنگاران دفاع میکند.
گزارش این کمیته که روز پنجشنبه ۳۰ آذر، بر روی وبسایت این نهاد منتشر شده همچنین حاکیست که در سال ۲۰۱۷، روزنامهنگاران کمتری در درگیریهای خاورمیانه کشته شدهاند و تعداد روزنامهنگارانی که به تلافی انتشار گزارشهای خود به قتل رسیدهاند نیز در این سال کاهش نشان میدهد؛ بهجز در کشور مکزیک.
بر اساس این گزارش، در مکزیک، تعداد روزنامهنگارانی که قربانی سوءقصد تلافیجویانه شدهاند در سال جاری به رکوردی بیسابقه در تاریخ این کشور رسیدهاست.
شمار خبرنگاران به قتل رسیده در جهان در اوایل دهه جاری به رکوردهای بالایی رسیده بود اما به نوشته سیپیجی، از آنجا که درگیری جدید نظامی در این سال رخ نداده این آمار رو به کاهش گذاشتهاست.
به گزارش کمیته حفاظت از روزنامهنگاران، از روز اول ژانویه تا ۱۵ دسامبر سال جاری، حداقل ۴۲ روزنامهنگار در جهان هنگام انجام وظیفه جان باختهاند. این در حالی است که در کل سال ۲۰۱۶ میلادی دستکم ۴۸ روزنامهنگار کشتهشدهاند.
سیپیجی در حال تحقیق در مورد کشته شدن ۲۰ خبرنگار دیگر در سال ۲۰۱۷ است، اما تاکنون نتوانسته ارتباط مرگ آنها را با کار روزنامهنگاری تأیید کند.
طی چهار سال پیش از ۲۰۱۶ میلادی، تعداد روزنامهنگاران مقتول، سالانه بین ۶۱ تا ۷۴ مورد بود زیرا خطرات ناشی از نبردهای فزاینده در خاورمیانه دامنگیر گزارشگران حاضر در محل نیز شده بود.
بر اساس این گزارش، روزنامهنگاران در بخشهایی از خاورمیانه همچنان در معرض خطر جدی قرار دارند و ازجمله عراق و سوریه کشندهترین مکانها برای روزنامهنگاران در سال ۲۰۱۷ گزارش شدهاند. در این سال در عراق حداقل هشت خبرنگار و در سوریه دستکم هفت گزارشگر کشته شدند.
از زمانی که سیپیجی از سال ۱۹۹۲ آغاز به جمعآوری این آمارها کرده، عراق درصدر جدول پرخطرترینها برای روزنامهنگاران بوده و طی این مدت دستکم ۱۸۶ روزنامهنگار در آن کشور جان خود را از دست دادهاند.
در همین حال، این اولین سال در شش سال گذشتهاست که سوریه در صدر فهرست سالانه مرگبارترین کشورها برای خبرنگاران قرار ندارد. از اواخر سال ۲۰۱۱، یعنی زمانی که ناآرامیهای مدنی در آن کشور تبدیل به درگیری نظامی شد، حداقل ۱۱۴ خبرنگار در آن کشور کشته شدهاند.
دستکم دو روزنامهنگار نیز در سال جاری حین پوشش دادن اخبار درگیریهای یمن کشته شدهاند. هر دوی آنها در ۲۶ مه در شهر تعز، زمانی که یک گلوله توپخانه به ساختمان محل پناه آنها اصابت کرد، جان خود را از دست دادند.
کمیته حفاظت از روزنامهنگاران یک هفته پیش از این نیز گزارشی از شمار روزنامهنگاران زندانی در جهان منتشر کرده بود که نشان میداد تعداد آنها به یک رکورد تاریخی جدید رسیده است.
به نوشته سیپیجی این امر «نشاندهنده عقیمماندن جامعه بینالمللی در برخورد با بحران آزادی مطبوعات و رسانهها است».