نماینده اردبیل در مجلس شورای اسلامی با انتقاد از نامناسببودن فضای شهری برای تردد روزانه معلولان در ایران و «کمکاری» مسئولان در این زمینه٬ از بررسی قانون جامع حمایت از معلولان در کمیسیونهای تخصصی مجلس خبر داد.
به گزارش خبرگزاری رسمی مجلس شورای اسلامی، خانه ملت٬ صدیف بدری روز پنجشنبه ششم مهر در مراسم گرامیداشت روز ناشنوایان در اردبیل افزود که این طرح تا آخر سال جاری شمسی در صحن علنی مطرح خواهد شد.
آقای بدری همچنین از اینکه ایران «برخلاف سایر کشورها در فراهم کردن امکانات» برای معلولان دچار «مشکلات و برخی نارساییها» است٬ ابراز تاسف کرد.
او خواستار جهتدهی برنامهریزیها و هدفگذاریها به سمت برخورداری همه افراد جامعه از «حق و حقوق خود» شد.
این نماینده همچنین به ضرورت مناسبسازی فضا برای تردد روزانه معلولان در اماکن و فضاهای مختلف اشاره کرد.
آقای بدری افزود که «متولیان و مجریان دولتی باید به صورت دقیق قانون جامع حمایت از معلولان را اجرا میکردند که متأسفانه در اجرای آن با کمکاری و نقص در سالهای اخیر روبرو شدند».
آنطور که این نماینده افزود٬ در صورت فراهم شدن «بسترهای لازم برای مراکز علمی و دانشگاهی، آموزشی و عمومی در رعایت الزامات قانونی در حمایت از معلولان»٬ «نیمی» از مشکلات و نارساییها در این زمینه برطرف میشود.
پیش از این وبسایت معلولین ایران نوشته بود که «محدودیتهای محیطی، تبعیضات و تعصبات اجتماعی است که معلولیت را ایجاد میکند. نگاه ترحمآمیز مردم نسبت به افراد معلول، منجر دور شدن معلولان از اجتماع است».
این وبسایت با انتقاد از «طراحیهای غلط و ناقص در معابر و فضاهای عمومی شهر و وسایل حملونقل عمومی» که موجب جدایی معلولان از اجتماع میشوند٬ خواستار توسعه و تقویت در زمینه مناسبسازی فضاهای شهری و انطباق آن با نیازهای افراد دارای معلولیت٬ به ویژه معلولیتهای جسمی و حرکتی شده بود.
بر اساس این گزارش٬ «فراهم آوردن وسایل رفت و آمد مناسب، استقرار امکانات تفریحی مناسب در سطح شهر، تجهیز پلهای عابرپیاده و مترو به آسانسور، احداث سطوح شیبدار در فضاهای عمومی و مبلمان شهری، تجهیز منازل مسکونی به امکاناتی برای افراد کمتوان» ازجمله مواردی است که مسئولان و طراحان عمران باید آن را در اصول شهرسازی در نظر گیرند.
وبسایت افکارنیوز اردیبشهتماه سال جاری نوشته بود رفتوآمد درونشهری در تهران برای شهروندی با محدودیتهای حرکتی، «عذابی بزرگ و مشکلی گاه حل نشدنی است».
این وبسایت از اینکه ماحصل تمام قوانین مصوب برای معلولان٬ «هنوز تحقق صددرصدی و عینی نیافته است و از حد کاغذبازی فراتر نرفته»٬ انتقاد کرده است.
«تهرانشهر» نیز آذرماه سال ۹۵ در گزارشی با عنوان «تهران؛ شهری که برای معلولان ساخته نشده است»٬ نوشته که «پایتخت برای زندگی معلولان مناسب نیست و آنها با زندگی در این شهر از نظر خدمات شهری و استفاده از امکانات شهر در مضیقه هستند».
رحمتالله حافظی، رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری وقت شورای شهر تهران در این زمینه گفته بود که «تمامی دستگاههای دولتی و عمومی کشور اعم از شهرداریها به وظایف قانونیشان در خصوص مناسبسازی معابر و اماکن شهری و حمل و نقل عمومی برای جامعه معلولان عمل نکردهاند».
این «کمکاریها» در حالی صورت گرفته که به گفته مسعود حبیبی، رئیس سازمان جوانان جمعیت هلال احمر ایران، در اثر تصادفات جادهای روزانه صد نفر به تعداد معلولان در سراسر کشور اضافه میشود.
انوشیروان محسنی بندپی٬ رئیس سازمان بهزیستی ایران نیز شهریورماه سال گذشته اعلام کرد به دلیل اجباری نبودن آزمایشهای ژنتیک در کشور سالانه ۲۵ تا ۳۰ هزار «نوزاد معلول» در ایران متولد میشود.