لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۸:۵۷

البرادعی: ایران تهدیدی فوری برای جامعه جهانی نیست


رييس آژانس ضمن بيان اينکه «هيچ گونه مواد راديواکتيو يا تاسيسات زيرزمينی مخفی شده کشف نشده است»، از رهبران کشورهای جهان خواست که «فرصتی به صلح» بدهند.
رييس آژانس ضمن بيان اينکه «هيچ گونه مواد راديواکتيو يا تاسيسات زيرزمينی مخفی شده کشف نشده است»، از رهبران کشورهای جهان خواست که «فرصتی به صلح» بدهند.

محمد البرادعی، رييس آژانس بين المللی انرژی هسته ای، روز پنج شنبه گفت که از نظر او، ايران در حال حاضر، تهديدی فوری نيست.


به گزارش خبرگزاری فرانسه، آقای البرادعی، در مصاحبه ای با تلويزيون ايتاليايی RAI، گفت: «ايران تهديدی فوری و قطعی برای جامعه جهانی نيست.»


رييس آژانس ضمن بيان اينکه «هيچ گونه مواد راديواکتيو يا تاسيسات زيرزمينی مخفی، کشف نشده است»، از رهبران کشورهای جهان خواست که «فرصتی به صلح» بدهند.


در عين حال وی افزود: «ايران هنوز همه ابعاد برنامه هسته ای خود را فاش نکرده است.»


آقای البرادعی گفت که بازرسی ها بر اساس زمان بندی برای شناخت مقاصد برنامه هسته ای ايران انجام خواهند شد و خواستار ادامه يافتن گفت و گوها در اين زمينه شد.


وی گفت: «اگر ما نتوانيم در دو يا سه ماه به نتايج قابل استنادی دست يابيم، آن گاه می توانيم پيامدهايی منفی را ترسيم کنيم.»


با اوج گيری دوباره تنش ميان ايران و جامعه جهانی بر سر برنامه هسته ای، در دو هفته اخير، دبير کل آژانس نيز با برخی مقام های آمريکايی، مجادله ای لفظی را آغاز کرده است.


کاندوليزا رايس، وزير امور خارجه آمريکا در واکنش به انتقادهای پی در پی آقای البرادعی در هفته اخير گفت که آژانس «يک تشکيلات فنی است» که وظايفی چون نظارت، بازرسی و تهيه گزارش از عملکرد دولت ها بر عهده دارد و «نبايد در ديپلماسی مداخله کند.»


تلاش های آمريکا و فرانسه


همزمان با اظهارات تازه محمد البرادعی، مقام های عالی رتبه دو کشور آمريکا و فرانسه، انتقادهای تندی را عليه ايران مطرح کردند و خواستار افزايش تحريم های تهران شدند.



جرج بوش، رييس جمهوری آمريکا، گفت همچنان به اقدامات ديپلماتيک برای متوقف کردن برنامه اتمی ايران اميدوار است.

جرج بوش، رييس جمهوری آمريکا، گفت همچنان به اقدامات ديپلماتيک برای متوقف کردن برنامه اتمی ايران اميدوار است.


وی در يک کنفرانس خبری در کاخ سفيد گفت: «من هميشه تاکيد کرده ام که اميدوارم بتوانيم حکومت ايران را قانع کنيم تا به طريق مسالمت آميز از برنامه توليد سلاح اتمی دست بردارد.»


اين در حالی است که ايران همواره تاکيد کرده برنامه ای برای توليد سلاح هسته ای ندارد، و پروژه هايی چون غنی سازی اورانيوم و راه اندازی رآکتور آب سنگين را با هدف تامين سوخت يک نيروگاه هسته ای پيگيری می کند.


اما آقای بوش تاکيد کرد که فشارها بر دولت ايران ادامه خواهد يافت و در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل در هفته آينده اعمال تحريم های اقتصادی برعليه ايران را ترغيب خواهد کرد.


وی افزود آمريکا به همراه کشورهای دوست و متحد خود يک پيام متداوم را به ايران ارسال کرده است که راه حل بهتری «از انزوا» و «تحريم اقتصادی» پيش روی ايران است.


