لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۹:۳۵

کدخدایی: روحانی و عارف با وساطت جنتی تأیید صلاحیت شدند


عباسعلی کدخدايی،‌ سخنگوی پيشين شورای نگهبان، گفته است که صلاحيت حسن روحانی و محمدرضا عارف در يازدهمين انتخابات رياست جمهوری، با «وساطت» احمد جنتی، دبير شورای نگهبان تأييد شد.
آقای کدخدايی در مصاحبه‌ای که روز شنبه پنجم مرداد در روزنامه شرق منتشر شده، با تکذيب «مهندسی» ترکيب کانديداهای انتخابات رياست جمهوری توسط شورای نگهبان، گفته است: «برخی نامزدها گاهی رأی‌شان به شش می‌رسد يک رأی ديگر می‌خواهند که صلاحيتشان احراز شود. برخی آقايان دوباره درخواست می‌کنند يا با آقايان مشورت می‌کنند که اگر اين مشکلات هست اين حسن‌ها هم هست و در جهت حل مسئله رايزنی می‌کنند.»
آنگونه که سخنگوی پيشين شورای نگهبان عنوان کرده، احمد جنتی در جلسه بررسی صلاحيت نامزدهای انتخابات رياست جمهوری، درباره دو کانديدايی که «رأی لازم» را نداشتند «وساطت» کرده و گفته: «من هم شناخت دارم از اينها، می‌دانم که می‌توانند مفيد باشند و با يکی، دو نفر صحبت کردند که رای نداشتند، آنها هم آمدند رأی مثبت خودشان را اعلام کردند.»
آقای کدخدايی گفته اين دو نفر، حسن روحانی و محمدرضا عارف، دو نامزد مورد حمايت اصلاح‌طلبان در انتخابات بوده‌اند. آقای روحانی بعداً با حدود ۱۸ ميليون رأی به رياست جمهوری رسيد.
سخنگوی پيشين شورای نگهبان توضيح داده: «آقای روحانی ابتدا پنج رأی داشتند و بعد روی شش رأی ثابت ماندند، آقای جنتی رايزنی کردند و آقای دکتر عارف که پنج رأی داشتند. آقای جنتی گفتند من ايشان را می‌شناسم از قديم، انسان متدينی هستند اگر تمايل داريد به ايشان رأی دهيد.»
عباسعلی کدخدايی در دوره پنج ساله اخير شورای نگهبان، عضو حقوقدان و سخنگوی اين شورا بود اما ماه گذشته نتوانست رأی لازم را برای يک دوره ديگر حضور در مقام حقوقدان شورای نگهبان از نمايندگان مجلس کسب کند. آقای کدخدایی، به عنوان حقوقدان، در مجموع سه دوره سابقه عضویت در شورای نگهبان را دارد.
رد صلاحیت هاشمی رفسنجانی
سخنگوی پيشين شورای نگهبان همچنين درباره چگونگی رد صلاحيت اکبر هاشمی رفسنجانی توسط شورای نگهبان در انتخابات اخير رياست جمهوری توضيح داده است.
او تأييد کرده که شورای نگهبان هم از طريق علی لاريجانی، رئيس مجلس شورای اسلامی و هم از طريق حسن روحانی که از نزديکان هاشمی رفسنجانی محسوب می‌شود،‌ به رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام پيغام داده «به نفع شماست که کنار برويد و اعلام انصراف کنيد چون رد صلاحيت شما هزينه زيادی را به نظام تحميل می‌کند.»
«درباره آقای هاشمی وقتی رأی‌گيری شد ايشان رأی لازم را نداشت. آقايان فقهای شورای نگهبان به‌ويژه دبير شورا، حضرت آيت‌الله جنتی گفتند که بهتر است برخی آقايان بزرگان با ايشان ملاقاتی داشته باشند و بگويند با توجه به اين رأی، بعد گلايه‌ای نکنند که چرا به ما نگفتيد.»
عباسعلی کدخدايی در توضيح بيشتری افزوده است: «تلفن زدم به آقای لاريجانی، ايشان اول مقداری سخت‌شان بود اما بعد پذيرفتند و گفتند امشب روضه دارند فردا صحبت می‌کنند. جناب آقای روحانی را زنگ زدم احوالپرسی کرديم گفتند دود سفيدی بلند شده است از شورای نگهبان؟ گفتم سفيد و سياه است و اگر ممکن است تشريف بياوريد اينجا برای گفت‌وگو.»
آنگونه که سخنگوی پيشين شورای نگهبان گفته، واکنش هاشمی رفسنجانی به پيغام شورای نگهبان مبنی بر انصراف از نامزدی در انتخابات رياست جمهوری که توسط علی لاريجانی و حسن روحانی به وی منتقل شده، اين بوده است: «اشکالی ندارد من می‌ايستم.»

