بازداشت سه تن از اعضای خانوادههای کشتهشدگان اعتراضات در ادامه فشارهای امنیتی
فعالان مدنی روز چهارشنبه در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) از بازداشت مهسا یزدانی، نسرین علیزاده و فرامرز براهویی از اعضای خانوادۀ کشتهشدگان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ خبر دادند.
فاطمه حیدری یکی از خواهران دادخواه روز چهارشنبه در این شبکه اجتماعی از بازداشت مهسا یزدانی، مادر محمد جواد زاهدی از کشتهشدگان اعتراضات در ساری خبر داد. خانم حیدری همچنین نوشت نسرین علیزاده، خواهر شیرین علیزاده، از کشتهشدگان اعتراضات اصفهان، نیز بازداشت شده است.
احضار و تهدید و بازداشت خانوادههای دادخواه معترضان کشتهشده بهویژه در واپسین هفتههای مانده به سالگرد جان باختن مهسا امینی و آغاز اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» شدت گرفته است.
در همین زمینه، آتنا دائمی، فعال مدنی و زندانی سیاسی سابق، روز چهارشنبه نوشت نهادهای امنیتی فرامرز براهویی برادر ۱۵ سالهٔ اسماعیل براهویی از کشتهشدهگان «جمعه خونین» زاهدان را نیز بازداشت کردهاند. او در همین پست به بازداشت شوهر خانم علیزاده، کورش وزیری اشاره کرد که از هفته گذشته در بازداشت به سر میبرد.
خانواده عرفان رضایی نوایی، نوجوان کشتهشده در اعتراضات مشهد نیز روز گذشته از تماسهای مشکوک با تلفنهای همراه خود خبر دادند. خانواده آقای رضایی نوایی با انتشار عکسی از تماسهای یک خط ناشناس با آنها، این گونه فشارها را با نزدیک شدن زادروز این نوجوان کشتهشده در اعتراضات مرتبط دانستند.
گزارشهای مختلف حاکی است که نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی همچنین شماری از اعضای خانوادههای دادخواه را از برگزاری مراسم سالگرد معترضان کشتهشده و همچنین فعالیت در فضای مجازی نیز منع کردهاند.
گزارشها از تعویق زمان شروع دانشگاهها در آستانه سالروز اعتراضات
کانال تلگرامی «شوراهای صنفی دانشجویان کشور»، با اشاره به نزدیکی سالروز مرگ مهسا امینی، نوشته «در اغلب دانشگاههای بزرگ کشور، علیرغم اعلام قبلی مبنی بر شروع ترم در ۲۵ شهریور، تاریخ آغاز کلاسها حداقل یک هفته به تعویق افتاده است.»
بر اساس این گزارش، در دانشگاه شریف، ترم جدید از «سوم مهر» آغاز خواهد شد و بر اساس اطلاعیه مندرج در سایت دانشگاه فردوسی، کلاسهای این دانشگاه «در تمامی مقاطع تحصیلی در دو هفته اول مهرماه به صورت مجازی» برگزار خواهند شد.
این تشکل دانشجویی در عین حال از افزایش «تماسهای نهادهای امنیتی با دانشجویان» در نزدیکی سالروز آغاز اعتراضات پس از مهسا امینی خبر داده است.
کانال تلگرامی «شوراهای صنفی دانشجویان کشور» نوشته در دانشگاه خواجه نصیر «دستکم با ۴۰ دانشجو تماس گرفته شده...همچنین در طی هفته گذشته، گزارشات متعددی حاکی از افزایش تماسها با دانشجویان دانشگاههای تهران، امیرکبیر و شریف هستند.»
آنطور که در این گزارش آمده، «دانشجویان در جلسات بازجویی تهدید شدهاند و از آنان تعهدنامهای مبنی بر عدم شرکت در اعتراضات احتمالی دانشجویی و عدم فعالیت همسو در فضای مجازی اخذ شده است.»
