لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۹:۴۰

نورعلی تابنده نمایندگانی را برای مذاکره در مورد وضعیت دراویش معرفی کرد


آقای تابنده تأکید کرده که نظراتش تنها از طریق مشاورانش و وبسایت مزار سلطانی ارائه می‌شود.
آقای تابنده تأکید کرده که نظراتش تنها از طریق مشاورانش و وبسایت مزار سلطانی ارائه می‌شود.

نورعلی تابنده، قطب دراویش گنابادی، در بیانیه‌ای که روز پنجشنبه ۱۷ اسفند منتشر شده، ضمن محکوم کردن آنچه «آتش زدن برخی از مساجد و حسینیه‌ها» توصیف شده، پنج تن را برای مذاکره با مقام‌های مسئول در مورد وضعیت دراویش معرفی کرده است.

در این بیانیه‌ای که نسخه‌ای از آن در پایگاه‌های مرتبط با دراویش گنابادی، از جمله کانال تلگرامی مزار سلطانی بازتاب داشته، علیرضا جذبی، حسینعلی کاشانی، محمد تابنده، غلامرضا هرسینی و میریونس جعفری به عنوان پنج نماینده آقای تابنده برای مذاکره با مقام‌های مسئول معرفی شده‌اند.

آقای تابنده در این بیانیه همچنین با بیان اینکه «با تحریکاتی در وقایع اخیر عده‌ای مبادرت به آتش زدن مساجد و حسینیه‌ها کرده‌اند» افزود که دراویش گنابادی این اعمال را محکوم کرده و از آن «تبری می‌جویند».

او افزوده است که «وب‌سایت‌هایی از قبیل ری استار و مجذوبان نور» ربطی به دراویش گنابادی ندارند و نظرات وی از طریق مشاورانش و وب‌سایت «مزار سلطانی» اعلام می‌شود.

پیشتر وب‌سایت مجذوبان نور اعلام کرده بود که به عنوان یک سایت خبری مستقل فعالیت می‌کند و مطالب آن «لزوماً بیان‌کننده‌ نظرات و دیدگاه‌های بزرگان سلسله‌ نعمت‌اللهی گنابادی» نیست.

قطب دراویش گنابادی، روز چهارشنبه دوم اسفند، و پس از درگیری‌های خیابان پاسداران نیز هواداران خود را به «آرامش» توصیه کرده و خبر داده بود که مراسم‌های مذهبی دراویش در خانه او به صورت موقت لغو شده است.

نورعلی تابنده، روز ۱۵ اسفند نیز در ویدیویی به طور تلویحی از «حصر خانگی» خود خبر داده و ابراز امیدواری کرده بود که محدودیت‌های اعمال‌شده در مورد او و سایر اعضای این گروه تا عید نوروز رفع شود.

تجمع اعتراضی دراویش گنابادی در اطراف خانه نورعلی تابنده، قطب دراویش گنابادی، در روز دوشنبه ۳۰ بهمن، با دخالت نیروهای امنیتی و لباس شخصی‌های موتورسوار به خشونت کشیده شد.

به دنبال این خشونت‌ها که منجر به بازداشت صدها تن از دراویش شد، تصاویر و ویدیوهایی از تعدادی از بازداشت‌شدگان که به شدت مورد «ضرب و جرح» قرار گرفته بودند، منتشر شد.

اعضای فعال این گروه در شبکه‌های اجتماعی نیز گزارش‌های متعددی از «شکستگی سر، فک و دندان» و وضعیت جسمی نامناسب تعدادی از بازداشت‌شدگان پیش از انتقال به بازداشتگاه‌ها و در بازداشتگاه‌ها منتشر کرده‌اند.

در همین حال وب سایت مجذوبان نور خبر داد که از ۱۰ نفر از دراویش گنابادی بازداشت شده، برای بازجویی از زندان فشافویه به محل دیگری منتقل شده اند و اطلاعی از وضعیت آنها در دست نیست.

