لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۶:۴۲

واکنش وزارت خارجه آمریکا به خبر درگذشت محمد راجی در زندان


گفته می شود که محمد راجی در جریان حوادث گلستان هفتم بازداشت شده بود.
گفته می شود که محمد راجی در جریان حوادث گلستان هفتم بازداشت شده بود.

هدر نائورت، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، روز سه شنبه ۱۵ اسفند از خبر درگذشت، محمد راجی از دراویش گنابادی در «بازداشت و در حین بازجویی» ابراز تاسف کرده و از حکومت ایران خواسته است همه زندانیان عقیدتی را آزاد کند.

به گزارش صفحه فیس بوک وزارت امور خارجه آمریکا، هدر نائورت گفته است: «بار دیگر ما از شنیدن خبر درگذشت یکی از زندانیان عقیدتی در بازداشت متاثر شدیم، گزارش رسیده است که محمد راجی، یکی از دراویش گنابادی، در زندان و در حین بازجویی در ایران درگذشته است.»

سایت مجدوبان نور که اخبار دراویش نعمت الهی گنابادی را منتشر می کند،‌نوشته بود که محمد راجی در حوادث گلستان هفتم در روز اول اسفند بازداشت و بر اثر ضرب و شتم و در دوران بازداشت جان خود را از دست داده است. اما عباس جعفری دولت‌آبادی، دادستان تهران روز دوشنبه، درگذشت محمد راجی در حین بازجویی را تکذیب کرد و گفت او در روز درگیری بین دراویش و نیروهای انتظامی در خیابان پاسداران، کشته شده است.

این در حالی است که پیکر محمد راجی شامگاه دوشنبه با حضور تعداد کمی از اعضای خانواده و نیروهای انتظامی در شهرستان الیگودرز به خاک سپرده شد.

طیبه راجی، دختر محمد راجی روز گذشته در گفت‌وگو با رادیو فردا خبر داده بود که مأموران نیروی انتظامی با تهدید خانواده‌ آنها، خواستار دفن شبانه‌ جسد او شده‌اند، اما خانواده‌ راجی با این خواسته موافقت نکردند.

نگرانی از تداوم سرکوب دراویش

سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در ادامه گفته است:«ما همچنان گزارشهای نگران کننده ای را در مورد سرکوب خشونت آمیز و ادامه دار دراویش گنابادی توسط رژیم ایران را در سراسر کشور، دریافت می کنیم، در این موارد صدها تن بازداشت شده اند، و برخی نیز در بیمارستان بستری شده اند.»

هدر نائورت تصریح کرده است:« ما از رژیم ایران می خواهیم تا به حقوق شهروندانش احترام گذاشته و همه زندانیان عقیدتیِ به ناحق زندانی شده را آزاد کند.»

بر اساس گزارش‌ها محمد راجی از فرماندهان سابق سپاه پاسداران بوده و در جنگ ایران و عراق مجروح شیمیایی شده بود.

آن طور که وب‌سایت مجذوبان نور می‌نویسد، او در سال ۸۳ پس از جدا شدن از سپاه، در روستای مزرعه‌آباد الیگودرز به کشاورزی مشغول بوده است.

پیش از این گزارش‌هایی نیز درباره مرگ سه نفر از دراویش بازداشت شده در بیمارستان منتشر شده و غلامحسین محسنی اژه‌ای، سخنگوی قوه قضائیه، کشته شدن یکی از دراویش در بیمارستان را تأیید کرد گرچه در آن زمان به نام این فرد اشاره‌ای نکرد.

در روزهای گذشته همچنین فیلم‌ها و عکس‌هایی از«ضرب و جرح» شدید دراویش بازداشت شده و گزارش‌هایی درباره «شکستگی سر، فک و چند دندان» و وضعیت جسمی نامناسب تعدادی از آنان منتشر شده است.

مقام‌های قوه قضائیه در روزهای گذشته بر مجازات «سریع و خارج از نوبت» دراویش گنابادی بازداشت شده در درگیری‌های خیابان پاسداران تأکید کرده‌اند و فرمانده نیروی انتظامی تهران نیز اعلام کرده که راننده اتوبوسی که به گفته مقام‌های امنیتی و قضایی سه مأمور نیروی انتظامی را زیر گرفته و باعث مرگ آنان شده، قبل از پایان سال ۹۶ اعدام خواهد شد.

در همین حال روز شنبه ۸۷ فعال سیاسی و مدنی در بیانیه‌ای تأکید کرده‌ بودند که اخبارمنتشر شده «درباره محاکمه فوری و خارج از نوبت» دراویش بازداشت شده «پیشاپیش اصل استقلال و بی طرفی محکمه را زیر سؤال برده است».

تأکید مقام‌های جمهوری اسلامی بر مجازات دراویش گنابادی بازداشت شده در حالی است که تجمع اعتراضی دراویش گنابادی در اطراف خانه نورعلی تابنده، قطب این سلسله، در روز دوشنبه ۳۰ بهمن، با دخالت نیروهای امنیتی و لباس شخصی‌های موتورسوار به خشونت کشیده شد.

پیشتر کانون مدافعان حقوق بشر که ریاست آن بر عهده شیرین عبادی است در گزارش خود از نقض حقوق بشر در ایران در بهمن ماه با اشاره به این درگیری‌ها اعلام کرده بود که «منشأ بسیاری از حوادث ناگوار در اعتراض‌های خیابانی، حضور و دخالت نیروهای بسیج در صحنه وقوع حادثه است».

تجمع دراویش گنابادی در روز دوشنبه ۳۰ بهمن، ابتدا در مقابل کلانتری ۱۰۲ پاسداران در شمال تهران در اعتراض به بازداشت یکی از دراویش به نام نعمت‌الله ریاحی آغاز شده بود.

با استفاده از صفحه وزارت خارجه آمریکا در فیس بوک و گزارش های رادیو فردا؛ خ.ک
XS
SM
MD
LG