همچنین گزارشها حاکی از تماس نیروهای امنیتی با چند دانشجوی دانشگاه تبریز است در دانشگاه مدنی آذربایجان نیز در هفتههای اخیر، حراست با تماس با دانشجویان و خانوادههایشان، «آنان را تهدید به معرفی به نیروهای امنیتی و بازداشت و اخراج از دانشگاه کرده است».
این کانال هدف از این اقدامات را «صرفا جهت ایجاد رعب و وحشت» عنوان کرده است.
تأیید حکم اخراج یک فعال صنفی فرهنگیان استان گیلان در دادگاه تجدیدنظر
شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران از تأیید حکم اخراج دائم از کار فریبا انامی، از فعالان صنفی فرهنگیان استان گیلان در دادگاه تجدیدنظر خبر میدهد.
بر اساس این گزارش، هیئت تخلفات وزارت خانه آموزش و پرورش، عیناً حکم اخراج، خانم فریبا انامی را عینا تأیید کرده است.
این شورا، فریبا انامی را از معلمان «خوشنام و پرتلاش» انزلی معرفی کرده و نوشته او که «همواره خارج از محیط آموزشی هم حامی کودکان بوده است.»
شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران، صدور پیاپی احکام هیئت تخلفات آموزش و پرورش علیه معلمان را ناشی از «سومدیریت و فضای پادگانی و امنیتی» وزارتخانه آموزش پرورش معرفی کرده است.
این شورا افزوده که «معلمان در برابر این رویه سکوت نخواهند کرد و گستردهتر از هر زمانی اعتراضات خود را ادامه میدهند.»
در سالهای اخیر فشارها بر فعالان صنفی فرهنگیان و فعالان کارگری در نقاط مختلف ایران افزایش چشمگیری یافته است.
احضار یک خبرنگار برای انتشار تصاویر رقص و زنان بدون حجاب در جشنواره لیدوما
جواد حیدریان، روزنامهنگار، در توئیتی نوشته از سوی دادسرای جرایم اخلاقی استان تهران، به «اشاعه فحشا از طریق انتشار تصاویر رقص و کشف حجاب در جشنواره فرهنگی لیدوما» متهم شده است.
او با انتشار تصویر ابلاغیه این دادسرا، افزوده که ۵ روز فرصت دارد با قرار وثیقه مناسب و کارت ملی معتبر به دادسرا مراجعه کند.
نیمه دوم تیرماه سال جاری، تصاویر و ویدئوهایی از جشنواره لیدوما در برج میلاد تهران در شبکههای اجتماعی همرسان شد که نشان میداد شرکتکنندگان در این مراسم، همراه با نواختهشدن موسیقی، میرقصند و شمار زیادی از زنان نیز روسریهای خود را برداشته بودند.
جواد حیدریان در آن زمان در توئیتی نوشته بود: «به مناسبت هشتمین جشنواره لیدوما، لرها و تعدادی از هموطنان دیگر در سالن برج میلاد هستند. زنان اکثراً حجاب نداشتند و چون رقصیدند برق سالن رو قطع کردند اما صدای اعتراض و ...»
در ماههای اخیر تصاویر و ویدئوهای زیادی از کنسرتهای موسیقی در ایران منتشر شده که زنان در این برنامهها حجاب بر سر ندارند.
ژاپن تخلیه آب آلوده فوکوشیما به اقیانوس را آغاز کرد
ژاپن، طبق وعدهای که داده بود، روز پنجشنبه تخلیه آب آلوده به مواد رادیواکتیو از نیروگاه فوکوشیما به اقیانوس آرام را آغاز کرد.
اعلام قصد ژاپن برای این اقدام در هفتههای گذشته با مخالفتهای فراوان، از جمله از طرف چین و کره جنوبی و همین طور ماهیگیران این منطقه، روبهرو شده بود.