نقش مقام ارشد امنیتی
موضوع رد صلاحيت اکبر هاشمی رفسنجانی در انتخابات اخير رياست جمهوری، يکی از جنجالی‌ترين اتفاقات مربوط به اين انتخابات بود که واکنش‌های گسترده‌ای به دنبال داشت.
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام، روز ۲۱ خرداد، يعنی سه روز مانده به برگزاری انتخابات، گفته بود که «يک مقام ارشد امنيتی»‌ با حضور در جلسه شورای نگهبان، باعث رد صلاحيت او شده بود.
آقای رفسنجانی توضيح داده بود: «از آنجايی که در مسير تأييد صلاحيت بنده نيز بهانه و مشکلی نبود، يک مقام ارشد امنيتی، برخلاف عرف و قانون، شخصا در جلسه بررسی صلاحيت‌ها در شورای نگهبان حضور يافت که ابتدا مورد اعتراض برخی از اعضای شورای نگهبان نيز قرار گرفت و نهايتاً به اعضای شورای نگهبان گفت که حضور هاشمی در انتخابات می‌تواند موجب پيروزی قاطع و با رأی بالای مردم شود که با راه و رسم آن‌ها سازگار نيست و لذا اين شورا را متقاعد کرد که به بهانه شرايط جسمی رأی به عدم احراز صلاحيت بنده دهند.»
نزديکان هاشمی رفسنجانی، اين مقام ارشد امنيتی را حيدر مصلحی، وزير اطلاعات دولت دهم، معرفی کرده‌اند.
اما سخنگوی پيشين شورای نگهبان با رد اين اظهارات رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام، گفته است: «ما جايگاه افراد را خيلی بالاتر از اينها می‌دانيم که اين بحث‌های خيلی ساده‌انگارانه مطرح شود و اينگونه تصور شود که نهاد شورای نگهبان دنبال اين است که ببينند چه کسی رای بيشتری دارد بعد به او بگويند برود کنار و از اين حرف‌ها.»
آقای کدخدايی در عين حال، با تأييد حضور وزير اطلاعات در جلسه شورای نگهبان افزوده که حيدر مصلحی «اصلاً نسبت به آقای هاشمی حرف نزدند. نسبت به مباحث و حوادث پيرامونی و تحليل اوضاع و احوال کشور و بين‌المللی صحبت کردند».
سخنگوی پيشين شورای نگهبان، ابراز اطمينان کرده که سخنان وزير اطلاعات، «هيچ اثری» روی نظر اعضای شورای نگهبان درباره آقای هاشمی نداشت و «اگر وزير هم نمی‌آمد همين تعداد رای به ايشان داده می‌شد».
عباسعلی کدخدايی در عين حال با تأييد تلويحی رد صلاحيت هاشمی رفسنجانی به علت «توانايی» ناشی از سن بالا، غيبت محمود هاشمی شاهرودی، رئيس سابق قوه قضائيه و عضو فقهای شورای نگهبان در «جلسه فوق‌العاده» بررسی صلاحيت‌ نامزدهای انتخابات و در اعتراض به بررسی مجدد صلاحيت هاشمی رفسنجانی را تکذيب کرده است.
آقای کدخدايی گفته است: «چون غالب آقايان فقها از قم می‌آيند بايد هماهنگی کنيم اما اينکه در دستور کار چی هست مشخص نيست. روز قبل با دفتر آقايان هماهنگ کرديم چون زمان داشت می‌گذشت و ما بايد سه‌شنبه نظر می‌داديم گفتيم که يک جلسه ديگر بايد آقايان تشريف بياورند اگر موافق باشند دوشنبه. همه قبول کردند. صبح ما ديديم که ايشان تشريف نياوردند ما پيگيری کرديم گفتند ظاهرا ايشان نمی‌توانند کاری برايشان پيش آمده اما معلوم نبود که آن روز موضوع آقای هاشمی مطرح می‌شود».
XS
SM
MD
LG