نيکلا سرکوزی، رييس جمهوری فرانسه نيز خواهان اعمال تحريم های شديد تر عليه ايران شد ولی تاکيد کرد پاريس خواهان جنگ با ايران به دليل سرپيچی از توقف فعاليت های حساس هسته ای، نيست.


به گزارش خبرگزاری رويترز، رييس جمهوری فرانسه گفت: «ايران درصدد دستيابی به سلاح ها هسته ای است. من به مردم فرانسه می گويم چنين چيزی غير قابل قبول است.»


آقای سرکوزی که به صورت زنده با شبکه های اول و دوم تلويزيون فرانسه صحبت می کرد، افزود اگر در شرايط کنونی تحريم ها عليه ايران «کافی» نيستند، در اين صورت فرانسه خواهان وضع «تحريم های شديدتر» است.


تحريم، خارج از چارچوب شورای امنيت

فرانسه با سخت تر کردن موضع خود نسبت به ايران روز پنجشنبه، از کشورهای عضو اتحاديه اروپا خواست تا به شرکت ها و سرمايه گذاران داخلی خود بخواهند که از انعقاد قرارداد جديد با ايران خودداری کرده و سرمايه گذاری های خود در ايران را کاهش دهند.



ديويد مارتينون، سخنگوی نيکلا سرکوزی، رييس جمهوری فرانسه، گفت: «به دليل آنکه ممکن است مذاکرات در شورای امنيت سازمان ملل برای صدور قطعنامه سومی عليه ايران به درازا بکشد، پاريس می خواهد که به موازات آن مذاکرات، اعضای اتحاديه اروپا، خود نيز در اين راستا اقدام کنند.»


فرانسه با سخت تر کردن موضع خود نسبت به ايران روز پنجشنبه، از کشورهای عضو اتحاديه اروپا خواست تا به شرکت ها و سرمايه گذاران داخلی خود بخواهند که از انعقاد قرارداد جديد با ايران خودداری کرده و سرمايه گذاری های خود در ايران را کاهش دهند.

به گزارش خبرگزاری آسوشيتدپرس، براساس طرح فرانسه از«شرکت های اروپايی خواسته می شود که قرارداد جديدی با ايران منعقد نکرده و موسسات مالی، تسهيلات و سرمايه گذاری خود را در بازار ايران کاهش دهند.»


يک ديپلمات فرانسوی در همين زمينه گفت: «فرانسه می خواهد که اتحاديه اروپا فعاليت های تعداد مشخصی از موسسات مالی، اعتباری و بيمه ايران را در ۲۷ کشور عضو اتحاديه اروپا محدود و يا متوقف شود.»


آقای مارتينون بدون اشاره به نام کشورهايی که از اين طرح حمايت می کنند گفت: «فرانسه اميدوار است که کشورهای عضو اتحاديه اروپا اين پيشنهاد ها را با شرکت داخلی خود در ميان بگذارند.»

پيشتر، برنار کوشنر، وزير امورخارجه فرانسه، اعلام کرده بود که فرانسه از اتحاديه اروپا می خواهد که تحريم هايی عليه ايران، همزمان با افزايش تحريم ها در شورای امنيت سازمان ملل متحد، اعمال کند.


اين در حالی است که نشست نمايندگان کشورهای فرانسه، روسيه، چين، بريتانيا و آمريکا، (اعضای دايمی شورای امنيت) به همراه آلمان برای مذاکره درباره قطعنامه احتمالی عليه ايران روز جمعه، بيست و يکم سپتامبر، در واشينگتن برگزار خواهد شد.


آمريکا و فرانسه به توافقات اخير ميان آژانس بين المللی انرژی اتمی با تهران برای «رفع ابهام» از برنامه هسته ای ايران، انتقاد می کنند و معتقدند که هدف و رويکرد ايران برای همکاری با آژانس دست يافتن به فرصت کافی برای توسعه برنامه هسته ای خود است.


سخنگوی رييس جمهوری فرانسه گفت: «هيچ کس باور ندارد که (برنامه) غنی سازی اورانيوم که توسط ايران انجام می شود، صلح آميز است. برای ما، يک ايران مسلح به جنگ افزار اتمی قابل قبول نيست.»


XS
SM
MD
LG