بر اساس این گزارش، امین صفاری، مصطفی صفاری، هادی دهنوی، کسری نوری، فرامرز مانگری، صالح‌الدین مرادی، رضا انتصاری، محمد کریمایی، کیانوش عباس‌زاده، مصطفی عبدی و محمد شریفی‌مقدم هفته گذشته به مکان نامشخصی منتقل شده‌اند و هیچ اطلاعی از وضعیت آنان در دست نیست.

محمد راجی، از دراویش گنابادی بازداشت شده نیز در بازداشت فوت کرد، و پیکر او شامگاه دوشنبه هفته جاری، با حضور تعداد کمی از اعضای خانواده و نیروهای انتظامی در شهرستان الیگودرز به خاک سپرده شد.

در حالی که وب سایت مجذوبان نور از کشته شدن این درویش گنابادی در «بازجویی» خبر داده، مقام‌های قضائیه کشته شدن آقای راجی در بازداشتگاه پلیس را تکذیب کرده و می‌گویند وی در جریان درگیری‌ها و در خیابان کشته شده است.

مقام‌های قوه قضائیه در روزهای گذشته بر مجازات «سریع و خارج از نوبت» دراویش گنابادی بازداشت شده در درگیری‌های خیابان پاسداران تأکید کرده‌اند و فرمانده نیروی انتظامی تهران نیز اعلام کرده که راننده اتوبوسی که به گفته مقام‌های امنیتی و قضایی سه مأمور نیروی انتظامی را زیر گرفته و باعث مرگ آنان شده، قبل از پایان سال ۹۶ اعدام خواهد شد.

پیشتر ۸۷ فعال سیاسی و مدنی در بیانیه‌ای تأکید کرده‌‌اند که اخبار منتشر شده «درباره محاکمه فوری و خارج از نوبت» دراویش بازداشت شده «پیشاپیش اصل استقلال و بی طرفی محکمه را زیر سؤال برده است».

تأکید مقام‌های جمهوری اسلامی بر مجازات دراویش گنابادی بازداشت شده در حالی است که تجمع اعتراضی دراویش گنابادی در اطراف خانه نورعلی تابنده، قطب این سلسله، در روز دوشنبه ۳۰ بهمن، با دخالت نیروهای امنیتی و لباس شخصی‌های موتورسوار به خشونت کشیده شد.

پیشتر کانون مدافعان حقوق بشر که ریاست آن بر عهده شیرین عبادی است در گزارش خود از نقض حقوق بشر در ایران در بهمن ماه با اشاره به این درگیری‌ها اعلام کرده بود که «منشأ بسیاری از حوادث ناگوار در اعتراض‌های خیابانی، حضور و دخالت نیروهای بسیج در صحنه وقوع حادثه است».

تجمع دراویش گنابادی در روز دوشنبه ۳۰ بهمن، ابتدا در مقابل کلانتری ۱۰۲ پاسداران در شمال تهران در اعتراض به بازداشت یکی از دراویش به نام نعمت‌الله ریاحی آغاز شده بود.

حدود دو هفته پیش از آن نیز دراویش گنابادی، پس از انتشار گزارش‌هایی مبنی بر ایجاد یک پاسگاه ایست‌ بازرسی در نزدیکی خانه نورعلی تابنده تجمع کرده بودند که آن تجمع با دخالت مأموران امنیتی به خشونت کشیده شده بود.

اقدامات حکومت جمهوری اسلامی علیه این گروه از سال ۸۴ شدت گرفت. در این سال تخریب گسترده حسینیه‌های دراویش گنابادی در شهرهای مختلف ایران آغاز شد و پس از آن تعداد زیادی از دراویش بازداشت شدند.

کانون مدافعان حقوق بشر سال ۹۳ در نامه‌ای سرگشاده به دبیرکل سازمان ملل متحد، نوشته بود که دراویش گنابادی بیش از ۱۵ سال است که با «اذیت و آزارهای مداوم نظیر، زندان، محرومیت از حقوق اجتماعی، تهدید…» مواجه هستند.

XS
SM
MD
LG