قرار است بیش از یک میلیون تُن آب آلوده به ماده رادیواکتیو تریتیوم از نیروگاه اتمی فوکوشیما داییچی از راه یک تونل به اقیانوس آرام پمپاژ شود.
زمینلرزه عظیم و سونامی در زمستان سال ۲۰۱۱ تأسیسات هستهای فوکوشیما را کاملا فلج ساخت و از آن زمان، آبی که برای خنک کردن این نیروگاه استفاده میشد، در حالت آلوده به مواد رادیواکتیو باقی مانده بود.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز پس از بازرسی در ماه ژوئیه، گفت که طرح رهاسازی آب این نیروگاه با استانداردهای بینالمللی مطابقت دارد و تأثیر مواد رادیواکتیو باقیمانده در آن بر مردم و محیط زیست «ناچیز» خواهد بود.
اتهامات جدید علیه رئیس فدراسیون فوتبال اسپانیا
در ادامه جنجال بر سر اقدام رئیس فدراسیون فوتبال اسپانیا، روز چهارشنبه اتهامات جدیدی توسط یکی دیگر از فوتبالیستهای زن سرشناس این کشور علیه او مطرح شد.
لوئیس روبیالِس، رئیس فدراسیون فوتبال اسپانیا، هفته گذشته به دلیل بوسیدن لبهای یکی از بازیکنان تیم ملی زنان این کشور و یک رفتار نامناسب دیگر در شب قهرمانی کشورش در جام جهانی با انتقادات شدیدی روبهرو شد.
اندکی پس از پایان جشن قهرمانی تیم فوتبال زنان اسپانیا در جام جهانی، دولت و جامعه فوتبال این کشور به آن چه «رفتار نامناسب» لوئیس روبیالس در این مراسم خواندند، واکنش نشان دادند.
در حالی که او تاکنون در برابر استعفا از مقامش مقاومت کرده، روز چهارشنبه تامارا راموس، مدیر اتحادیه فوتبالیستهای زن اسپانیا، اتهام جدیدی را علیه روبیالس مطرح کرد. خانم راموس او را متهم کرد که زمانی که با هم کار میکردند، روبیالس با او زشت و وقیحانه حرف میزده و از جمله رنگ شورتش را از او پرسیده است.
فدراسیون فوتبال اسپانیا این اتهام را قویاً رد کرده است.
در همین مدت لیگ فوتبال زنان اسپانیا هم خواستار استعفای روبیالس شده است.
زنان زندانی در بند سیاسی اوین از «اختلال و آزار» در تماسهای تلفنی به بیرون خبر دادند
جمعی از زندانیان بند سیاسی زندان زنان اوین با انتشار اعلامیهای خبر دادند که تماس تلفنی آنها با بیرون با «قطع و اختلال و آزار و سانسور» همراه شده است.
این زندانیان نوشتند که «از زمان عقد قرارداد سازمان زندانها با شرکت آسیاتک برای تلفن زندانیان (یعنی تنها راه تماس زندانیان با بیرون از زندان)، نهتنها هزینهٔ تلفن برای زندانیان تا چهار برابر گرانتر شده، بلکه کیفیت تماسها بسیار افت کرده است، بهطوریکه مداوم با قطعی و اختلال تماس ... و اذیت و آزار روبروییم.»
آنها در ادامه نیز گفتند که «ما و همچنین زندانیان مرد زندان اوین اقدامات اعتراضی متعددی در اعتراض به این شرایط انجام دادهایم اما نه سازمان زندانها و نه شرکت آسیاتک بهعنوان طرف قرارداد هیچ اقدامی برای بهبود وضعیت تماس ما نکردهاند.»
در روزهای گذشته، حساب کاربری محمد نوریزاد، فعال سیاسی محبوس در زندان اوین، در اینستاگرام، از قطع ناگهانی و بدون اطلاع قبلی تلفنهای کارتی در زندانهای سراسر کشور و جایگزینی آن با تلفنهای اینترنتی خبر داده بود.
