وزیر خارجه ایران گفته است در صورت ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت، «از انپیتی خارج میشویم».
محمدجواد ظریف که روز دوشنبه ۳۰ دی در گفتوگو با خبرگزاری مجلس، «خانه ملت»، اظهارات کشورهای اروپایی درباره برجام را فاقد «وجه قانونی» دانست و گفت اگر آنها به «بازیهای سیاسی» خود ادامه دهند، ایران از «امکانات متعدد» خود استفاده میکند.
او دوباره تاکید کرده است که «در صورتی که اروپاییها به تعهدات خود برگردند ایران هم کاهش تعهدات را متوقف میکند».
انپیتی پیمانی است که از ۴۹ سال پیش به امضای بسیاری از کشورها رسیده و در مرکز تلاشهای جهانی برای جلوگیری از اشاعه جنگافزار هستهای و درخواست نابودی زردخانههای موجود هستهای قرار دارد.
رئيس مجلس شورای اسلامی نیز روز ۲۹ دی ماه گفت اگر اروپا «رفتار غیرعادلانه» درباره اختلافات درباره برجام داشته باشد، ایران «تصمیم جدی» درباره ادامه همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی خواهد گرفت.
به گفته علی لاریجانی، طرح مجلس درباره نوع همکاری با آژانس آماده است.
علاوه بر هشدار علی لاریجانی، برخی نمایندگان مجلس نیز با صدور بیانیهای با «بیجان» و «نافرجام» خواندن برجام اعلام کردند که درباره «ماندن و همکاری با آژانس تصمیم «قاطع و انقلابی» خواهند گرفت.
در این بیانیه به جزئیات طرح مجلس اشاره نشده ولی محمود صادقی، نماینده اصلاحطلب تهران در مجلس به خبرگزاری ایلنا گفته است: «در حال کار کردن روی طرح خروج از انپیتی هستیم».
سه کشور اروپایی شریک برجام روز سهشنبه، ۲۴ دیماه، خبر دادند که مکانیسم حل اختلاف را علیه تهران فعال میکنند، مکانیسمی که میتواند در نهایت باعث اعمال دوباره تحریمهای سازمان ملل علیه ایران بشود.
علاوه بر این فرانسه و بریتانیا همچنین حل بحران هستهای ایران را در گرو مذاکرات فراگیر با آمریکا برای امضای قرارداد جدید هستهای دانستهاند؛ مذاکراتی که موضوع موشکی ایران و نقش این کشور در خاورمیانه را نیز شامل شود.
جمهوری اسلامی ایران روز ۱۵ دیماه «گام پنجم و نهایی» کاهش تعهدات برجامیاش را اعلام کرد و توضیح داد که در گام پنجم «آخرین مورد کلیدی از محدودیتهای عملیاتی خود در برجام، یعنی محدودیت در تعداد سانتریفیوژها را کنار میگذارد».
ایران از ۱۸ اردیبهشت سال جاری، در سالگرد خروج آمریکا از برجام، رسماً کاهش «برخی» تعهداتش در «چارچوب این توافق» را در قالب چند «گام» اعلام کرده بود.