جوزف بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز جمعه چهارم بهمن در بیانیهای از تمدید بازه زمانی مکانیسم حل اختلافات در توافق هستهای با ایران، موسوم به برجام خبر داد.
فرانسه، بریتانیا و آلمان سه شنبه هفته گذشته ایران را متهم کردند تعهدات خود ذیل توافق هستهای برجام را نقض کرده است و به همین دلیل روند حل اختلاف در برجام را به جریان انداختند. این سه کشور با اشاره به عدول مرحله به مرحله تهران از تعهدات برجامیاش گفته بودند که «به دلیل اقدامهای ایران چارهای نمانده» جز اینکه مکانیسم حل اختلاف را فعال کنیم.
جوزف بورل در این بیانیه نوشته است، در تاریخ ۱۴ ژانویه نامه وزیران امور خارجه فرانسه، آلمان و بریتانیا در خصوص موضوع اجرای تعهدات ایران ذیل برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) به کمیسیون مشترک را دریافت کردم که براساس آن مکانیسم حل اختلاف به جریان افتاد.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در بخش دیگری از این بیانیه اضافه کرده است: علیرغم اختلاف در روشها، به دلیل وجود پیچیدگیها موجود در مسائل، (همه) توافق داشتند که به زمان بیشتری نیاز است. به همین دلیل جدول زمانی مکانیسم حل اختلاف تمدید شد.
جوزف بورل در ادامه گفته است، کمیسیون مشترک به طور منظم پیشرفت (در این زمینه) را بررسی خواهد کرد. نشست بعدی این کمیسیون در ماه فوریه برگزار میشود.
با این حال مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا مهلت و ضرب الاجلی را مشخص نکرده است.
رویترز میگوید، در تئوری از زمان دریافت نامه سه کشور اروپایی توسط جوزف بورل میبایست ظرف ۱۵ روز پروسه حل اختلاف آغاز میشد.
رویترز به نقل از مقامهای مطلع اضافه کرده است، اما اکنون مشخص نیست که این پروسه ۱۵ روزه از چه تاریخی آغاز میشود چرا که ایران به طور رسمی روند مشاوره را به رسمیت نشناخته است.
طبق این گزارش، روسیه و چین، دو کشور حاضر در توافق هستهای با ایران به طور علنی از اقدام اروپا برای به جریان انداختن مکانیسم حل اختلاف ابراز نارضایتی کردند.
آمریکا، روسیه، فرانسه٬چین و بریتانیا و آلمان در ۱۳۹۴ در وین با ایران به توافق موسوم به برجام، دست یافتند که براساس آن ایران برخی از فعالیت های هستهایش را محدود کرد و در مقابل تحریمهای هستهای علیه تهران تعلیق شد.
اما امریکا اردیبهشت سال گذشته از این توافق خارج شد و تحریم های خود را بازگرداند.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا میگوید، برجام راه را برای دستیابی ایران به سلاح های هسته ای در آینده باز گذاشته است.
آمریکا خواهان پیوستن اروپا به سیاست فشار حداکثری اقتصادی به ایران با هدف وادار کردن آن کشور به پذیرش یک توافق جدید با واشنگتن است.
ایران همواره تاکید کرده که برنامه های هسته ای آن کشور اهداف غیر نظامی دارد و حاضر به مذاکره مجدد درباره برجام نیست.