بر اساس روایت او، این اتفاق در شرایطی رخ داده که زندانیان سراسر کشور در کارتهای تلفن خود کماکان پول داشتند. او مقامهای زندانهای جمهوری اسلامی را به «دزدی آشکار» با اتخاذ این تصمیم متهم کرده است.
هشدار معاون قوه قضاییه به مخالفان حکومت در آستانه سالگرد مهسا
در آستانه سالگرد مرگ مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد، معاون قوه قضاییه روز پنجشنبه به مخالفان حکومت، از جمله کسانی که پس از اعتراضات به اسم «عفو رهبری» از زندانها آزاد شدند، هشدار داد که «دستگاههای اطلاعاتی و امنیتی تمامی این تحرکات را تحت نظر دارند».
در حالی که کمتر از یک ماه به سالگرد مرگ مهسا امینی مانده که آغازگر یکی از طولانیترین و گستردهترین اعتراضات علیه جمهوری اسلامی بود، مأموران امنیتی حکومت نیز چند هفتهای است که بازداشت فعالان سیاسی و مدنی را آغاز کردهاند.
در همین زمینه صادق رحیمی، معاون قضایی قوه قضاییه، روز پنجشنبه گفت: «دستگاههای اطلاعاتی و امنیتی... در صورت مشاهده عدهای قلیل که بخواهند به هر بهانهای، در روزهای آتی ساختارشکنی کرده و به خیابانها بریزند...، آنان را شناسایی کرده و تحویل دستگاه قضایی خواهند داد.»
او همچنین به کسانی که پس از اعتراضات سال گذشته «مشمول عفو رهبری قرار گرفتند» هشدار داد که «اگر مجدداً فریب خورده و اقدامات خود را تکرار کنند با قاطعیت بیشتری با آنان برخورد میشود».
فشار، احضار و تهدید و بازداشت خانوادههای دادخواه معترضان کشته شده که بهویژه از فروردین سال جاری اوج گرفته بود، در آستانه سالگرد مهسا امینی و آغاز اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» به شدت افزایش یافته است.
از جمله در استان گیلان، نیروهای امنیتی تا روز پنجشنبه هفته گذشته ۱۳ تن را بازداشت کردند، و در ادامه یاسین طیبیخواه، همسر مهسا بصیرتوانا خواهر دادخواه مهران بصیرتوانا، را نیز بازداشت کردند.
در پی موج جدید توفان در سیستان، ۸۰۰ نفر طی سه روز راهی مراکز درمانی شدند
در پی موج جدید توفان و ریزگرد در منطقه سیستان، طی سه روز ۸۰۰ نفر را راهی مراکز درمانی و بیمارستانها کرد.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، مدیر کل دفتر مدیریت بحران استانداری سیستانوبلوچستان اعلام کرد که پس از وقوع توفان در بخش سیستان این استان که روز ۳۰ مرداد در پنج شهرستان زابل، زهک، هامون، هیرمند و نیمروز آغاز شد تا روز صبح پنجشنبه دوم شهریور، ۸۰۰ نفر به بیمارستان مراجعه کردند.
به گفته مجید محبی از بین مراجعهکنندگان ۸۳ نفر بستری شدهاند.
بنا بر اعلام آقای محبی مشکلات تنفسی، قلبی و چشمی بیشترین عوارض توفان اخیر بوده که موجب مراجعه صدها شهروند به مراکز درمانی شده است.
در ماههای گذشته چند هزار مراجعه به بیمارستانها و مراکز درمانی استان سیستانوبلوچستان در پی وقوع بادهای ۱۲۰ روزه صورت گرفته است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ایران روز ۱۱ تیر گفته بود که به دلیل تغییرات اقلیمی، بادهای ۱۲۰ روزه سیستان به بادهای ۱۸۰ روزه تبدیل شده است.